Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie, z czego powstaje, gdzie kupić

Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie, z czego powstaje, gdzie kupić

Miód faceliowy ma zbawienne właściwości dla ludzkiego organizmu, jest jednym z najzdrowszych rodzajów miodów, to skarbnica minerałów i witamin. W porównaniu do innych wykazuje się najniższym stopniem zanieczyszczenia mikroorganizmami tlenowymi. Jest wytwarzany z facelii błękitnej, z łac. Phacelia tanacetifolia Benth. Roślina wywodzi się z Kalifornii, ale jest popularna również w innych krajach, także w Polsce. Pszczelarze stosują w stosunku do niej określenie "królowa roślin miododajnych".

Miód faceliowy – jak wygląda i gdzie można go kupić?

Pszczoły bardzo chętnie przylatują do facelii. Obliczono, że latem w godzinach południowych na jeden m/kw tych roślin przypada około 30 owadów. Jeśli roślina rośnie na dobrych glebach, kwiat facelii wydziela około 5 mg nektaru, z 1 hektara można uzyskać nawet 400 kg miodu.

Miód z facelii ma charakterystyczny żółtawy odcień, z czasem gęstnieje, czyli ulega w naturalny sposób krystalizacji. Jego barwa staje się wtedy jeszcze jaśniejsza. Proces zachodzi dosyć szybko, już kilka tygodni po zbiorach. Wtedy całość zmienia konsystencję na kremową. Barwa produktu jest uzależniona od rodzaju gleb, na których rosła facelia. Im lepsza jest gleba, tym jaśniejszy odcień.

Miód faceliowy ma delikatne właściwości smakowe, charakteryzuje się lekko kwaśnym posmakiem oraz wyrazistym kwiatowym aromatem.

Cena miodu faceliowego jest uzależniona od pasieki, wynosi około 50 zł za kilogram. Jest on dostępny w sklepach ze zdrową żywnością albo bezpośrednio u właścicieli pasiek, duży wybór takich produktów jest również w sklepach internetowych.

Na obrazku widać różne rodzaje miodów z zaproszeniem na podstronę z wszystkimi miodami.

Miód faceliowy – właściwości lecznicze

Jego właściwości lecznicze są powszechnie znane, jest dobrą alternatywą dla miodów lipowych i wielokwiatowych. Zawiera takie związki jak oksydaza glukozy, lizozym, apidycyna, inhibina, które wykazują bardzo dobre właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne.

Miód faceliowy ma właściwości antybiotyczne. W składzie produktu znajdują się także jony magnezu, kobaltu i żelaza, które mają wyjątkowo korzystne działanie na czerwone krwinki. Miód ten ma właściwości obniżające ciśnienie tętnicze, dlatego może być wykorzystywany w leczeniu chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy i niewydolności mięśnia sercowego. Dodatkowo zawiera kwasy organiczne.

Wskazania do stosowania

Miód faceliowy z powodu właściwości zapobiegającym chorobom oraz działania wspomagającego leczenie powinien być włączony na stałe do codziennej diety. Produkt ten:

  • regeneruje organizm po intensywnym wysiłku,
  • wspomaga odporność i działanie organizmu po trudach intelektualnych,
  • wspomaga proces gojenia ran i oparzeń,
  • wspomaga leczenie przeziębienia,
  • ma działanie oczyszczające płuca i wspiera organizm w astmie oskrzelowej,
  • działa antynowotworowe i antyoksydacyjne,
  • wspomagaja leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wspiera wątrobę i trzustkę,
  • poprawia metabolizm, wspomaga pracę enzymów i hormonów,
  • dzięki zawartości choliny wykazuje działanie ochronne na wątrobę, pomaga w detoksykacji, niweluje niekorzystny wpływ papierosów, kawy, alkoholu.

Rodzaje miodu pszczelego

Miody różnią się pod względem barwy, smaku, aromatu i konsystencji. Można je podzielić na:

  •  spadziowe,
  •  nektarowe,
  •  nektarowo-spadziowe.

Nektar to słodka ciecz wydzielana przez nektarniki kwiatów, służąca jako pokarm. Pszczoły ją przetwarzają i gromadzą. Miody nektarowe zawierają w swoim składzie naturalne sole mineralne, cukry i enzymy.

Zastanawiając się, z czego jest zrobiony miód faceliowy, warto wiedzieć, że jest to miód nektarowy. Tego rodzaju produkty o jasnym zabarwieniu są łagodne w smaku, ciemniejsze mają charakterystyczny, ostrzejszy smak. Właściciele pasiek zazwyczaj z wyprzedzeniem planują wysiew facelii tak, aby pszczoły mogły swobodnie pracować.

Facelia ma błękitna i niebieską barwę. Często w pobliżu miejsc, gdzie zbierany jest miód faceliowy, można zauważyć niebieską pierzgę, która jest pokarmem owadów pozyskiwanym z pyłku kwiatowego. Charakterystyczne zabarwienie facelii sprawia, że kolor pozyskiwanego z niej miodu różni się od zabarwienia powszechnie znanych rodzajów tego produktu.

Miód faceliowy ma właściwości smakowe raczej tradycyjnego, delikatnego wyrobu. Mocno kwaskowaty smak, świadczy o tym, że nie jest to słoik naturalnego miodu faceliowego – nie będzie on również miał aromatu ani nie będzie ulegał krystalizacji.

Właściwości i zastosowanie miodu z facelii

W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje cenne właściwości. Najlepiej jest spożywać go na zimno, miód faceliowy zachowuje wówczas swoje właściwości prozdrowotne i jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm. Możesz go na stałe umieścić w swojej apteczce, Zmieszany z olejem z czarnuszki niweluje jego gorzki korzenny smak, dzięki temu można go podawać nawet dzieciom. Możemy z niego przygotować różne preparaty na przeziębienie, jak np. syrop z czosnku, cytryny i imbiru. Można także wykonać z niego nalewkę na odporność. Składa się ona z mieszanki, w skład której wchodzi:

  • miód faceliowy,
  • olej z czarnuszki,
  • sok z cytryny,
  • sok z malin.

Miód może być wykorzystywany zamiast białego cukru do słodzenia owsianki lub jaglanki. Jest dużo lepiej przyswajalny przez organizm, więc pozytywnie wpłynie na całą sylwetkę. Możemy go również wykorzystać do przyrządzania słodkich past do chleba dla dzieci, np. zamiast orzechowych kremów. Takie kanapki dodadzą niezbędnej energii na cały dzień. Może być również wykorzystywany zamiast cukru do słodzenia kawy i herbaty czy innych napojów. Wiele osób dodaje go również do naparów z ziół.

Na stole leży świeży, pełnoziarnisty chleb, na który nałożono płynny miód.

Kiedy sięgać po miód faceliowy?

Miód faceliowy ma właściwości poprawiające odporność, dlatego warto po niego sięgać, kiedy jesteśmy przemęczeni fizycznie albo psychicznie albo mieliśmy kontakt z osobą zakażoną jakimś wirusem. Jest także dobrym wsparciem w przeziębieniu, alergii, astmie czy innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Miód faceliowy ma także właściwości wspomagające wysiłek intelektualny, dlatego jest dobrym składnikiem śniadania dla dzieci przed pójściem do szkoły. Zalecany jest również dorosłym, którzy mają jakieś wyzwania w pracy. Jest również bardzo pomocny w chorobach układu pokarmowego, a także pomaga w zachowaniu smukłej sylwetki. Jego właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że niweluje on szkodliwe działanie kawy.

Zastosowanie w kosmetyce

Miód faceliowy ma właściwości odmładzające skórę i kojące różne podrażnienia, wspomaga także leczenie uciążliwego trądziku i cellulitu. Jest częstym składnikiem peelingów, maseczek, a także pomadek ochronnych do ust. Wykazuje niezwykłe właściwości regenerujące suche i zniszczone włosy. Ma działanie chętnie wykorzystywane w produktach kosmetycznych, jest to głównie:

  • opóźnianie procesów starzenia się skóry,
  • poprawienie nawilżenia cery,
  • rozjaśnienie przebarwień i plam pigmentacyjnych,
  • ograniczenie nadmiernego wydzielania sebum,
  • uszczelnienie rozszerzonych naczynek krwionośnych,
  • działanie ochronne na naskórek.

Kosmetyki do włosów zawierające miód faceliowy składają się również z komponentów nawilżających i witamin. Miód wspomaga pielęgnację włosów, ponieważ ma działanie:

  • łagodnie nawilżające,
  • delikatnie rozjaśnia kolor włosów,
  • niwelujące powstawanie łupieżu,
  • leczy podrażnienia skóry głowy,
  • dodaje włosom blasku.

Przy niskoporowatych włosach miód faceliowy ma działanie rozjaśniające, chociaż najlepsze efekty przynosi pielęgnacja włosów wysokoporowatych. Wszystkie maski do włosów z zawartością miodu bardzo dobrze nawilżają i zmiękczają włosy.

Miód faceliowy – ciekawostki

Miód faceliowy ma wiele pozytywnych właściwości nie tylko jako słodki przysmak lub na podleczenie różnych dolegliwości. Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Kąpiele z dodatkiem miodu faceliowego działają na skórę odprężająco, łagodząco i nawilżająco.

Obecnie miód jest stosowany w potrawach nie tylko na słodko, jak np. tradycyjny świąteczny piernik, ale jest także łączony z innymi smakami, które czasami mogą się wydawać zaskakujące. Jest on również chętnie stosowanym składnikiem do różnych mięsnych i rybnych marynat, bardzo dobrze łączy się z musztardą. Zamiast batonika z czekolady zawsze można wypić mleko z miodem lub miodową herbatę i z cytryną.

Mimo że miód faceliowy jest dosyć kaloryczny, ponieważ w 100 g mieści około 300 kcal, to warto zrezygnować z innych potraw na jego rzecz, ponieważ dostarcza on organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Może błyskawicznie zregenerować organizm w sytuacji wyczerpania. Kiedy musimy natychmiast być gotowi do działania, wystarczy zjeść łyżeczkę miodu. Glukoza i fruktoza to cukry proste, które błyskawicznie przenikają do krwiobiegu i powodują błyskawiczne odrodzenie sił fizycznych i psychicznych organizmu.

Miód faceliowy podobnie jak inne rodzaje miodów, ma właściwości odżywcze i wzmacniające, dlatego jest uważany za afrodyzjak. Możemy również wykorzystywać świece woskowe, które w odróżnieniu od tradycyjnych jonizują powietrze i nadają przyjemny aromat. Płomień takiej świecy w połączeniu z wybranymi olejkami eterycznymi neutralizuje również nieprzyjemne zapachy, między innymi dym tytoniowy, wpływa wyciszająco i kojąco na organizm, jest zalecany w sytuacjach stresowych, problemach z zasypianiem i migrenach.

Nie ulega wątpliwości, że wyrób ten jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne. Warto stosować go jako uzupełnienie zbilansowanej diety.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel