Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Jak ugotować makaron idealny?

2021-03-11
Jak ugotować makaron idealny?

Jak Jak długo gotować makaron al dente? Ile czasu zajmie przygotowanie makaronu konjac? Niestety, nie istnieje ujednolicony przepis na to, jak perfekcyjnie ugotować makaron. Sposób i czas przygotowania jest ściśle uzależniony od typu makaronu, jego grubości oraz rodzaju mąki użytej do produkcji. Znanych jest jednak kilka uniwersalnych zasad, które znacznie ułatwią ugotowanie makaronu idealnego. 

Przeczytaj także: Obiad 0 kalorii? Poznaj makaron konjac!

Proporcje, gotowanie i płukanie

Podstawową zasadą, którą należy zapamiętać, jest proporcja: 1 l wody oraz 10 g soli na każde 100 g suchego makaronu (warto zanotować, że makaron po ugotowaniu waży około 2,5-3 razy więcej). Sól dodawaj tuż przed zagotowaniem wody. Jeśli dodasz ją za wcześnie, to część soli odparuje, zaś jeśli za późno - negatywnie wpłynie to na smak. 

Gotując makaron, uwzględnij zawsze to, w jaki sposób będziesz dalej przygotowywać potrawę. Jeśli zamierzasz dodać gotowy makaron do sosu na patelnię, odcedź go w takim momencie, aby był jeszcze nieco twardy i pozwól mu zmięknąć po połączeniu wszystkich składników.

Płuczesz makaron pszenny po ugotowaniu i odcedzeniu? To błąd, który powielany jest w wielu kuchniach. Nie należy tego robić, ponieważ produkt może stracić swój smak. Dobry makaron na pewno się nie sklei. Jeśli się jednak tego obawiasz, zamiast używać wody, dodaj do niego oliwy i wymieszaj.

Jak ugotować makaron al dente?

Makaron ugotowany al dente pozostaje lekko twardy, sprężysty i stawia pewien opór przy gryzieniu. To właśnie w taki sposób przygotowują go Włosi. Kluczem do sukcesu jest wyczucie odpowiedniego momentu, tak, aby makaron nie pozostał niedogotowany, ale również nie stał się nazbyt miękki

Wodę, w której ugotujesz makaron, posól, ale nie dodawaj oleju, aby gotowa pasta nie była śliska. Nie martw się o sklejenie, ponieważ dobrej jakości, jak i prawidłowo ugotowany makaron się nie sklei. 

Wrzuć produkt do gotującej się wody i pamiętaj o mieszaniu. Zmniejsz ogień po ponownym zabulgotaniu. Jak i przede wszystkim - ile czasu gotować makaron? Najbezpieczniej będzie postępować zgodnie z wytycznymi podanymi przez producenta; będzie to pomiędzy 5 a 12 minutami. Dla zyskania pewności, że moment jest odpowiedni, po prostu go spróbuj. Jeśli uznasz, że makaron jest już idealny, wyciągnij go z wody i jeszcze ciepły połącz z przygotowanym sosem. 

Wybierz makaron dla siebie:

Makaron konjac

Makaron z rośliny konjac to zdecydowanie najłatwiejszy do ugotowania makaron. Można przygotować go na trzy różne sposoby:

  1. Odsącz makaron na sitku, następnie przepłucz zimną wodą i dodaj do potrawy.
  2. Wrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj przez minutę. Po odsączeniu jest gotowy do spożycia.
  3. Smaż makaron na patelni przez minutę, a następnie połącz z resztą dania. 

Makaron ryżowy

Makarony ryżowe również są szczególnie szybkie w przygotowaniu. W zależności od typu i producenta wystarczy gotować go kilka minut. Nieco dłużej gotować trzeba makaron z ryżu brązowego, czasem nawet powyżej 20 minut. Niektóre z chińskich makaronów ryżowych nie wymagają gotowanie wcale - wystarczy zamoczyć je w gorącej wodzie na około 5 - 6 minut. 

Makaron do spaghetti

Przygotowując makaron spaghetti, ugotuj go al dente. Długie makarony mogą sprawić nieco kłopotu, dlatego do ich gotowania najlepsze są specjalne cylindryczne garnki. Jeśli takiego nie posiadasz, wykorzystaj po prostu garnek jak największy. Włóż makaron, odczekaj kilka sekund i kiedy lekko zmięknie, za pomocą drewnianej łyżki, przesuwaj go do momentu, aż cały zniknie pod wodą. 

Makaron do lasagne

Makaron do lasagne przygotowuje się wraz z potrawą i nie wymaga on wstępnego gotowania. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę surowego makaronu, a następnie zalej ją sosem. Kolejno układaj warstwy i pamiętaj, aby ostatnia była całkowicie przykryta sosem i serem. Piecz w piekarniku około 35 minut. 

 

Ile gotować makaron…

Dla lepszego zobrazowania różnic w ilości czasu potrzebnego do ugotowania makaronu, w poniższej tabeli zestawionych zostało kilka przykładowych produktów z oferty Arkanów Smaku - różnych typów i różnych producentów. Pamiętaj, że dokładne instrukcje dotyczące sposobu i czasu gotowania zawsze znajdziesz na opakowaniu. Niezależnie od tego, jak ugotujesz makaron, jedno jest pewne - potrawa, do której go użyjesz, będzie pyszna!

MakaronCzas gotowania
Makaron 2-jajeczny Krajanka Bio Europa 4 - 8 minut
Makaron semolinowy Spaghetti Bio Alce Nero 11 minut
Makaron Konjac Noodle Bio Better Than Foods 1 minuta
Makaron z Ryżu Brązowego Muszla Bio Fabijańscy al dente: 9 - 10 minut miękki: 15 - 25 minut
Makaron Semolinowy Lasagne La Bio Idea 35 minut w piekarniku

Przeczytaj także: Jaki makaron jest dobry dla niemowlaka i od kiedy go podawać?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixel