Jak gotować bób? Pyszne kulinarne wskazówki
Korzystanie ze świeżych, sezonowych produktów może przynieść wiele korzyści. Jest to rozwiązanie zdrowe, ponieważ świeże produkty zawierają wiele witamin i minerałów oraz praktyczne — zazwyczaj łatwiej jest te produkty dostać i są tańsze. Latem jednym z powszechnie dostępnych i pysznych lokalnych produktów jest bób.
Bób można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje ugotowany, z różnymi dodatkami, które podkreślają jego walory. Tylko jak poprawnie ugotować bób?
Właściwości bobu
Bób jest bogatym źródłem wielu potrzebnych składników. Zawiera dużo witaminy K (pomagającej utrzymać prawidłową krzepliwość krwi) oraz kwasu foliowego (ważnego szczególnie dla kobiet w ciąży). Jest też źródłem witaminy C i witaminy A, które wspomagają odporność organizmu i wspierają w walce z wolnymi rodnikami. Ma też dużą zawartość potasu, fosforu, wapnia i cynku. Dodatkowo może być stosowany jako alternatywa mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ zawiera dużo białka.
Gotowanie bobu
Sposób i czas gotowania zależy od tego, w jakim stanie są ziarenka. Wpierw należy go zawsze przepłukać pod bieżącą wodą. 1 kg bobu zalewamy ok. 3 litrami wody.
Młody bób
Można go rozpoznać po miękkiej, szaro-zielonej skórce. Młody bób jest najprostszy w przygotowaniu, wystarczy 10-15 minut, aby był gotowy do spożycia. Dzięki szybkiemu gotowaniu zachowuje dużo wartości odżywczych.
Starszy bób
Twardszy, ziarenka nie są już tak intensywnie zielone, a na skórce pojawiają się plamki. Jak długo gotuje się starszy bób? Wymaga to więcej czasu — od 30 do 40 minut we wrzątku. Po tym czasie możemy zobaczyć, że staje się miękki i gotowy do spożycia. Niestety podczas dłuższej obróbki termicznej traci część swoich dobroczynnych właściwości.
Bób mrożony
Zamrożonym ziarenkom zazwyczaj wystarczy około 20 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Należy uważać, aby ich nie przegotować, wówczas stracą zwartą konsystencję i zaczną zmieniać w jednolity krem.
Bób gotowany na parze
Bób w każdej postaci jest odpowiedni do gotowania na parze. Wystarczy przygotować specjalny durszlak i umieścić ziarenka w garnku, nad gotującą się wodą. Dzięki tej metodzie potrawy z bobu zachowują więcej prozdrowotnych właściwości.
Z czym jeść bób?
Bób z koperkiem
Prostym i pysznym przepisem na potrawę z bobu jest ugotowanie go z dodatkiem koperku. Po odcedzeniu warto dodać odrobinę masła i już prosty dodatek do obiadu gotowy!
Bób z masłem i czosnkiem
Kolejnym fantastycznym przepisem na urozmaicenie posiłku jest podsmażenie na maśle świeżych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę (należy uważać, aby nie przypalić czosnku). Można do niego dodać świeże zioła — natkę pietruszki, rozmaryn, bazylię lub tymianek, sól oraz pieprz. Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowany wcześniej bób. Ten przepis sprawdzi się idealnie podany od razu, ale równie dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Wiedząc, jak dobrze ugotować bób, można go również wykorzystać do stworzenia pesto czy sosów do makaronów. Stanowi fantastyczny i bardzo uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Idealnie smakuje samodzielnie, jak również w towarzystwie jajek, świeżych i pieczonych warzyw oraz mięsa. Jest świetny jako samodzielna przekąska lub składnik sałatek czy makaronów. Można obrać go ze skórki lub zjeść w całości.
Sezon na bób trwa dość krótko, dlatego warto go szukać w swoich ulubionych sklepach już w lipcu.