Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Makaron pszenny

( ilość produktów: 23 )

Zapraszamy po makaron pszenny w każdym kształcie, w wersjach: pszenny klasyczny, z pszenicy durum oraz pełnoziarnisty.

To jeden z podstawowych produktów, który znajdziemy w naszej kuchni. Złocisty makaron pszenny to uniwersalna baza wielu polskich dań, ale również fundamentalny element na przykład kuchni włoskiej. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór ekologicznych produktów, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

W naszej ofercie

Oferujemy różnorodne odmiany makaronu - w wersjach klasycznych, makarony pełnoziarniste, z pszenicy durum, a także z dodatkiem alg:

  • świderki
  • penne
  • spaghetti
  • kokardki
  • gniazdka
  • gwiazdki
  • tagliatelle
  • lasagne
  • wstążka

Makaron pszenny pełnoziarnisty

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste, powinny być podstawowym produktem dostarczającym energii. Przewagą makaronów pełnoziarnistych nad ?czystymi? jest wysoka zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na pracę trawienną jelit oraz opóźnia opróżnianie żołądka, w wyniku czego dłużej odczuwamy sytość; spowolniony zostaje także wzrost stężenia glukozy we krwi. Makaron razowy będzie również bogatszy w witaminy i składniki mineralne.

Porównanie wartości odżywczych przykładowych makaronów.

Wartości odżywcze na 100 g produktu makaron pszenny durum makaron pszenny pełnoziarnisty
Wartość energetyczna 354 kcal 355 kcal
Tłuszcz
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,7 g 0,3 g 2,1 g 0,4 g
Węglowodany
  • w tym cukry
  • błonnik
70,0 g 2,8 g 3,5 g 67,7 g 2,6 g 7,0 g
Białko 13,0 g 12,8 g

Makaron pszenny durum

Produkcja makaronu polega na połączeniu mąki, wody oraz, w przypadku makaronów jajecznych, jaj. Najpowszechniej wykorzystuje się mąkę z pszenicy, zwaną miękką. Pszenica durum (makaron semolinowy) to odmiana twarda. Makaron wyprodukowany na jej bazie będzie charakteryzował się dużo mniejszą skłonnością do rozgotowywania i rozklejania. Makarony durum są także bardziej elastyczne i mniej kaloryczne.

Dla kogo makaron durum?

Makaron z pszenicy durum to ciekawa alternatywa dla makaronu klasycznego. Choć nie zawiera tyle samo błonnika, co makaron pełnoziarnisty, to dzieli z nim pewną cechę - posiada zbliżony, niższy indeks glikemiczny (określający poposiłkową szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi), będzie zatem dużo lepszym wyborem dla cukrzyków i osób z insulinoopornością niż makaron z pszenicy klasycznej (posiadający wysoki IG).

Złocisty kolor sprawia, że to także idealny makaron dla dzieci, jeśli chcemy podać im zdrowszą wersję makaronu, ale ciężko nam przekonać je do smaku makaronów pełnoziarnistych. W naszej ofercie znajdziesz ciekawe kształty, na przykład gwiazdki, które dodatkowo zachęcą twoje pociechy do jedzenia.

Uniwersalność wytworu pszennego

Domowy rosół z makaronem to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Jeżeli jednak brak ci czasu na wyrób domowego makaronu, proponujemy ci szeroką gamę bio produktów, gwarantując, że spełnią one twoje oczekiwania smakowe. Makaron pszenny to bardzo uniwersalny produkt, który odnajdzie się doskonale także w daniach na przykład kuchni azjatyckiej. Oferujemy chińskie makarony pszenne, które z powodzeniem mogą zastąpić makaron ryżowy zwykle używany do dań azjatyckich.  

pixel