Wyjątkowa przyprawa oregano – zastosowanie w kuchni oraz właściwości zdrowotne lebiodki pospolitej
Aromatyczne, subtelne listki lebiodki, czyli oregano – do czego je stosować? Zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej idealnie nadaje się do dań kuchni śródziemnomorskiej i prowansalskiej. Doskonałe w potrawach inspirowanych kulinarnymi podróżami na Bałkany.
Poza nieocenionym w kuchni wyjątkowym smakiem i aromatem wykazuje szereg właściwości leczniczych. Dzięki nim ziele znakomicie wpływa na układ odpornościowy, oddechowy, nerwowy oraz trawienny.
Lebiodka pospolita – poznaj aromatyczną roślinę
Origanum vulgare to gatunek stosowany w kuchni oraz ziołolecznictwie. Wyjątkowe właściwości oraz szerokie zastosowanie oregano sprawiają, że warto mieć je wśród doniczek zgromadzonych na kuchennym parapecie.
Niezwykły aromat oregano odczuwalny jest najbardziej, gdy posiekasz świeże listki i dodasz je do potrawy pod koniec gotowania. Nada ona daniom wyrazistego smaku i pięknego zapachu. Pamiętaj jednak, aby nie stosować jej w zbyt dużej ilości.
Oregano nie tylko do lasagne
Oregano to przyprawa znajdująca szerokie zastosowanie w kuchni. Roślina wzbogaca smak wielu potraw, sprawiając, że nabierają one wyjątkowego aromatu. Szczególnie sprawdza się jako dodatek do pomidorów, bakłażanów, cukinii, brukselki i ziemniaków. Stosowana jest najczęściej w roli świeżego dodatku do popularnych dań takich jak spaghetti czy lasagne.
Oregano jest elementem kompozycji przyprawowej znanej jako zioła prowansalskie. Łącząc je z rozmarynem, kolendrą oraz bazylią, nadasz daniom niezwykłego smaku i zapachu, który jest charakterystyczny dla dań włoskich czy greckich.
Oregano – zastosowanie w kuchni
Oregano stosować można zarówno do potraw podawanych na zimno, jak i do dań gotowanych, pieczonych oraz smażonych. Świetnie sprawdza się w postaci świeżego zioła, zdobiącego talerz oraz jako składnik przypraw decydujących o charakterze dania.
Dodaj oregano do:
- zup, zwłaszcza kremów pomidorowych,
- potraw mięsnych,
- sosów śmietanowych
- oraz dań jednogarnkowych.
W ten sposób wzmocnisz ich smak, nadając przy tym lekko gorzkiego aromatu.
Oregano w daniach z makaronem
Dania z makaronem często występują z dodatkiem pomidorów lub szpinaku, a te doskonale komponują się z oregano. Roślina wydobywa ich unikalny smak i nadaje wyrazistości.
Możesz przyprawić nim spaghetti napoli lub bolognese, a także gnochi czy tortelloni z dodatkiem szpinaku. Doskonale łączy się z pomidorami i serem mozarella, będąc elementem kultowej już sałatki caprese.
Oregano do pizzy i mięs
Świeże oregano warto dodać do upieczonej pizzy, tuż przed jej podaniem. Zioło nierzadko jest niezbędnym elementem przepisów, ponieważ wydobywa smak wielu mięs oraz wzmacnia charakter sosów.
Doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni włoskiej, ale i podczas przygotowywania klasycznych potraw. Oregano szczególnie polecane jest do:
- dań z kurczakiem,
- potraw z rybami
- oraz schabem wieprzowym.
Świeża przyprawa w kuchni
Wśród uprawianych na kuchennym parapecie roślin obowiązkowo powinno znaleźć się oregano. Niezwykle szerokie możliwości zastosowania sprawiają, że świeże listki możesz odrywać od łodyg nawet codziennie.
Wystarczy przygotować doniczkę z ziemią odpowiednią do uprawy roślin doniczkowych i zasiać w niej ziarenka oregano. Własnoręcznie wyhodowana przyprawa najlepiej będzie smakowało na świeżo. Możesz również przygotować oregano suszone. W tym celu susz listki w temperaturze 30-34 st. C.
Zarówno świeże, jak i suszone liście oregano zastosujesz nie tylko w formie przyprawy, ale także jako roślinę leczniczą. Poznaj jej właściwości, dzięki którym wykorzystasz ją przy wielu dolegliwościach.
Właściwości lecznicze oregano
Zawarte w oregano cenne składniki wpływają na wykazywanie wielu właściwości leczniczych. Roślina zawiera olejki eteryczne (m.in. tymol), kwas kawowy, garbniki, flawonoidy, fitosterole, błonnik pokarmowy, witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu wykazuje się działaniem:
- przeciwwirusowym,
- bakteriobójczym,
- antygrzybiczym,
- antyoksydacyjnym,
- moczopędnym.
Oregano na trawienie oraz kaszel
Ponadto oregano wpływa dobroczynnie na:
- oskrzela, powodując ich rozkurcz (przez co stosowane jest w celach wykrztuśnych podczas uporczywego kaszlu),
- pracę układu trawiennego – np. zapobiega biegunkom,
- prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Zastosowanie oregano w kuchni z innymi ziołami
Oregano doskonale komponuje się również z innymi przyprawami takimi jak czosnek, kolendra, bazylia. Łączy się w szczególnie unikalną kompozycję z czarnym pieprzem. Pamiętaj także, aby nie mieszać go z majerankiem, ponieważ takie połączenie nie będzie smaczne.
Przygotowując samodzielnie mieszankę przypraw, zwróć uwagę, aby nie stosować ich w nadmiarze. Zbyt duża ilość ziół może zmienić pożądany smak potrawy i wpłynąć na pogorszenie ostatecznego efektu.
Oregano doskonale sprawdza się w daniach prostych, w których należy jedynie odrobinę podkreślić aromat. W kuchni wykaż się kreatywnością i pamiętaj, że najprostsze rozwiązania często okazują się najlepsze.