Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Domowe lody idealne na letnie dni – poznaj przepisy na najlepsze lody domowej roboty!

2022-08-01
kategoriaPrzepisy
Domowe lody idealne na letnie dni – poznaj przepisy na najlepsze lody domowej roboty!

Upalne lato, choć piękne i sprzyjające odpoczynkowi, nie do końca jest dobre dla naszego organizmu. Skwar i brak cienia sprawiają, że czujemy się zmęczeni, pot leje się z nas litrami i szukamy odrobiny ukojenia. Upały są niebezpieczne dla wielu osób, głównie małych dzieci, ludzi chorujących przewlekle i seniorów. Lekarze polecają picie dużej ilości wody, jedzenie warzyw i owoców bogatych w orzeźwiające soki oraz spożywanie lodów, najlepiej domowej produkcji.

Lody domowe – właściwości lecznicze

Lody to słodka, zamrożona masa przygotowana m.in. z mleka, cukru, jaj i owoców. Ponoć wymyślono je w Chinach za panowania dynastii Tang. Robiono je wtedy z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowało. Masę zagęszczano mąką i mieszano aromaty z kamforą. Przed podaniem danie chłodzono. Z kolei pierwszy wafelek został wyprodukowany w 1860 roku przez pewnego Włocha, a przepis opatentowany w grudniu 1903. 

Jedzenie lodów pomaga zachować zdrowie, a przy tym jest przyjemnością samą w sobie. Obniża temperaturę w gardle, a to zmniejsza obrzęk i przyśpiesza gojenie się śluzówki, np. po operacjach laryngologicznych, podczas anginy. Dziecku, któremu wycięto migdałki, lody na pewno szybko ukoją ból i będą wspaniałą nagrodą za „bycie dzielnym”.

W upalny dzień łatwo jednak o szok termiczny. Zaleca się powolne jedzenie lodów. Warto wiedzieć, że zimny deser poprawia samopoczucie. Lody przecież kojarzą się z latem, wypoczynkiem, z wakacjami, wywołują pozytywne skojarzenia związane ze słońcem, orzeźwieniem i radością. Dzieci uwielbiają wspólne spacery z rodzicami.

Najbardziej wartościowe są produkty wyprodukowane z mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają wapń, który jest budulcem kości i zębów. Spożywania lodów nie powinno się zabraniać najmłodszym, których szkielet dopiero się kształtuje. Mogą je też do woli jeść osoby starsze, zagrożone osteoporozą. Zawarty w mleku i jego przetworach wapń ma zaletę, którą docenią konsumenci odchudzający się – zwiększa produkcję enzymu odpowiadającego za spalanie tłuszczu. Jeżeli ktoś się odchudza, to lody w lecie na pewno nie są przeszkodą w rzucaniu wagi. Na odchudzanie polecane są lody z mleka, ponieważ zawierają witaminy: A, B1, B2 i PP, a nawet niewielkie ilości żelaza, magnezu i potasu.

Kategorie lodów 

Znawcy gastronomii wyróżniają trzy kategorie lodów:

  • impulsowe
  • familijne 
  • gastronomiczne

Lody impulsowe to pojedyncze porcje (na patyku, w wafelku lub kubeczku), które zjadamy zaraz po kupieniu. Familijne to te w pudełku, torty lodowe i rolady. Gastronomicznych mamy okazję zjeść w kawiarni, restauracji czy lodziarni. Czasem są nawet produkowane na miejscu.

Polacy uwielbiają tradycyjne smaki: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe i truskawkowe, orzechowe, bakaliowe. Najmłodsi miłośnicy chętnie próbują przysmaków o smaku gumy balonowej, owoców egzotycznych, pistacji, arbuza, czy lodów smerfowych (o intensywnym niebieskim kolorze). Aby zawsze mieć je pod ręką, ludzie poszukują prostych przepisów na lody domowe.

Osoba nabiera na dużą łyżkę pysznych, owocowych lodów domowej produkcji prosto z miski.

Domowe lody śmietankowe

To niezwykle popularny wyrób. Dzielą się na dwie grupy:

  • lody w stylu francuskim – to najpopularniejszy typ; robione są na bazie żółtek połączonych ze śmietanką, mają gładką, aksamitną konsystencję;
  • lody w stylu filadelfijskim – przygotowanych na tłustej śmietance i mleku, bez dodatku żółtek. Takie lody są nieco mniej puszyste, delikatniejsze w smaku, mniej kaloryczne i łatwiejsze do przyrządzenia nawet dla osób, które po raz pierwszy próbują przygotować je w domu.

W przepisie na domowe lody śmietankowe, spore znaczenie ma jakość śmietanki. Na jej opakowaniu znajduje się wskazówka: „do ubijania”„tortowa”, „deserowa”. Ta do lodów powinna mieć wysoką zawartość tłuszczu (30-36% lub wyższą), jest nieukwaszona (nie zawiera kultur bakteryjnych). Jest płynna, bardzo rzadka i nie ma żadnych dodatków. Błędem jest wybieranie śmietany zamiast śmietanki. Jednak łatwo się pomylić, ponieważ oba produkty mają ok. 36% tłuszczu. Śmietany używa się do zagęszczania zupy lub sosu, a nie do lodów.

Śmietanka, która będzie użyta do przygotowania domowych lodów śmietankowych, musi być mocno schłodzona. Naczynie do ubijania (najlepiej metalowa lub szklana miska) oraz końcówki blendera lub miksera należy wstawić do lodówki na pół godziny. Dzięki temu domowe lody łatwiej się ubiją i szybciej schłodzą. Do ich wykonania potrzebujemy następujących składników:

  • 400 g śmietanki 30-36% 
  • 200-300 g mleka zagęszczonego słodzonego
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od wlania do miski śmietany i mleka zagęszczonego. Całość mieszamy lub krótko miksujemy do połączenia się składników.
  2. Miskę wkładamy do lodówki na 0,5 godziny, aby masa się schłodziła. Etap schodzenia można pominąć, jeżeli używamy składników wyciągniętych prosto z lodówki.
  3. Zimną masę miksujemy przez 3 minuty, aby zagęściła się i napowietrzyła. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika.
  4. Po upływie pół godziny należy lody przemieszać, bo dzięki temu zyskają bardziej puszystą konsystencję.
  5. Lody są gotowe po 3-4 godzinach. Jeżeli zostawiamy je w lodówce na noc, to przed podaniem muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby zmięknąć.

Domowe lody truskawkowe

Lody truskawkowe są orzeźwiające, fantastycznie smakują truskawkami, poprawiają nastrój. Lody domowej roboty mają niepowtarzalny smak, są zdrowe, ponieważ nie zawierają konserwantów i innych szkodliwych substancji. Sporządzone są z naturalnych składników, a nie przemysłowych past. Domowe lody truskawkowe to wspomnienie dzieciństwa, którego nie zastąpią sklepowe wyroby. Do ich wykonania potrzebne są proste składniki, dostępne w każdym sklepie spożywczym:

  • 500 g truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 szklanki cukru pudru. 
  1. Truskawki myjemy, osuszamy, zdejmujemy szypułki i miksujemy. 
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier puder.
  3. Stopniowo po łyżce dodajemy serek mascarpone, a na końcu zmiksowane truskawki.
  4. Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Podczas mrożenia co jakiś czas należy przemieszać masę, aby lody zachowały puszystość. 

Przepis na domowe lody czekoladowe

Polacy uwielbiają lody, zwłaszcza takie, które mają kremową konsystencję i smakują czekoladą. Nawet zimą odwiedzamy ulubione lodziarnie, a w zamrażalnikach trzymamy zapas.  Przepis na zdrowe domowe lody nie należy do skomplikowanych. Nawet nastolatek może wykonać lody czekoladowe i zachwycić domowników. Do wykonania przysmaku z dużą dawką czekolady potrzebujemy dosłownie kilku składników:

  • 60 g erytrytolu
  • 100 ml mleka
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 4 szt żółtek
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  1. W rondelku doprowadzamy do wrzenia śmietankę kremówkę i mleko.
  2. Następnie ubijamy na najwyższych obrotach żółtka ze słodzikiem do uzyskania puszystej, słodziutkiej masy.
  3. Zdejmujemy gotujące się mleko z ognia i połowę wlewamy stróżką do ubitych żółtek.
  4. Miksujemy cały czas na średnich obrotach. Zmiksowaną masę przelewamy do gorącego mleka i śmietanki. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.
  5. Podgrzewanej masy trzeba pilnować, aby się nie zważyła. Jak zgęstnieje, zdejmujemy garnuszek z palnika.
  6. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
  7. Po 30 minutach ponownie miksujemy i znów wstawiamy, aby się schłodziło.
  8. Na kilka minut przed podaniem trzeba je wyjąć z zamrażalnika. Wychodzą znakomite lody pełne wspaniałe czekolady.

Domowe lody waniliowe

Po pyszne, kremowe lody waniliowe nie musimy biec do sklepu i zadowalać się produktem, który nawet nie smakuje jak wanilia. Przewaga domowych wytworów nad sklepowymi polega na wyczuwalnym aromacie wanilii i oczywiście na naturalnych składnikach bez żadnych polepszaczy smaku. W zasadzie po co do czegoś tak dobrego dodawać sztuczne aromaty, które tylko zagłuszają to, co w wanilii najcenniejsze? Prosty przepis na domowe lody waniliowe to recepta na sukces. Potrzebujemy:

  • 300 ml mleka 
  • 300 ml słodkiej śmietany 30-36%
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g erytrytolu
  1. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. 
  2. Do garnka wlewamy mleko i mały kubek słodkiej śmietany. Dodajemy laskę wanilii z ziarenkami i całość zagotowujemy.
  3. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę o jasnym kolorze.
  4. Ugotowane mleko ściągamy z pieca i wyciągamy laskę wanilii.
  5. Gorące mleko wlewamy powoli cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  6. Całą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym palniku, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, ponieważ może się zważyć i nie będzie nadawała do przygotowania lodów.
  7. Ugotowaną masę pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie chłodzimy ją w lodówce.
  8. 100 g śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do chłodnej masy.
  9. Gotową masę przekładamy do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki. Jeżeli nie mamy maszynki do robienia lodów, to musimy co pewien czas wyciągać masę z zamrażalnika i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodu. Zaleca się miksowanie co pół godziny przez pierwsze pięć godzin. Następnie pozostawiamy w zamrażalniku, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji. 

Na talerzu leżą domowe wodne lody owocowe na patyku, ozdobione miętą i owocami.

Przepis na domowe lody wodne

Lody wodne to niskokaloryczna, wspaniała opcja na upalne dni. Sorbety uwielbiają dzieci i dorośli. Możemy kupić je nawet w sklepach online i zamrozić dopiero po otrzymaniu lub po prostu zrobić je w domu. Aby je przygotować, potrzebujemy:

  • 300 g malin
  • szklankę soku pomarańczowego
  • 3 kiwi
  • 300 g jeżyn
  • 2 łyżki miodu
  • foremki do lodów
  • patyczki

Owoce można zmieniać w zależności od upodobań kulinarnych. 

  1. Wybieramy najpiękniejsze maliny, przelewamy je wodą i miksujemy z 1/3 szklanki wody i 1 łyżeczką miodu.
  2. Rozlewamy po równo do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki.
  3. Co jakiś czas należy sprawdzić ich stan i gdy mus malinowy lekko się zetnie, do każdej foremki dodajemy porcję soku pomarańczowego i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 min.
  4. Jeżyny płuczemy i miksujemy z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami miodu.
  5. Kiwi obieramy, kroimy i blendujemy na mus z wodą i łyżeczką miodu.
  6. Gdy sok pomarańczowy się zetnie, wkładamy po porcji do każdego kubeczka. Foremki dopełniamy musem jeżynowym. W każdy lód wkładamy patyczek i ponownie wstawiamy do zamrażalnika do zmrożenia.

Lody wodne wykonane według powyższego przepisu mają piękny kolor i od razu znikają z zamrażalnika. Nikt nie potrafi się im oprzeć.

Przepis na domowe lody na patyku

Dawno temu cała Polska śpiewała o lodach Bambino na patyku, które można było kupić lub zrobić samemu. Do zrobienia lodów na patyku potrzebne są specjale foremki z patyczkiem, które bez problemu kupimy w większości sklepów z artykułami domowymi. Potrzebujemy zaledwie trzech składników:

  • truskawki – 3 szklanki (mogą być inne owoce)
  • cukier brązowy – 3 łyżki
  • jogurt typu greckiego – 400 g 
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od usunięcia szypułek z truskawek. Przesypujemy owoce do durszlaka i płuczemy pod zimną wodą.

Do blendera wrzucamy i miksujemy wszystkie składniki. Przelewamy masę do foremek do lodów na patyku i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Domowe lody sorbetowe

Domowe sorbety są zdecydowanie lepsze niż sklepowe, ponieważ doskonale wiemy, ile jest w nich owoców i innych naturalnych składników. Można je przygotować bez maszyny do lodów. Ich smak na długo pozostaje w pamięci, a bliscy proszą o dokładkę. Zrobienie ich w domu jest proste i daje dużo satysfakcji. Osoby, które zrobią je po raz pierwszy, będą zaskoczone, jak są pyszne i ile jest w nich naturalnego koloru oraz smaku. Domowe lody sorbetowe to świetny pomysł na letni podwieczorek. Do ich przygotowania potrzebne są jedynie trzy składniki:

  • 500 g truskawek 
  • pół szklanki erytrytolu 
  • sok z 1 cytryny i 2 łyżki wody 
  1. Do małego rondelka wlewamy sok z cytryny, dwie łyżki wody i wsypujemy słodzik.
  2. Podgrzewamy syrop przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Z truskawek usuwamy szypułki i myjemy owoce. Umieszczamy je w garnku i miksujemy na gładką masę.
  4. Do masy truskawkowej wlewamy słodki syrop.
  5. Całość mieszamy i przelewamy do niedużego pojemnika na lody. Wstawiamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy pojemnik i mieszamy. 
  6. Blendujemy całość jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach. Dzięki temu ich struktura będzie jednolita i będzie można je nakładać "na gałki".
  7. Po każdym mieszaniu dokładamy do zamrażalnika. W pojemniku masa mrozi się przez 6 godziny, a w foremkach lub na patyku przez 2 godziny.

Przepis na fit lody w domu

To wspaniały, chłodzący deserek, choć zdaniem niektórych mają sporo kalorii. Można zmniejszyć ich kaloryczność poprzez wyeliminowanie z przepisów śmietanki lub mleka. Zdrowe lody nie są gorsze od tych tradycyjnych, a co najważniejsze mogą je jeść osoby, które nie tolerują laktozy. Lody własnej roboty bez śmietany kremówki orzeźwiają i są nietuczące. Sama dobroć. Do ich wykonania potrzebujemy: 

  • 4 zamrożone duże dojrzałe banany 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  1. Przygotowanie lodów zaczynamy od pokrojenia i zamrożenia bananów. Można to zrobić kilka dni wcześniej.
  2. W dniu przygotowania lodów wyjmij banany ok. 10 minut wcześniej.
  3. Banany, kakao, sok z cytryny oraz masło orzechowe wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy prawie całą czekoladę i mielimy blenderem.
  5. Wrzucamy resztę czekolady i mieszamy łyżką.
  6. Nakładamy lody, polewamy masłem orzechowym i posypujemy pokruszoną czekoladą. Podajemy od razu.

Domowe lody mleczne

Domowe lody z mleka to gratka dla miłośników nabiału. Dość rzadko można je dostać w sklepach. Pachną mlekiem, śmietaną i wanilią. Idealnie sprawdzają jako deser na przyjęciach w miesiącach, kiedy świeże sezonowe owoce są niedostępne. Do ich wykonania potrzebne są następujące produkty:

  • 3 żółtka 
  • 100 g erytrytolu 
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 250 ml mleka 3,2% 
  • miąższ z 1 laski wanilii 
  1. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  2. Żółtka ze słodzikiem ucieramy kogel-mogel. Łączymy z mlekiem, bardzo dokładnie mieszamy. Mleko nie powinno być zbyt ciepłe.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając podczas gotowania. Masa powinna zgęstnieć, aż osiągnie postać lekkiego kremu. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo krem się będzie się nadawał do wykorzystania.
  4. Kiedy mamy już kremową konsystencję, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy kremowo-jajecznej. Obie masy powoli łączymy.
  6. Lody możemy przygotować, używając specjalnej maszyny do lodów. Jeżeli nie mamy takiego urządzenia, to masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
  7. Co 30 minut wyjmujemy lody i ponownie miksujemy – dzięki temu nie powstaną nam kryształki lodu. Po 3 godzinach możemy zostawić w spokoju i mrozić dalej.

Tę łatwą recepturę na lody można wykorzystać jako bazę do zrobienia lodów smakowych, np.: owocowych lub czekoladowych.

Przepis na lody tajskie

Domowe lody tajskie to kulinarna, egzotyczna przygoda. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i uwielbiają azjatyckie jedzenie. Warto wiedzieć, że w Tajlandii takie lody robione są na oczach klientów i można je kupić na ulicznym straganie. Nie trzeba podróżować do Azji, aby ich spróbować, ponieważ można je zrobić w zaciszu swojego domu. Robi się je z mleka kokosowego i nie przechowuje się w zamrażalce. Aby je przygotować, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • płaska blacha

do podania:

  • czekoladowe kuleczki 
  1. Na godzinę przed przygotowaniem deseru wkładamy blachę do zamrażalki. W tym czasie obieramy banana i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Do rozgniecionego banana wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy cukier z wanilią i mieszamy.
  3. Blachę wyciągamy z zamrażalki i wylewamy na nią masę. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki równomiernie rozprowadzamy ją po blasze tak, aby powstała bardzo cienka warstwa. Odstawiamy na kilka minut.
  4. Później za pomocą szpachelki powoli zeskrobujemy masę, tworząc ruloniki. Układamy je w miseczkach pionowo obok siebie. Gotowe porcje dekorujemy czekoladowymi kuleczkami.

Domowe lody bez jajek

Domowe, mocno śmietankowe lody bez jajek z kawałkami czekolady udają się zawsze. Lody stracciatella przyrządzone w domu to przeniesienie włoskiego smaku do swojej kuchni. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników:

  • śmietanki kremówki, 
  • mleka skondensowanego, 
  • czekolady. 

Szybkim i dobrym rozwiązaniem jest użycie gotowej posypki czekoladowej. Ich smak można też wzbogacić, dodając.:

  • ziarenka z laski wanilii, 
  • łyżeczkę pasty waniliowej, 
  • dwie łyżki mocnego espresso, 
  • skórkę startą ze sparzonej pomarańczy. 
  1. Przygotowanie włoskich lodów bez jajek rozpoczynamy od odmierzenia 300 ml śmietany 36% i przelania jej do miski.
  2. Dodajemy mleko skondensowane i ubijamy na średnich obrotach przez ok. 2 min.
  3. Masa ma się tylko napowietrzyć. Wyłączamy mikser i wsypujemy do lodów drobno posiekaną czekoladę. Całość mieszamy i przelewamy do pudełka spożywczego. Lody na 6 godziny wstawiamy do zamrażalnika. W międzyczasie po dwóch godzinach mieszamy lody łyżką i ponownie chowamy. 

Na stole leży salaterka z domowymi lodami z czekoladą, kawą i kakao, a obok kostki czekolady, gałkownica i łyżeczka.

Przepis na domowe lody kawowe

Naturalne lody kawowe o intensywnym smaku kawy można serwować zamiast popołudniowego kubka czarnego napoju. Tak samo stawiają na nogi i jeszcze bardziej urzekają smakiem niż kawa. W upalne dni prawdziwe lody kawowe  na dobry sposób na zneutralizowanie popołudniowego zmęczenia. Składają się z:

  • 300 ml mleka 
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% 
  • 4 żółtek 
  • 100 g erytrytolu 
  • 8 g kawy rozpuszczalnej 
  1. Do garnka wlewamy mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodajemy kawę rozpuszczalną i zagotowujemy, mieszając, aby kawa się rozpuściła.
  2. Następnie ucieramy żółtka ze słodzikiem na jasną, puszystą masę.
  3. Gorące mleko wlewamy cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  4. Całą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym palniku, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje.
  5. Masy nie wolno za mocno podgrzewać. Pozostawiamy do wystygnięcia. Aby było szybciej, można wstawić garnek do zimnej wody.
  6. Następnie garnek z masą wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez całą noc.
  7. Rano ubijamy 100 ml śmietany na sztywno i mieszamy z chłodną masą.
  8. Lody przekładamy do pojemnika do mrożenia i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Co pewien czas wyciągamy masę i miksujemy, aby nie utworzyły się kryształki.
  9. Miksujemy co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawiamy, aby lody zamarzły do właściwej konsystencji.

Przepis na idealne lody kakaowe

Lody o samu kakao należą do ścisłej czołówki ulubionych lodów wielu z nas. Domowe zaskakują pełnią smaku prawdziwego kakao. Do ich wykonania potrzebujemy tanich i ogólnie dostępnych składników:

  • 3 łyżeczki kakao
  • 500 ml śmietany 36%
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  1. W misce łączymy mleko skondensowane z przesianym kakao i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. W drugiej misce ubijamy śmietankę na sztywno.
  3. Kolejnym etapem przygotowania puszystych lodów jest delikatne połączenie ubitej śmietany z masą kakaową.
  4. Przelewamy wszystko do formy i szczelnie przykrywamy folią. Wstawiamy przysmak do zamrażalki i chłodzimy przez minimum 6 godzin.

Domowe lody bez cukru

To znakomita opcja dla najmłodszych. Dzieci chętnie je zjedzą, a rodzice nie będą mieli wyrzutów sumienia, że organizm ich pociechy przyzwyczai się do cukru. W lodach bez cukru są tylko naturalne, zdrowe i sezonowe produkty:

  • jogurt naturalny
  • ulubione owoce sezonowe dziecka
  • 2 łyżeczki miodu

Potrzebne także będą foremki do lodów.

  1. W blenderze miksujemy owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa.
  2. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości, wbijamy patyczek (z zestawu bądź drewniany). Mrozimy kilka godzin.

Jak widać jest to łatwy przepis na domowe lody dla dzieci. Rodzinna „produkcja” uczy dziecko cierpliwości i czekania na swoje ulubione smakołyki.

Domowe lody owocowe

Lato obdarza nas prawdziwym bogactwem owoców. Aż się prosi, aby często robić zdrowe domowe lody owocowe.  Tak dobre lody zrobione w domu z naturalnych składników wybaczają łakomstwo. T

Domowe lody bananowe

Banany są źródłem wielu witamin, między innymi A,C, E i K, oraz minerałów: magnezu, fosforu i wapnia, a przede wszystkim potasu. Dlatego warto je jeść jak najczęściej i przyrządzać z nich różne desery. Lody można wykonać z samych bananów.

  1. Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w kawałki o grubości ok. 1 cm, a następnie zamrozić.
  2. Należy je ułożyć je na płaskiej powierzchni (na małej tacce, formie do pieczenia, talerzu) tak, by plasterki nie dotykały się i wstawić do zamrażalnika.
  3. Zamrożone banany miksujemy do uzyskania jednolitej masy, około 3 minut.

Można też zrobić lody bananowe na patyku. Będą do tego celu potrzebne jedynie trzy składniki.

  • banan
  • miód 2 łyżki 
  • jogurt naturalny 4 łyżki 
  1. Banany kroimy w plastry, przekładamy do blendera.
  2. Dodajemy 4 łyżki jogurtu lub kefiru oraz 2 łyżki miodu.
  3. Całość miksujemy i przelewamy do foremek.
  4. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Domowe lody cytrynowe

Domowe, delikatne lody cytrynowe smakują całej rodzinie. Można je podać z różnymi dodatkami. Najlepiej smakują z miętą, wiórkami czekolady lub innymi owocami. Na pewno każdy smakosz znajdzie swoją ulubioną wersję. Aby zajadać się deserem z cytryny, potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • szklankę cukru pudru
  • 3 cytryny
  • szklankę mleka
  • szklankę śmietany
  1. Białka należy oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich sok wyciśnięty z wszystkich cytryn.
  2. Do masy dodać mleko i śmietanę, wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów (uprzednio zamrożonej) i mieszać ok. pół godziny. Gotową masę lodową wstawić do zamrażalnika. Jak lody dostatecznie się zamrożą, rozłożyć je do pucharków.

W misce wypełnionej kostkami lodu chłodzą się ciemne owoce - wiśnie, czereśnie, borówki - oraz owocowe lody na patyku wykonane samodzielnie w domu.

Domowe lody arbuzowe

Arbuz orzeźwia w upały. Jest znakomitym owocem do letnich sałatek i deserów. Zawsze pięknie prezentuje się na stole. Domowe lody o smaku arbuza zawsze wchodzą fantastycznie i są znakomitym pomysłem na walkę z wysoką temperaturą. Powstają z zaledwie trzech produktów:

  • 1/2 średniego arbuza 
  • 2 łyżki miodu 
  • 200 ml śmietanki 30 
  1. Arbuza kroimy w plasterki, wyciągamy pestki, po czym odkrawamy skórkę i dzielimy miąższ na mniejsze kawałki.
  2. Wrzucamy arbuza wraz z miodem do blendera i dokładnie miksujemy.
  3. Śmietankę ubijamy i dodajemy zmiksowanego z miodem arbuza, delikatnie mieszając.
  4. Ponownie miksujemy całość w blenderze.
  5. Płynną masę przekładamy do zamykanego szczelnie pojemnika i wkładamy na 4-5 godzin do zamrażarki.
  6. Piękne pomarańczowe lody arbuzowe podajemy w pucharkach do lodów.

Domowe lody brzoskwiniowe

Pełne słońca brzoskwinie latem smakują wybornie. Nic dziwnego, że chętnie robimy z nich lody, soki, sałatki lub zjadamy na przekąskę. Poza sezonem na świeże owoce przysmak można wykonać z owoców z puszki. Do przygotowania zimnego brzoskwiniowego deseru potrzebujemy:

  • 500 g świeżych, dojrzałych brzoskwiń 
  • 3 żółtka 
  • 300 ml mleka 
  • 300 ml słodkiej śmietany 30-36% 
  • 100 g erytrytolu 
  1. Wykonanie rozpoczynamy od przygotowania brzoskwiń. Trzeba wyciągnąć z nich pestkę i zdjąć skórkę. Najlepiej naciąć brzoskwinie, sparzyć wrzątkiem, odczekać chwilę i przelać zimną wodą. Skórka powinna odejść bez większych problemów.
  2. Miąższ kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 50 g erytrytolu i zagotowujemy. Od zagotowania należy gotować dalej przez 5 minut na średnim palniku, aż cukier się rozpuści.
  3. Ściągamy garnek z pieca i miksujemy na gładką masę.
  4. Wstawiamy garnek do zimnej wody, aby masa ostygła.
  5. Do drugiego garnka wlewamy mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Zagotowujemy.
  6. W międzyczasie ucieramy żółtka z 50 g słodzika na jasną, puszystą masę.
  7. Gorące mleko wlewamy do masy jajecznej cienkim strumieniem. Podczas wlewania mleka cały czas mieszamy.
  8. Masę podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, czyli ok. 5 minut, i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. Chłodne puree brzoskwiniowe dodajemy do chłodnej masy jajecznej i mieszamy.
  10. Masę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  11. Później ubijamy 100 ml śmietany na sztywno i dodajemy do chłodnej masy.
  12. W kolejnym etapie przygotowania lodów brzoskwiniowych masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin. Należy ją miksować co pół godziny przez pierwsze pięć godzin. Po tym czasie pozostawiamy lody, aby zamarzły do właściwej konsystencji. 

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe słodzone miodem to przeniesienie egotycznego raju do naszej kuchni. Do ich wykonania potrzebujemy dużo wiórek kokosowych i kilku innych składników:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml - 82 %)
  • 3 łyżki miodu
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 15 łyżek wiórków kokosowych 
  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
  2. Po tym czasie mleczko kokosowe (całą zawartość opakowania) przekładamy do miski i dodajemy miód.
  3. Wszystko miksujemy.
  4. Wsypujemy wiórki i znów miksujemy. Odstawiamy.
  5. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę przekładamy do miski z masą kokosową i miksujemy, aż stworzą jednolitą masę.
  6. Przekładamy ją do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy najlepiej całą noc. 

Domowe lody z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to kopalnia aromatu, smaku i witamin. Jest idealna na przekąskę, mus i do przetworów. Lody z czarnej porzeczki to smak wakacji. W sprzedaży są rzadko dostępne, ale na szczęście łatwo je zrobić w domu. Nie ma nic bardziej orzeźwiającego. Do ich przygotowania należy przygotować następujące składniki:

  • około 300-350 g obranej czarnej porzeczki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 300 ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki ksylitolu, 
  • 2 żółtka, 
  • jajko,
  • biała czekolada i świeże owoce do dekoracji.
  1. Porzeczki przekładamy do garnka i dodajemy dwie łyżki ksylitolu.
  2. Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie.
  3. Gdy porzeczka jest gotowa, całość miksujemy i studzimy.
  4. Wykorzystując chwilę wolnego, jajko i żółtka ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami słodzika.
  5. Mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy ubitą masę jajeczną i całość podgrzewamy około 3 minuty, ciągle mieszając.
  6. Studzimy masę mleczno-jajeczną.
  7. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  8. Do ubitej wlewamy przestudzone mleko z jajkami.
  9. Mieszamy dokładnie i wlewamy mus porzeczkowy. Ponownie całość starannie mieszamy.
  10. Lody przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Gotowy deser dekorujemy czekoladą i podajemy w pucharkach. Już swoim wyglądem pobudza kubki smakowe.  

Przygotowanie domowych lodów wymaga sporo czasu. Czas chłodzenia to zazwyczaj kilka godzin, a pokusa, aby już ich skosztować, jest naprawdę spora. Kiedy są gotowe, to ich smak wynagradza cały trud przygotowania i oczekiwania. Żaden sklep nie sprzedaje tak pysznych lodów jak domowe przysmaki!

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

Erytrytol puder 500 g

Erytrytol puder 500 g

28,70 zł brutto/1szt.861 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4127 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-10
Wszystko ok
2024-11-10
Ciekawe produkty, bezproblemowe zamówienia
pixel