Suszone wiśnie – właściwości zdrowotne i odżywcze
Środek lata to zwykle czas największej obfitości w owoce, w tym wiśnie. Sezon jest jednak krótki, więc niejedna gospodyni chętnie robi zapasy w postaci przetworów. Sposobem na zachowanie właściwości zdrowotnych i ulubionego smaku jest suszenie.
Suszone wiśnie (czereśnie) to smaczny i zdrowy przysmak przygotowany ze świeżych owoców w wyniku pozbycia się z nich wody. Produkt można kupić na targu lub w sklepie czy też przygotować samodzielnie. Dowiedz się, jak to zrobić oraz dlaczego warto!
Suszone wiśnie – jak powstają?
Suszone wiśnie to owoce, które zostały poddane procesom suszenia przeprowadzanym w specjalnych warunkach. W rezultacie otrzymuje się ciemnobordowy, prawie czarny susz o przyjemnym kwaśno-słodkim smaku.
Zachowują one swoje właściwości odżywcze, a tym samym korzyści płynące ze spożywania świeżych plonów. Można je suszyć z pestką lub bez. W pierwszym przypadku proces suszenia jest nieco łatwiejszy, a takie owoce będą odpowiednie do przygotowania np. kompotów.
Pełne antyoksydantów, błonnika i nie tylko
Użyteczne właściwości odwodnionej wiśni wynikają z jej składu chemicznego. Są one świetną alternatywą dla świeżych owoców, ponieważ zachowują prawie wszystkie witaminy i minerały, a także cenny błonnik pokarmowy. Zawierają witaminę C, wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk i antyoksydanty.
Lekarze od dawna uważają, że spożywając raz dziennie garść suszonych wiśni, można uzupełnić zapasy kobaltu i magnezu w organizmie. Ponadto produkt ten zawiera żelazo, sód, selen i fosfor oraz witaminy: A, E, K, kwas nikotynowy, cholinę, pirydoksynę.
Wartości odżywcze wiśni
Zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 g suszonych wiśni prezentuje się następująco:
- 257 kcal
- 4,3 g białka;
- 1,8 g tłuszczów;
- 6,9 g błonnika pokarmowego;
- 0,03 soli;
- 52 g węglowodanów.
Jakie są korzyści z ich spożywania? Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Zawierają duże ilości substancji pektynowych, które oczyszczają jelita z toksyn, poprawiają perystaltykę jelit i normalizują procesy przemiany materii. Suszone liście wiśni również mają korzystne właściwości, można je zaparzać jako herbatę.
Suszone wiśnie – właściwości zdrowotne
Lokalni uzdrowiciele, ale także lekarze od dawna zwracali uwagę na lecznicze działanie czereśni, które obejmują właściwości:
- antybakteryjne;
- przeciwzapalne;
- przeciwgorączkowe;
- przeciwutleniające;
- przeczyszczające i moczopędne.
Wiśnie mają również korzystny wpływ na układ nerwowy i naczyniowy. Znacząco poprawiają jakość krwi, wspomagają pracę jelit, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych, zwiększają odporność na infekcje, normalizują ciśnienie krwi oraz stymulują wzrost i odnowę komórek.
Działanie składników owocu na naczynia krwionośne zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo – ścianki naczyń krwionośnych ulegają wzmocnieniu, a same naczynia zostają oczyszczone. Wiśnie zawierają oksykumaryny, które pomagają rozrzedzić krew. Zmniejsza to ryzyko powstawania zakrzepów i blaszek miażdżycowych.
Co więcej, roślina pomaga w chorobach stawów i łagodzi stany zapalne w układzie oddechowym. Poprawia również trawienie, usuwa toksyny i wspomaga pracę woreczka żółciowego i trzustki. Korzystnie wpływa na pamięć, uwagę oraz jakość snu.
Spożywanie suszonych wiśni może ponadto pomóc w utrzymaniu zdrowia kobiet. Normalizują one cykl menstruacyjny, uzupełniają poziom hemoglobiny, poprawiają krążenie krwi w miednicy.
Jak przechowywać suszone wiśnie?
Suszone wiśnie należy przechowywać w płóciennych workach w suchym miejscu. Podobnie jak inne owoce, trzymaj je z dala od produktów o silnym zapachu. Najbardziej odpowiednim miejscem do ich umieszczania jest szafka kuchenna. Zalecamy stawiać je na górnej półce, ponieważ tam powietrze jest nieco bardziej suche. Wiśnie można również przechowywać na balkonie, ale tylko wtedy, gdy nie ma tam nadmiernej wilgoci.
Przed odłożeniem owoców należy zawsze sprawdzić, czy worek jest dobrze zawiązany, aby nie zostały one zaatakowane przez szkodniki. Można je przechowywać także w szklanych i wiklinowych pojemnikach. Pamiętaj, aby co jakiś czas sprawdzać zawartość pod kątem obecności moli spożywczych. Nie przechowuj wiśni w plastikowej torbie, ponieważ po pewnym czasie zacznie się na nich rozwijać pleśń.
Najlepszy sposób na jedzenie wiśni
Suszone czereśnie są bardzo często wykorzystywane do przygotowywania różnych deserów, ale mogą one być również spożywane jako samodzielna przekąska. Lekko kwaśny smak owoców jest doskonałym dodatkiem do słodkich ciast i tortów. Wiśnie w tej postaci można dodać do musli czy owsianki, przygotować pyszne galaretki i marmolady, a także wykorzystać do sporządzenia domowej nalewki.
Zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z suszonych wiśni? Są doskonałe do wypieków – placków, ciast i ciastek. Owoce te są doskonałe jako nadzienie np. rogalików z kruchego ciasta. Świetnie nadają się do przyrządzania domowych likierów i wina.
Jak zrobić kompot wiśniowy?
Aby przygotować kompot lub sok z wiśni, owoce dobrze wypłucz, zalej wodą, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru dla lepszego smaku.
Pyszny napój można również przygotować z połączenia suszonych wiśni i jabłek. Taki naturalny kompot jest doskonałą alternatywą dla kupnych soków i napojów gazowanych. Napełni Twój organizm witaminami i doskonale ugasi pragnienie.
Jak wysuszyć wiśnie?
Aby przygotować suszone wiśnie w domu, należy zebrać bądź kupić świeże owoce i odpowiednio je przetworzyć:
- Do suszenia wybieramy dojrzałe owoce. Myjemy je i pozbawiamy ogonków i pestek. Osuszamy ręcznikiem papierowym
- Suszymy w piekarniku w temp. 90 stopni przez około 4 godziny. Co jakiś czas warto przemieszać je widelcem. Używamy termoobiegu.
- Następnie temperaturę należy zmniejszyć do ok. 55-60 stopni i kontynuować przez kolejne 16-24 godziny. Jeśli mamy suszarkę do warzyw i owoców, tam kontynuujemy proces przez około 4 godziny.
- Gotowe przypominają nieco rodzynki. Pamiętajmy, że po ściśnięciu nie ma prawa wypływać z nich woda.
Ten produkt to prawdziwy przysmak, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także właściwościami prozdrowotnymi.
Czy warto jeść suszone wiśnie?
Zaletą suszonych wiśni, jest to, że usprawniają one metabolizm i wspomagają dzięki temu utratę wagi. Pamiętaj jednak, że jest to dość kaloryczny produkt. 100 g dostarcza 286 kcal, dlatego należy spożywać je w umiarkowanej ilości. Warto to robić, ponieważ zawierają wiele pożytecznych związków, witamin i mikroelementów.
Owoc jest znany przede wszystkim z zawartości melatoniny - to hormon, który reguluje prawidłowy sen. Regularne spożywanie wiśni pomoże nam lepiej spać!
Ta zdrowa przekąska wpływa również na prawidłową pracę serca, zdrowie układu moczowego, pomoże również obniżyć poziom złego cholesterolu. Te niepozorne czerwone owoce są źródłem zdrowia i urody.
Przeciwwskazania do spożywania
Mogą być szkodliwe dla zdrowia osób cierpiących na przewlekłe choroby płuc. Nie należy stosować tego produktu w przypadku wysokiej kwasowości soku żołądkowego.
Jak wybrać suszone wiśnie?
Aby spożywanie suszonych owoców było naprawdę korzystne, należy wybierać odpowiednie owoce oraz odróżniać je od produktów kandyzowanych. W produkcji przemysłowej wiśni kandyzowanych jest z nich wyciskany sok, a następnie są one nasączane syropem cukrowym. Po odparowaniu wody, owoce stają się wysokokaloryczne, a przy tym tracą większość swoich składników odżywczych.
Suszone wiśnie to smaczny i zdrowy przysmak, który dostarczy Twojemu organizmowi cennych witamin przez cały rok. Możesz przygotować je samodzielnie w bardzo prosty sposób lub kupić gotowy produkt w dobrym sklepie ze zdrową żywnością.