Jakie białko w proszku wybrać i jak je stosować?
Białka w proszku to produkty funkcjonalne chętnie stosowane przez osoby aktywne fizycznie w celu budowania masy mięśniowej, odbudowy mikrouszkodzeń, a także wspomagania odchudzania oraz regeneracji. Zastanawiasz się, jaką odżywkę białkową kupić? Szukasz wegańskiego białka w proszku? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej.
Niezbędne aminokwasy
Białko to jeden z trzech podstawowych składników odżywczych, który zbudowany jest z połączonych ze sobą aminokwasów. Stanowią one przede wszystkim materiał budulcowy całego organizmu, w tym masy mięśniowej, a ponadto także pełnią funkcję energetyczną oraz wspomagają proces spalania tłuszczów. Są niezbędne do rozwoju oraz regeneracji tkanek.
Dlaczego w proszku?
Odżywki białkowe są skoncentrowanym źródłem białka, dzięki ich stosowaniu można dostarczyć sporą dawkę aminokwasów w małej objętości pożywienia. Ich produkcja polega na technologicznym oczyszczeniu, a następnie zagęszczeniu białka pochodzącego z konkretnych produktów, np. mleka lub soi. Źródło białka ma niemałe znaczenie pod kątem łatwości trawienia, szybkości uwalniania aminokwasów do krwi, a finalnie wykorzystywania ich do niezbędnych procesów.
Białko w proszku stosuje się w stanach zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy lub, gdy odpowiednia jego podaż z posiłków jest niemożliwa, na przykład w czasie rekonwalescencji lub w diecie osób odbywających intensywne treningi siłowe.
Poszczególne odżywki różnią się w zależności od pochodzenia białka i najczęściej wyróżnia się produkty wyprodukowane na bazie:
- serwatki (pozostałości po całkowitym ścięciu mleka krowiego),
- kazeiny (białka powstającego w procesie trawienia, otrzymywane z mleka ssaków),
- albuminy (białka otrzymywanego z jaj),
- izolatu białka sojowego (najpopularniejszej, pełnowartościowej postaci białka roślinnego).
Wegańska odżywka białkowa
Choć w produkcji białka w proszku wciąż najpowszechniej stosuje się białka pochodzenia zwierzęcego, to wzrost zainteresowania produktami wegańskimi przekłada się także na poszukiwanie przez producentów alternatywnych, roślinnych źródeł tego składnika. Istnieje więc o wiele więcej opcji wegańskich odżywek białkowych poza wcześniej wspomnianą, wśród nich:
- białko konopne,
- białko ryżowe,
- białko bobu,
- białko z grochu
- i inne.
Białko konopne
Białko konopne w ostatnim czasie zostało okrzyknięte tzw. superfoods i można zaobserwować szybki wzrost zainteresowania tym produktem. Okazuje się, że białko pochodzące ze wspomnianej rośliny charakteryzuje się bardzo wysoką jakością biologiczną, czyli korzystnym składem aminokwasów.
Produkt ten stanowi świetną alternatywę dla białek w proszku produkowanych na bazie jaj lub mleka ssaków. Białko konopne jest nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe i hipoalergiczne. Może być również bezpiecznie stosowane przez osoby cierpiące na alergię na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy.
Białko w diecie odchudzającej
Jak już wcześniej zostało wspomniane, białko jest niezbędne w procesie spalania tłuszczów, wobec czego nie może go zabraknąć w diecie odchudzającej. Wykazano, że wyższe spożycie aminokwasów wiąże się ze spadkiem łaknienia oraz przyspieszeniem metabolizmu.
Przy stosowaniu białka podczas odchudzania pomocne mogą okazać się niskokaloryczne produkty białka w proszku, które dodatkowo dobrze połączyć ze spożywaniem błonnika. Trafnym wyborem może być białko konopne lub bobu, które w swoim składzie zawiera spore ilości wspomnianego błonnika pokarmowego. Jest to składnik sprzyjający odchudzaniu, ponieważ dzięki zwiększaniu swojej objętości w żołądku i jelitach, szybko i na długo zapewnia uczucie sytości. Co więcej, obniża poposiłkowe stężenie glukozy we krwi.
Czy białko w proszku jest zdrowe?
Sama forma proszku nie jest niczym, co wpłynęłoby negatywnie na jakość białka, wobec czego jest ono traktowane przez organizm tak samo, jak białko spożyte w innej formie. Oczywiście finalne właściwości odżywki białkowej zależą od jej składu, dlatego zawsze warto przed zakupem przestudiować etykietę produktu.
Jeżeli zastanawiasz się jakie białko w proszku wybrać, postaw na stuprocentowe białko pochodzenia roślinnego, niezawierające żadnych zbędnych dodatków.
Najlepszy przepis z odżywką białkową
Jak spożywać białko w proszku? Możesz po prostu wymieszać porcję proszku z wodą i wypić, ale istnieje wiele ciekawszych sposobów na jego wykorzystanie. Jednym z nich jest koktajl białkowy - po prostu dodaj porcję produktu do swojego ulubionego napoju. Odżywkę możesz również wymieszać z jogurtem, napojem roślinnym, dodać ją do owsianki, jajecznicy, ciasta naleśnikowego czy innych wypieków. Jest to niezwykle uniwersalny produkt, którego włączenie do jadłospisu nie sprawia żadnych trudności!
Piśmiennictwo:
- dawidwozniakowski.pl
- dbam-o-siebie.pl
- dieta-sportowca.pl
- Grzebisz N. “Żywność funkcjonalna w diecie sportowców”, KNUV 2017
- Kurylas A. i wsp. “Rodzaj suplementacji oraz motywy jej stosowania u mężczyzn podejmujących rekreacyjną aktywność fizyczną na siłowni”, Journal of Education, Health and Sport 2017
- Wójcicki K., “Applying nir spectroscopy to evaluate quality of whey protein supplements available on the polish market”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2018