Jakie przyprawy koniecznie dodać do spaghetti?
To jedno z flagowych dań kuchni włoskiej, które jest niezwykle popularne i lubiane, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jakie przyprawy dodać do spaghetti, by było pyszne, aromatyczne i zdrowe?
Oczywiście każdy z nas ma własne preferencje smakowe, niektórzy lubią dania bardziej delikatne i subtelne, a inni mocniej doprawione i pikantne w smaku. Ważne jest jednak to, by podczas przygotowania tej smakowitej potrawy nie zapomnieć o dodaniu kilku ziół i przypraw, które podkreślą jej wyjątkowy charakter i nadadzą śródziemnomorskiego aromatu.
Spaghetti - wyjątkowa potrawa kuchni włoskiej
To danie składające się z długiego, cienkiego makaronu zatopionego w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym. W zależności od przepisu danie to serwujemy w wariancie wegetariańskim lub z mięsem mielonym, mówimy wtedy o spaghetti bolognese lub weganiese. W obu wersjach makaron smakuje nieziemsko i zachwyca swoim wyjątkowym, śródziemnomorskim aromatem.
Makaron wybrany dla Ciebie:
Aby cieszyć się pełnią smaku, zadbajmy o to, by składniki niezbędne do przygotowania potrawy były jak najwyższej jakości. Wybierzmy oryginalny włoski makaron spaghetti i ugotujmy go al dente, czyli na ząb, a ponadto zaopatrzmy się w wysokiej jakości oliwę z oliwek, odpowiednie przyprawy oraz świeże zioła, które nadadzą całości niepowtarzalnego charakteru.
Jeśli przyrządzamy danie w sezonie, wybierzmy soczyste, świeże pomidory, które następnie poddusimy i przetrzemy przez sito, aby uzyskać aksamitny, gęsty sos. Z kolei zimą wybierzmy wysokogatunkowe pomidory z puszki.
Jakie przyprawy do spaghetti - pełnia smaku i aromatu
Gotując makaron, musimy pamiętać o tym, by danie odpowiednio przeprawić. Zyskamy wtedy gwarancję wyjątkowego smaku, zapachu i aromatu. Przyprawy, o których powinniśmy pamiętać podczas przygotowania sosu to:
- czosnek,
- oregano,
- bazylia,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Jeśli jesteśmy fanami ostrych, pikantnych potraw, możemy pokusić się o dodanie ostrej papryczki lub płatków chilli, które podkręcą smak sosu i nadadzą mu wyjątkowej głębi.
Najlepsza baza pod sos do spaghetti:
Przyprawy do sosu spaghetti - świeże zioła o wyjątkowym zapachu i aromacie
Wybierając przyprawy do spaghetti, zwróćmy uwagę na ich jakość, tak, by finalnie danie miało pyszny i idealnie zbilansowany smak. Jakich ziół użyć? Oregano, bazylia i zioła prowansalskie sprawdzą się idealnie zarówno w przypadku sosu bolońskiego, jak i w przypadku wegetariańskiego sosu pomidorowego.
Przeczytaj także: Zioła prowansalskie - czym są i do czego ich używać?
Jeśli chodzi o bazylię i oregano, to warto zdecydować się na dodanie ich w świeżej formie, gdyż to właśnie wtedy mają najmocniejszy smak, zapach i aromat. Świeża bazylia ma wyjątkowy słodko-pikantny smak oraz ostry, przypominający goździki zapach. Oregano charakteryzuje się z kolei silnym, intensywnych zapachem i lekko gorzkawym, niezwykle intrygującym smakiem.
Zarówno bazylia, jak i oregano i zioła prowansalskie, nie tylko świetnie smakują, ale również mają doskonały wpływ na zdrowie, gdyż usprawniają trawienie oraz niwelują wzdęcia. Ponadto spaghetti przystrojone świeżymi ziołami o intensywnie zielonej barwie prezentuje się naprawdę pięknie i smakowicie.
Niezbędne zioła w Twoim spaghetti::
Czosnek oraz słodka papryka - sekret wspaniałego, głębokiego smaku spaghetti
Czosnek to jedna z niezbędnych przypraw, która nadaje smakowitego aromatu daniu. Jeśli jesteśmy fanami tej przyprawy, wybierzmy świeży czosnek, będzie on intensywniejszy i będzie mocniej przebijał się w smaku sosu do spaghetti.
Z kolei jeśli nie jesteśmy wielkimi miłośnikami tej przyprawy, zdecydujmy się na formę suszoną - jest znacznie delikatniejszy, a przy tym nadal bardzo podkręca smak potraw.
Tak samo jak w przypadku ziół, czosnek zachwyca nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale również właściwościami zdrowotnymi, gdyż jest naturalnym antybiotykiem, a ponadto wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie krwi.
Wśród przypraw do sosu spaghetti oczywiście musi znaleźć się również słodka papryka, sól oraz pieprz. Ten ostatni najlepiej świeżo zmielić, wtedy jest najbardziej aromatyczny i smakowity. Prócz zwykłych pomidorów lub wersji z puszki warto dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, koniecznie osładzając całość odrobiną cukru.
Szybki przepis na makaron z sosem
Gdy skompletujemy już wszystkie przyprawy, można rozpocząć gotowanie. Osobno gotujemy nasz makaron, osobno smażymy cebulkę i mielone mięso, na koniec dodając pozostałe składniki sosu.
Jeśli decydujemy się na użycie gotowej mieszanki przypraw, zadbajmy o jej najlepszą jakość, aby nasze danie z makaronem stało się prawdziwym owocem włoskiej kuchni!