Nabiał kozi – jak smakują i jakie mają właściwości kozie mleko i kozie sery?
Kozie mleko można oczywiście pić świeże, ale warto też spróbować wielu produktów nabiałowych, które są z niego wytwarzane. Sery, jogurty, śmietana – kuszą kremową konsystencją i bogactwem cennych dla ludzkiego organizmu składników.
Kozie mleko z własną historią
Legenda mówi, że Zeus był karmiony kozim mlekiem, dlatego Grecja jest uważana za miejsce narodzin koziego sera. Koza była tam świętym zwierzęciem. Rzymianie przejęli tradycję picia jej mleka od Greków, a później zwierzęta rozprzestrzeniły się po krajach śródziemnomorskich. Francuzi twierdzą jednak, że bezpańskie zwierzęta przybyły do ich kraju przed Rzymianami.
W starożytności mleko to było używane nie tylko jako produkt spożywczy, ale także jako lek. Już Hipokrates zalecał go chorym na gruźlicę, a Awicenna zalecił codzienne stosowanie w profilaktyce otępienia. W Szwajcarii leczono nim krzywicę, anemię i choroby płuc. Przypisywano mu zdolność łagodzenia objawów gruźlicy, a to dlatego, że kozy, w przeciwieństwie do krów, nie chorują na gruźlicę.
Większość specjalistów od diet zgadza się, że jest to produkt wysoce dietetyczny, pod wieloma względami przewyższający wartość i zalety mleka krowiego. Kozi nabiał ma pozytywny wpływ na zahamowanie i przebieg niektórych chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Podobieństwo składu mleka koziego z mlekiem kobiecym pozwala uznać je za najbardziej optymalną podstawę do produkcji preparatów mlecznych dostosowanych do żywienia małych dzieci. Już w XIX wieku obserwacje lekarzy, prowadzone wśród dzieci pozbawionych karmienia piersią, były dość jednoznaczne. Zdaniem medyków śmiertelność wśród dzieci karmionych mlekiem od kozy była znacznie niższa niż wśród dzieci karmionych mlekiem krowim.
Dlaczego kozi ser smakuje inaczej? Kozi nabiał – właściwości
Właściwości mleka koziego sprawiają, że ser jest miękki lub półmiękki. Podobnie jak sery z mleka krowiego, kozie produkty wytwarza się poprzez koagulację stałych składników mleka, rozdzielając je na twaróg i serwatkę, po których następuje okres dojrzewania. Mleko kozie można koagulować podpuszczką, którą otrzymuje się z żołądków cieląt. Rezultatem jest dojrzewający ser kozi. Do świeżych serów, w szczególności typu ricotta, można stosować kwasy, takie jak ocet lub sok z cytryny. I tu kończy się podobieństwo. Ser kozi ma inny smak i zapach niż krowi. Wynika to z różnic w ich składzie chemicznym.
Mleko od kozy ma wyższą koncentrację określonych kwasów tłuszczowych, ale za to mniej białka niż mleko krowie. Kwasy te nadają serom charakterystyczny pikantny smak, a zmniejszona ilość białka sprawia, że ma on miękką i kremową konsystencję. W skutek mniejszej ilości białka mozzarella z koziego mleka po prostu się rozpadnie.
Kwaskowatość i kremowość sprawiają, że mleko to idealnie nadaje się do bardzo miękkich serów, takich jak chevre. Kozie sery dojrzewają bardzo szybko, dosłowne w ciągu kilku tygodni. Z upływem czasu dojrzewania produkt staje się coraz bardziej miękki, a chevre to najbardziej kwaśny egzemplarz na całym rynku serowarskim. Z koziego mleka można produkować również fetę, brie a także popularny ser gouda.
Prawdziwy ser od prawdziwej kozy
Nie da się pomylić smaku koziego sera z niczym. Główny wskaźnik jego jakości są ostrość i zwierzęcość, Dobry kozi ser pachnie nie tylko łąkami, orzechami czy kwiatami, ale też po prostu kozą. Kolor świeżego produktu jest śnieżnobiały, czasem nawet z niebieską poświatą. Mocno dojrzewający może zmieniać barwę na bardziej żółtą lub, w przypadku serów norweskich, nawet radykalnie brązową. Jest to wynikiem karmelizacji cukrów mlecznych. Jednak w większości przypadków pozostaje idealnie biały i jest to jego znak rozpoznawczy. Sery kozie nie topią się zbyt dobrze, dlatego nie można nimi zastąpić mozzarelli na pizzy.
Wiele osób wybiera go jako zamiennik krowiego, gdyż ten nie powoduje alergii i jest niezwykle korzystny dla układu odpornościowego. Dodatkowo jest bogaty w białko, ma rozsądny poziom tłuszczu i zrównoważoną ilość białka. Ma też 10% mniej laktozy od nabiału krowy. Zarówno ser, jak i mleko są lepiej trawione i wchłaniane przez organizm, dzięki czemu nadają się nawet do karmienia niemowląt.
Jak wybrać dobry ser z koziego mleka?
Aby kupić smaczny, wysokiej jakości ser, ważne jest poznanie kilku zasad jego wyboru:
- Ser kozi jest produktem sezonowym i wytwarzane jest późną wiosną, latem i wczesną jesienią. Dlatego spójrz na datę produkcji, aby kupić jak najświeższy produkt.
- Napis na opakowaniu „pur chevres” wskazuje na 100% jakość produktu.
- Aby zachować wszystkie składniki odżywcze i jego wartość smakową, wybierz hermetycznie zamknięty pojemnik do przechowywania, który należy umieścić w lodówce na półce w pobliżu zamrażarki. Jeśli nie ma takiego opakowania, należy owinąć ser folią, aby chronić go przed przenikaniem obcych zapachów. Miękka wersja sera koziego ma trwałość 2 tygodnie, podczas gdy wersja twarda zachowuje świeżość przez 3 miesiące. Aby jeszcze bardziej wydłużyć okres przydatności do spożycia, możesz włożyć kozi ser do zamrażarki.
- Wybierając ekologiczny nabiał kozi, mamy pewność, że jego smak i jakość podlegają ciągłej kontroli. Dostaniemy go u lokalnych sprzedawców lub w sklepach ekologicznych.
Ser kozi – czy jest zdrowy i jakie ma właściwości?
Wszystkie rodzaje serów kozich są bogate w składniki odżywcze i wykazują działanie prozdrowotne. Zawiera szczególnie dużo wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia, wytrzymałości kości, zębów, włosów, paznokci. Właściwe dawkowanie wapnia w organizmie znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju guza nowotworowego okrężnicy i gruczołów sutkowych.
Probiotyki zawarte w kozim serze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, poprawiają stan przewodu pokarmowego (i jego flory bakteryjnej), przyczyniają się do pełnego trawienia pokarmu i wzmacniają odporność.
Regularne spożywanie 2-3 kawałków zmniejsza możliwość wystąpienia migreny, pomaga normalizować ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego układu nerwowego.
Regularne stosowanie nabiału koziego aktywuje procesy metaboliczne, co zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w organizmie. Dlatego pomimo jego kaloryczności można bezpiecznie włączyć ser do swojego jadłospisu bez obaw o przybranie na wadze. Oczywiście nie należy go jeść na kilogramami. Wystarczy 50-100 g na cały dzień.
Sery z mleka koziego zawierają minimum cholesterolu i sodu. Dlatego mogą być spożywane przy cukrzycy i chorobach serca. Produkt wchłania się prawie całkowicie, nasycając organizm zdrowymi tłuszczami nasyconymi. Zawiera też łatwo przyswajalne składniki mineralne, laktoglobuliny, dużo fosforu, magnez i witaminy z grupy B, A, B, D, E i PP, jest uważany za hipoalergiczny.
Produkcja serotoniny
Uzależnia od swojego niezwykłego smaku. Dzieje się tak, ponieważ ser ten zawiera specjalne substancje, które stymulują produkcję serotoniny, tak zwanego hormonu przyjemności. Nabiał kozi działa podobnie jak czekolada, ale sam w sobie jest zdrowszy. Najważniejsze jest, aby wiedzieć, kiedy przestać. Kozi ser może być bardzo tłusty, a jego nadużywanie może prowadzić do pojawienia się dodatkowych kilogramów, co jest całkowicie niepożądane. Ale jest dobra wiadomość: kozi ser jest mniej kaloryczny niż sery owcze i krowie.
Idealna para, czyli jakie dodatki pasują do eko koziego sera
Dobrze komponuje się z miodem, a im starszy ser, tym bardziej pachnący miód pasuje. Młode i miękkie sery lub niezbyt dojrzałe, z cienką, spleśniałą skórką dobrze komponują się z miodem kwiatowym. Bardziej „dorosły” okaz można połączyć z miodem gryczanym. Nieskazitelny smak sera łączy się z wieloma dressingami i sosami:
- buraczanym i jagodowym,
- z marmoladą cebulową,
- słodkie warzywa, w tym buraki lub dynia,
- świeże jagody i owoce: maliny, truskawki lub gruszki, brzoskwinie, morele czy winogrona.
Czy jogurt kozi jest zdrowy i smaczny?
Podobnie, jak cały nabiał kozi, taki i jogurt to produkt wyjątkowy pod względem swoich właściwości. Obecne w nim bifidobakterie utrzymują niezbędną równowagę mikroflory w przewodzie pokarmowym, usuwają toksyny oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Regularne spożywanie przetworów poprawia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi, dostarcza organizmowi witamin i minerałów, a nawet pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.
Wiele osób uczulonych lub nietolerujących tradycyjnego mleka może z powodzeniem stosować ten substytut. Jest znacznie łatwiej wchłaniane przez organizm ludzki. Wreszcie, dla organizmu rozwijającego się dziecka ten produkt mleczny jest kompletnym źródłem wapnia, a dla kobiet w ciąży jest niezawodną profilaktyką przeciwko rozwojowi alergii pokarmowych u dziecka.
Kozie towary jogurtowe produkowane są z mleka surowego i pełnego, w wersji klasycznej, naturalnej bez dodatków oraz z dodatkiem owoców i zbóż.
Podsumowanie
Przetwory z mleka koziego od dawna są częścią diety wielu osób. Jego właściwości prozdrowotne są bardzo szerokie, a przeciwwskazania do stosowania minimalne. Produkty te mają niepowtarzalny smak i wartości kulinarne! Uważane za najlepsze w wielu rejonach świata – warte są kosztowania ze względu na ciekawy aromat i bogactwo witamin i składników mineralnych.