Właściwości soli himalajskiej — dlaczego warto mieć ją w domu?
Sól himalajska to produkt, który ze względu na swoje walory smakowe i właściwości odżywcze powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jednak oprócz wykorzystania kulinarnego, może być ona używana również do kąpieli i… do ozdoby!
Czym jest sól himalajska?
Sól himalajska to rodzaj soli kamiennej, która pochodzi z kopalni Khewra, położonej u podnóża Himalajów w pakistańskim regionie Pendżab. Kopalnia ta uznawana jest za jedną z najstarszych i największych na świecie. Specjalność jest tam wydobywana już od starożytności – legenda głosi, że właściwości tamtejszej soli jako pierwsi odkryli żołnierze armii Aleksandra Wielkiego. Jest ona ręcznie ekstrahowana i minimalnie przetwarzana w celu uzyskania nierafinowanego produktu, który jest wolny od dodatkowych składników i uważany za znacznie bardziej naturalny niż sól kuchenna.
Różowa sól himalajska – właściwości i skład chemiczny
Podobnie jak ta kuchenna, różowa sól składa się głównie z chlorku sodu. Jednak naturalny proces zbioru sprawia, że posiada ona także wiele innych minerałów i pierwiastków, których nie ma w zwykłej soli. Tym samym je właściwości prozdrowotne są o wiele większe! Jakie zatem pierwiastki posiada?
Z czego składa się sól himalajska?
Pod względem składu różowa sól himalajska posiada więcej minerałów niż sól kuchenna. Oprócz wysokiej zwartości sodu zawiera pierwiastki takie jak potas, wapń i żelazo. To właśnie one są odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak i kolor.
Na co pomaga?
Zawarty w niej sód pomaga między innymi:
- zniwelować nieprzyjemne skurcze mięśni,
- zapobiega odwodnieniu organizmu,
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje prace neuroprzekaźników w mózgu.
Badania wykazują także, że jej spożywanie zmniejsza ryzyko infekcji i pomaga niwelować szkodliwe bakterie. Sól himalajska wykorzystywana jest także do inhalacji i zabiegów sanatoryjnych. Uważa się, że ma ona korzystny wpływ na poprawę funkcjonowania układu oddechowego. Wykorzystywana jest również do leczenia stanów zapalnych skóry.
Szerokie zastosowanie
Produkt ma wiele zastosowań – od tradycyjnych związanych z gotowaniem, po zabiegi upiększające. Sól ta wykazuje bowiem liczne działania prozdrowotne, o których warto dowiedzieć się więcej.
Różowa sól w kuchni
Można kupić ją w postaci drobno, jak i grubo zmielonych kryształków i zastąpić sól kuchenną. Nadaje potrawom charakterystyczny słony posmak i świetnie nadaje się zarówno do sosów, jak i codziennych dań obiadowych. Niektórzy używają soli himalajskiej także jako dodatku do grillowanych i smażonych potraw. Ponadto zawiera ona nieco mniej chlorku sodu niż ta kuchenna, dlatego można używać jej w nieco większych ilościach.
Sól himalajska do kąpieli
Ze względu na swoje właściwości kosmetyczne jest używana także do kąpieli. Badania pokazują, że dodanie odrobiny soli do wody może poprawiać stan skóry i łagodzić ból mięśni. Sól himalajska wykorzystywana jest także do łagodzenia objawów i zapobiegania nawrotom egzemy.
Lampy z soli himalajskiej
Lampy solne składają się z dużych bloków soli z wewnętrznym źródłem światła. Wiele osób kupuje je ze względu na ich miły dla oka wygląd. Jednak badania pokazują, że oprócz walorów estetycznych poprawiają one jakość powietrza i oczyszczają je z zanieczyszczeń!