Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Kurkuma a kurkumina – właściwości i zastosowanie

2022-09-08
Kurkuma a kurkumina – właściwości i zastosowanie

Właściwości kurkuminy od lat znajdują swoje zastosowanie w specyfikach natury zdrowotnej. Badacze twierdzą, że może ona wywierać pozytywny wpływ na takie globalne schorzenia jak otyłość, choroba alzheimera czy nawet depresja. Jednak w jaki sposób przyjmować kurkumę, jakie posiada właściwości oraz czym różni się od kurkuminy?

Różnica między kurkumą i kurkuminą

Kurkuma (ostryż długi, ostryż indyjski) jest w stanie barwić jedzenie na intensywny żółty kolor, a krojenie jej w świeżej formie bez użycia rękawiczek potrafi pozostawić plamy, które są niezwykle trudne do zmycia. Choć wygląda niepozornie na sklepowych półkach, kryje w sobie ogromny potencjał.

Kurkumę znamy jako przyprawę spożywczą występującą w szerokiej gamie potraw tradycyjnej kuchni indyjskiej. Uwielbiamy zajadać się aromatycznym curry, jednak poza walorami smakowymi dania tego typu niosą za sobą również korzyści zdrowotne.

To właśnie substancja zawarta w kurkumie, zwana kurkuminą (jedna z kurkuminoidów), jest powszechnie znana i ceniona w medycynie ze względu na swoje zbawienne, wielopoziomowe działanie zdrowotne. Kurkumina stanowi zaledwie kilka procent korzenia kurkumy i jest trudno wchłanialna bez towarzystwa tłuszczu czy piperyny, jednak posiadamy rozwiązania, które z łatwością pomogą nam spożywać kurkuminę z wysoką wchłanialnością. Dla osób zainteresowanych suplementowaniem kurkuminy powszechnie dostępne są doustne leki i suplementy z dodatkiem tego niesamowitego składnika.

Właściwości kurkuminy

Kurkumina to niezwykle ceniony składnik w świecie medycznym. Jest znana jako niesamowicie silny antyoksydant zapewniające zbawienne działanie osobom, które ją regularnie suplementują. Do drogocennych właściwości kurkuminy należą:

  • Wzmacnianie odporności

Kurkumina zawarta w korzeniu kurkumy wykazuje działanie lecznicze m.in. bakteriobójcze, jak i wirusobójcze. Spożywanie naparów z dodatkiem kurkumy w trakcie choroby może pomóc we wzmocnieniu naszego układu odpornościowego i szybszego zwalczenia dolegliwości. Substancja działa na różne białka czy enzymy.

  • Przeciwdziałanie infekcjom

Poza działaniem bakteriobójczym i wirusobójczym może wykazać działanie przeciwzapalne. Spożywanie jej w preferowanej formie w trakcie infekcji może pomóc naszemu organizmowi w walce z zakażeniem.

  • Właściwości żółciopędne

Kurkumina przyczynia się do zwiększonej produkcji żółci w organizmie, tym samym ułatwiając pracę wątroby i trzustki. Dzięki temu doskonale wspomaga działanie układu pokarmowego. Nie ma przy tym skutków ubocznych, jak biegunki, wzdęcia czy uszkodzenie wątroby. Jest całkowicie naturalna.

  • Działanie przeciwbakteryjne

Działa bakteriobójczo, wirusobójczo i przeciwgrzybicznie, dzięki czemu pomaga w wyciszaniu infekcji w organizmie. Wspomaga organizm w trakcie przeziębienia.

  • Działanie przeciwzapalne

Kurkumina wykazuje działania przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Spożywanie jej przy problemach trawiennych czy artretyzmie może przynieść ukojenie.

  • Działanie przeciwutleniające

To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy znanych obecnie nauce. Wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników i wykazuje działanie antybakteryjne.

  • Profilaktyka chorób krążenia

Kurkumina hamuje wydzielanie lipidów, czego konsekwencją jest zmniejszenie liczby lipidów w LDL. Zapobiega zatem chorobom krążenia.

  • Działanie antyoksydacyjne

Związek zwiększa zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Na kolorowym tle widać kilka produktów z kurkumą – złoty zakwas, herbatkę, shoty witaminowe, kimchi czy kurkumę w tabletkach.

Zastosowanie kurkuminy

Kurkumina wykazuje wysoko pozytywne działanie w kwestii leczenia wielu chorób skali globalnej. Przed stosowaniem suplementów z kurkuminą ważna jest konsultacja z lekarzem. Nie może być stosowana w przypadku każdej choroby, a przy niektórych może okazać się nawet szkodliwa, dlatego decyzja o jej przyjmowaniu powinna być dobrze przemyślana.

Choroba alzheimera i demencja

Aktualnie nie mamy w posiadaniu leku, który bezpośrednio leczyłby choroba alzheimera czy też demencję. Choroby te dotykają często osoby starsze, znacząco obniżając ich jakość życia.

Choć choroba nie jest wyleczalna, istnieją sposoby na zapobieganie jej rozwojowi. Kurkumina jest jednym ze specyfików, który znacząco poprawia pracę mózgu.

Wykazuje ona działania, które poprawiają pamięć osoby dotkniętej chorobą. Co więcej, stymuluje powstawanie nowych neuronów w hipokampie i chroni komórki mózgowe przed beta-amyloidem, białkiem wpływającym na rozwój choroby alzheimera.

Problemy trawienne

Problemy trawienne dotykają miliony osób na całym świecie. Kurkumina wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego. Poprzez swoje działanie ułatwia trawienie tłuszczy przez wątrobę, stymulując produkcję żółci.

Wspomaga również walkę organizmu z uporczywymi stanami zapalnymi i okazuje się pomocna przy regeneracji wątroby.

Jej drogocenne działanie znajduje zastosowanie przy leczeniu zapalnej choroby jelita, zespołu jelita drażliwego, czy też przy nowotworze jelita grubego. 

Artretyzm

Artretyzm to uporczywa choroba, z którą borykają się osoby w średnim wieku. Niestety nie jest wyleczalna, jednak przy odpowiednim działaniu możemy złagodzić jej działanie na organizm.

Kurkumina wspomaga stawy w przywracaniu ich elastyczności i niwelowania bólu. Jej działania okazuje się niezwykle pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych tkanki chrzęstnej. Przypuszcza się, że może wspomagać leczenie pacjentów chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów. 

Cukrzyca

Cukrzyca dotyka coraz większą grupę ludzi. Znacznie lepiej jest jej przeciwdziałać, zamiast leczyć, kiedy już się pojawi. Kurkumina hamuje jej rozwój, stabilizując poziom cukru we krwi i regulując proces wytwarzania glukozy w wątrobie. Przypuszcza się, że może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. 

Zaburzenia nastroju

Depresja dotyka coraz więcej osób na całym świecie i co roku zbiera śmiertelne żniwo. Nie warto jej zbywać i działać na korzyść swojego zdrowia psychicznego na wszelkie możliwe sposoby.

Kurkumina podnosi poziom serotoniny i przyczynia się do zwiększonej produkcji dopaminy w organizmie. Stymuluje ona powstawanie nowych komórek mózgu oraz zmniejsza stany zapalne.

Niektóre badania twierdzą, że przyjmowanie kurkuminy może wykazywać podobne, pozytywne reakcje u pacjentów zmagających się z depresją jak leki antydepresyjne.

Wzmacnianie odporności

Kurkumina wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze. Chroni organizm przed rozwojem infekcji.

Suplementacja kurkuminy

Według badań kurkumina wykazuje szeroką gamę działań prozdrowotnych. Może okazać się pomocna przy walce z chorobami układu pokarmowego, depresją, czy nawet przy chorobach nowotworowych. Z tego względu warto wziąć pod uwagę jej regularne przyjmowanie i skonsultować tę opcję ze swoim lekarzem. Jednak w jakiej formie okaże się najlepsza?

Choć jest składnikiem kurkumy, suplementowanie jej poprzez dodawanie samej przyprawy do posiłków nie będzie wysoko skuteczne. Stanowi jedynie kilka procent korzenia kurkumy, a jej wchłanialność poprzez spożywanie jej w ten sposób jest niewystarczająca. Z tego względu najlepiej jest spożywać ją w towarzystwie tłuszczu i pieprzu, aby znacząco zwiększyć jej wchłanialność dla organizmu i umożliwić jej zbawienne działanie.

Inną formą suplementacji mogą być gotowe, apteczne kapsułki. W zależności od wybranego typu suplementu może on wymagać konsumpcji wraz z tłuszczami i pieprzem lub bez niczego. Przed rozpoczęciem stosowania suplementu tego typu istotny, jest kontakt z lekarzem. Kurkumina w dowolnej dawce może wchodzić w reakcję z innymi stosowanymi przez nas lekami, dlatego ważne jest, aby mieć pewność, czy możemy spożywać ją w naszej sytuacji.

Kurkumina a leczenie nowotworów

Wciąż trwają badania, które miałyby określić zależność między substancją a leczeniem nowotworów. Na ten moment uważa się, że może wpływać na obumieranie komórek rakowych oraz ich zmniejszone rozmnażanie się. Co więcej, stwierdzono, że może wspomagać proces leczenia w trakcie chemioterapii.

Z zaciekawieniem obserwuje się jej wpływ na regeneracje osób z kostniako-mięsakiem. Po operacji pacjenta często czeka chemioterapia, która znacząco osłabia organizm. Przypuszcza się, że stosowanie kurkumy w leczeniu niweluje rozwój komórek rakowych i wspiera wzrost zdrowych komórek układu kostnego.

Jak jeść kurkumę? Przyprawa i suplement

Kłącza ostryżu długiego są nieodłączną częścią cenionych dań kuchni indyjskiej, takich jak curry. Eksperci twierdzą, że spożywając jedynie 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie, możemy zauważyć pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Możemy spożywać ją w formie sproszkowanej przyprawy, suplementu z kurkuminą, bądź świeżo ukrojonego korzenia.

Przed regularnym spożywaniem w swojej diecie warto sprawdzić, czy nie koliduje z naszymi schorzeniami czy też z przyjmowanymi przez nas lekami. Najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza w celu konsultacji zasadności i suplementowania bądź częstego spożywania kurkumy.

Nasze ćwierć łyżeczki możemy spożywać w dowolnej preferowanej przez nas formie. Warto wybrać taki sposób podania, który będziemy chcieli powtarzać w naszej diecie w trybie regularnym, aby odczuć długotrwałe pozytywne efekty.

Przykładowe formy podania:

  • Mieszanka wody i kurkumy z dodatkiem pieprzu lub/i tłuszczu
  • Ostre dania takie jak curry
  • Złote mleko
  • Jogurt owocowy bądź naturalny z dodatkiem kurkumy
  • Koktajl z dodatkiem kurkumy, pieprzu lub/i tłuszczu
  • "Shot" z plasterka kurkumy z dodatkiem pieprzu lub/i tłuszczu
  • Mięsa lub tofu marynowane w kurkumie
  • Zupa z soczewicy z dodatkiem kurkumy
  • Herbata z miodem, pieprzem i kurkumą
  • Ryż lub makaron z dodatkiem kurkumy
Na stole leży korzeń imbiru, a obok dwie łyżki z przyprawami – sproszkowaną kurkumą i imbirem.

Kurkuma a odchudzanie

Od pewnego czasu prowadzone są badania, mające na celu ustalić związek między suplementacją kurkuminy a utratą masy ciała. Badacze twierdzą, że kurkumina może zmniejszać stany zapalne charakterystyczne dla osób z nadwagą i otyłością. Wykazuje działanie przeciwutleniające, które jest bardzo korzystne dla procesu utraty masy ciała, poprzez zwalczanie wolnych rodników.

Spożywanie kurkumy znacząco przyspiesza przemianę materii i wspiera praca układu pokarmowego. Jak już wcześniej zostało wspomniane, substancja doskonale reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu skoki insuliny są rzadsze, a my nie odczuwamy tak dużego apetytu. Można spożywać ją jako przyprawę, suplement diety bądź napar. Każdą z tych form dobrze jest spożywać w obecności tłuszczu lub pieprzu. Dzięki temu może się lepiej wchłaniać.

Kurkuma a pielęgnacja – zastosowanie w kosmetyce

Poza kuchnią kurkuma odnajduje się równie dobrze w branży kosmetycznej. Osoby walczące z trądzikiem, przebarwieniami, czy też przetłuszczającą się cerą, mogą zainteresować się kosmetykami na bazie kurkumy czy nawet domowymi maseczkami z użyciem zwyczajnej przyprawy, jogurtu i miodu.

Kurkuma wykazuje działania przeciw trądzikowi i przebarwieniom, dzięki czemu jest faworytem osób z problemami skórnymi z całego świata.

W trakcie nakładania domowej maseczki z kurkumy warto pamiętać, że przyprawa zawiera mocny barwnik i dlatego też lepiej nakładać tę maseczkę w ubraniach, których nie obawiamy się pobrudzić.

Kurkumina z piperyną – przyswajalność kurkuminy

Choć kurkuma w formie przeprawy posiada wiele właściwości prozdrowotnych, spożywanie jej samej nie przyniesie zbyt wielu efektów. To właśnie kurkuma zawiera kurkuminę w małych ilościach i ma tak dobry wpływ na nasze zdrowie. Cechuje ją jednak niska biodostępność, czyli przyswajanie w organizmie. Najlepsze efekty przynosi łączenie jej z substancjami, które zwiększają jej wchłanialność.

Bardzo dobrym połączeniem jest piperyna. Jest ona składnikiem owoców pieprzu. To właśnie połączenie tworzy mieszankę o wysokiej wchłanialności w organizmie. W tym duecie kurkumina wykazuje swoje właściwości prozdrowotne, takie jak wspomaganie trawienia, czy też walki z artretyzmem lub depresją. Już ćwierć łyżeczki kurkumy wraz ze szczyptą pieprzu potrafią przynieść pozytywne rezultaty dla zdrowia organizmu.

Złote mleko

Smak kurkumy stanowi problem dla sporej grupy osób. Proszek czy też wyciśnięty sok, zwłaszcza w skoncentrowanej formie, pozostawia po sobie gorzki posmak. Są jednak sposoby na podanie jej w przepysznej formie. Jedną z tych form jest tak zwane złote mleko.

Golden milk od wieków stanowi część medycyny ajurwedycznej. Nie bez powodu, ponieważ ten napój poza wielopoziomowym działaniem pro zdrowotnym, charakteryzuje również niepowtarzalny smak i jak wskazuje nazwa, złoty kolor. Jednym ze zwyczajów panujących w Indiach jest podawanie złotego mleka osobie przeziębionej w trosce o szybki powrót do zdrowia. Składniki napoju wykazują działania antybakteryjne i antywirusowe, a jego regularne stosowanie poprawia odporność organizmu.

Skład tego cenionego napoju wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Tak jak zostało napisane wcześniej, właściwości te wspierają leczenie choroby alzheimera, depresji czy problemów trawiennych. Spożywanie takich napojów jak złote mleko może wspomagać przeciwdziałanie powyżej wymienionych chorób. Jednak jak je przygotować?

Przepis na złote mleko:

W dużej mierze sposób przygotowania tego napoju jest kwestią własnych preferencji. Składniki takie jak kurkuma, imbir czy czarny pieprz odpowiadają za zdrowotne działanie napoju. Reszta dodanych składników stanowi w większym stopniu rolę polepszenia smaku golden milk. Głównymi składnikami, które muszą znaleźć się w składzie napoju, są:

  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • plasterek imbiru
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  1. Rozpoczynamy przygotowanie od podgrzania wybranego przez nas mleka. To, czy wybierzemy mleko krowie czy też roślinne, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji.
  2. Pozostałe składniki mieszamy razem w osobnym naczyniu, po czym dodajemy do mieszanki łyżkę ciepłego mleka, i mieszamy dokładnie do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Następnie możemy połączyć naszą mieszankę z resztą ciepłego mleka.
  4. Mieszamy napój do momentu połączenia się składników i uzyskania przez mleko złotej barwy.

Możemy wypić napój w tej formie, jednak znaczna większość wielbicieli preferuje dodanie do niego odrobiny miodu i cynamonu. Dzięki temu napój z dodatkiem gorzkiej przyprawy staje się słodkim deserem.

Regularne spożywanie tego naparu z pewności zwiększy twoją odporność i będzie stanowić rytuał, który będzie zarazem zdrowy i smaczny.

Podsumowanie

Kurkuma od wielu lat jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Jest ceniona zarówno za swój smak, jak i zastosowania w przypadku wielu ciężkich chorób.

Nie każda choroba jest wyleczalna, dlatego profilaktyka i traktowanie swojego organizmu z szacunkiem jest tak istotne dla naszej przyszłości. Zjedzenie porcji kurkumy w wybranej formie raz dziennie to prosta i szybka czynność, która może oszczędzić nam dużo zdrowia. Warto dodać ją w formie przyprawy lub suplementu do codziennej diety, aby poznać jej drogocenne działanie.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

Kurkuma mielona bio 50 g

Kurkuma mielona bio 50 g

11,10 zł brutto/1szt.222 pkt.
Herbatka z kurkumą BIO 25 x 2 g

Herbatka z kurkumą BIO 25 x 2 g

12,30 zł brutto/1szt.
Kurkuma bio 50 g

Kurkuma bio 50 g

8,80 zł brutto/1szt.176 pkt.
Kurkuma bio 200 g

Kurkuma bio 200 g

25,40 zł brutto/1szt.508 pkt.
Kurkuma z pieprzem bio 60 kapsułek (555 mg)

Kurkuma z pieprzem bio 60 kapsułek (555 mg)

39,30 zł brutto/1szt.786 pkt.
Kombucha z kurkumą i cytryną bezglutenowa BIO 500 ml

Kombucha z kurkumą i cytryną bezglutenowa BIO 500 ml

15,20 zł brutto/1szt.(0,03 zł / ml brutto)
Sok z kurkumy 100% 500 ml

Sok z kurkumy 100% 500 ml

34,20 zł brutto/1szt.(0,07 zł / ml brutto)
Sok z kurkumy nfc bio 200 ml

Sok z kurkumy nfc bio 200 ml

24,70 zł brutto/1szt.494 pkt.(0,12 zł / ml brutto)
pixel