Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak parzyć zieloną kawę i podkręcić swój metabolizm?

2022-06-01
Jak parzyć zieloną kawę i podkręcić swój metabolizm?

Jak parzyć zieloną kawę? – to pytanie zadaje sobie każda osoba, którą zachwyciły niezwykłe właściwości tego napoju. Jego parzenie nie jest trudne, ale należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Warto poświęcić trochę czasu na ich przyswojenie i opanowane techniki do perfekcji, gdyż regularne sięganie po ten wyjątkowy napój przynosi organizmowi wiele korzyści.

Zielona kawa – cudowny napój

Napar ten coraz częściej nazywany jest dietetycznym cudem. Przypisuje się mu bowiem mnóstwo niezwykłych właściwości prozdrowotnych. Czym ona tak właściwie jest? To ziarna kawowca, które nie zostały poddane paleniu. Nazwa wzięła się od ich koloru, ponieważ dopiero po wypalaniu te nabierają brązowej barwy.

Uważa się, że regularne sięganie po ten napar jest w stanie pomóc w zmniejszeniu masy ciała. Dzieje się tak za sprawą działania kwasu chlorogenowego – głównego składnika niepalonych ziaren. 

Zielona kawa na odchudzanie

Ziarna zielonej kawy polecane są osobom, które zmagają się z nadwagą. Oprócz wspomnianego już kwasu chlorogenowego są one źródłem wielu cennych antyoksydantów. Niszczą one wolne rodniki, co m.in. pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Ziarna regulują również poziom glukozy we krwi u osób zdrowych.

Przeczytaj także: Jak działają herbatki na odchudzanie? Fakty i mity

Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do spożywania mikstury z zielonych ziaren. Zrezygnować z niego powinny osoby z chorobami serca, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Codzienne picie zielonej kawy

Kolejnym ważnym zagadnieniem jest to, jak często i w jakich ilościach należy spożywać zieloną kawę, aby móc w pełni skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Zasada jest prosta – sięgaj po nią nie częściej, niż robisz to w przypadku tradycyjnej czarnej kawy.

Jeśli do tej pory Twoją optymalną dawką kofeinowego napoju były trzy filiżanki dziennie, spokojnie możesz spożywać taką samą ilość zielonego odpowiednika. Pamiętaj, że ta odmiana również dostarcza kofeiny.

Ile łyżeczek produktu jest potrzebnych do zaparzenia jednej filiżanki? W tym przypadku praktyki również są podobne, jak przy odmierzaniu wersji palonej i jest to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak stosowania jej w zbyt dużej ilości, ponieważ smak naparu może być zbyt kwaśny. 

Zielona kawa – właściwości

Kwas chlorogenowy jest najcenniejszym składnikiem zielonych ziaren kawowca. Nie znajdziemy go w zwykłej kawie, ponieważ ulega degradacji podczas procesu wypalania.

Ponadto zielony napar jest świetnym źródłem innych cennych składników takich jak naturalne przeciwutleniacze czy witaminy z grupy B. Jej regularne spożywanie przyczynia się do przyspieszenia redukcji tkanki tłuszczowej, a zawarte w niej antyoksydanty wpływają na piękny wygląd skóry, włosów oraz paznokci. 

Jak prawidłowo parzyć zieloną kawę?

Wiele osób zastanawia się, jak parzyć zieloną kawę. Wszystko zależy od tego, z jaką formą masz do czynienia. Jeśli jest to zmielony proszek, wystarczy zalać go gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez kilka minut.

Pełne ziarna przed zaparzeniem wymagają zmielenia w młynku. Pamiętaj jednak o tym, aby nie mielić jej zbyt długo. Powinna mieć konsystencję proszku, a nie pyłu. 

Wybierz kawę dla siebie

Kawa zielona występuje nie tylko w postaci całych lub zmielonych ziaren, ale również gotowych suplementów. Jeśli chcesz zyskać gwarancję, że kupiłeś produkt najwyższej jakości i bez dodatku sztucznych wzmacniaczy, wybierz produkt w pełnych ziarnach.

Może się wydawać, że przygotowywanie kawy z całych ziaren jest czasochłonne, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy nabrać trochę wprawy. Wówczas przygotowywanie staje się przyjemnym rytuałem.

Pełne ziarno najwyższej jakości

Całe ziarna kawy zarówno zielonej, jak i czarnej zyskują sporą przewagę nad innymi tego typu produktami. Wielu producentów oferujących wersje zmielone typu instant, dodaje do nich sztuczne wzmacniacze smaku oraz chemiczne konserwanty.

Ideą picia kawy jest cieszenie się głębią jej smaku, a tę osiągnąć możemy wyłącznie, parząc napar ze świeżo zmielonych ziaren.

Zaparz zieloną kawę podczas odchudzania

Picie zielonej kawy stanowi nieocenioną pomoc w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Produkt, pomimo swoich wyjątkowych właściwości, nie może być alternatywą dla podstawowych zachowań niezbędnych w procesie odchudzania, a jedynie ich wsparciem.

Aktywność fizyczna, zbilansowana dieta i regularne spożywanie zielonej kawy to idealne połączenie dla osób dążących do osiągnięcia szczupłej sylwetki i zdrowego organizmu. 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-07-28
Świetne produkty w konkurencyjnych cenach, ekspresowa dostawa i świetny kontakt ze sklepem. Polecam znajomym
2022-07-27
Szybko i na najwyższym poziomie!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel