Czy warto hodować nasiona na kiełki brokuła? Poznaj ich właściwości!
Kiełki brokuła to pożywienie, które oferuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Kiedy porównamy stosunek wartości dla zdrowia do ceny produktu, to okaże się, że ich spożywanie jest niezwykle korzystne finansowo. Jeszcze tańszym rozwiązaniem będzie kupno brązowych nasion i samodzielne wyhodowanie młodych pędów w domu.
Liczne badania dowiodły, iż regularne spożycie kiełków brokuła jest znacznie korzystniejsze dla zdrowia niż syntetyczny suplement wytworzony z 20 dkg warzywa. Okazało się również, że kupno kiełków jest nie tylko ośmiokrotnie tańsze od tabletek, ale także ich spożycie wiąże się z wyższym poziomem we krwi cennego sulforafanu. Może to czas, abyś zamiast w kolejny suplement diety zainwestował w świeże kiełki?
Substancje odżywcze w kiełkach brokuła
Szereg właściwości prozdrowotnych kiełków brokuła to zasługa obecności w ich wnętrzu wielu pierwiastków i związków o charakterze dobroczynnym dla zdrowia. Nie ulega wątpliwości, że przysmak zawierający m.in. witaminy A, C, E, K oraz z grupy B pomoże Ci zadbać o dobrą kondycję i samopoczucie.
Kiełki są również cennym źródłem licznych składników mineralnych, do których należą żelazo, selen, magnez, fosfor czy wapń. To nie koniec – produkt ten zawiera ponadto niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, wartościowe białko, błonnik pokarmowy, chlorofil, karoten, antyoksydanty, koenzym Q10 oraz wspomniany już sulforafan. Zatem czy kiełki brokuła są zdrowe? Zdecydowanie tak!
Źródło witaminy C
W kiełkach brokuła nagromadzonych jest mnóstwo substancji odżywczych. Pokarm ten stał się znany ze zbawiennego wpływu na zdrowie już w czasach starożytnych. Żeglarze, nie mając innego wyboru podczas poszukiwań nowego lądu, zaczęli spożywać młode rośliny. Okazało się, że uchroniło ich to od zachorowania na groźną wówczas chorobę wynikającą z niedoboru witaminy C – szkorbut.
Jedna szklanka kiełków brokuła pokrywa 65% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. To znacznie więcej niż znajduje się w całej cytrynie. Dostarczając ten cenny składnik wraz z pożywieniem, możesz liczyć na wzmocnienie odporności, szybsze gojenie się ran oraz wzmożoną syntezę kolagenu, a tym samym młodszy wygląd.
Sulforafan – składnik o właściwościach przeciwnowotworowych
Świeże kiełki warzyw stanowią znacznie bardziej skoncentrowane źródło substancji odżywczych niż same warzywa, nie inaczej jest w przypadku brokuła. Jeżeli chciałbyś przyswoić nieco cenionego przez świat medycyny składnika, jakim jest sulforafan, nie musisz od razu pochłaniać całej zielonej główki. Wystarczy, że dodasz do swojego posiłku nieco jego kiełków, a efekt będzie o wiele lepszy.
Liczne badania dowiodły, iż składnik ten charakteryzuje się wysoką zawartością enzymów o właściwościach detoksykujących oraz przeciwbakteryjnych. Bogate w niego warzywa wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, czyli działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Zalicza się do tej grupy wszystkie warzywa z rodziny kapustnych, a więc m.in. brukselkę, wszystkie odmiany kapusty, jarmuż, a także wasabi. Warto jednak pamiętać, że to właśnie początkowe fazy wzrostu rośliny są szczególnie bogate w sulforafan. Zawierają go nawet 10 razy więcej. Co więcej, dla wielu smak kiełków brokuła może być bardziej przekonujący niż jego dorosła forma.
Składnik pomagający w walce z rakiem piersi
Istnieje wiele dowodów naukowych na to, że sulforafan zawarty w warzywach oraz ich kiełkach ma zdolność do hamowania powstawania guzów w piersi, tworzonych przez komórki nowotworowe. Wypicie soku z kiełków powoduje nagromadzenie się tego związku w obszarze piersi, gdzie aktywnie pomaga on zapobiegać zmianom chorobowym.
Kiełki z brokuła i ich silne działanie prozdrowotne
Do najistotniejszych właściwości leczniczych kiełków brokuła zalicza się:
- ochronny wpływ na narząd wzroku,
- przeciwdziałanie powstawaniu wrzodów żołądka (zwalczają szczepy bakterii helicobacter pylori),
- zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym zawałowi serca,
- szereg właściwości antynowotworowych (są polecane szczególnie osobom w stadium remisji raka piersi),
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- działanie o charakterze łagodzącym objawy spowodowane astmą lub alergią,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy,
- zwiększenie odporności na czynniki chorobotwórcze,
- zapewnienie lepszego samopoczucia przez korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
- zbawienny wpływ na stan cery.
Kiełki to przysmak niezwykle wartościowy dla zdrowia. Można przypuszczać, że niektóre ze zbawiennych właściwości wciąż jeszcze nie zostały do końca zbadane i poznamy je w przyszłości.
Własna hodowla nasion na kiełki
Hodowla tego prozdrowotnego dodatku jest prostym i tanim rozwiązaniem. Tak naprawdę każdy z nas, niezależnie od warunków mieszkaniowych, może rozpocząć hodowlę, nawet dziś. W tym celu będziesz potrzebować:
- nasion brokuła,
- szklanki lub słoika napełnionego zimną wodą,
- kiełkownicy w formie profesjonalnego sprzętu lub zwykłego talerza wyściełanego watą.
Przygodę z hodowlą rozpoczniesz poprzez zakup odpowiednich nasion. Warto zadbać o to, aby nie znajdowały się one wcześniej w wilgotnym pomieszczeniu, ponieważ takie warunki mogą doprowadzić do ich zepsucia. Kiedy zdobędziesz już surowiec, wystarczy przepłukać ziarenka np. w sitku, a następnie umieścić je w naczyniu wypełnionym letnią wodą. Namaczanie powinno zająć około 4-6 godzin.
Po upłynięciu tego czasu możesz przejść do umieszczenia nasionek w kiełkownicy lub na wacie. Okres kiełkowania trwa przeważnie od 4 do 6 dni. Już czterodniowe kiełki uznaje się za produkt świeży i zdatny do spożycia. Jeżeli zależy Ci na zawartym w siewkach sulforafanie, spożyj je jak najwcześniej.
Gotowy produkt nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki termicznej. Musisz jednak pamiętać, aby przepłukiwać kiełki co najmniej 3 razy w tygodniu oraz przechowywać je w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie utracą one składników cennych dla zdrowia.
Kiełki brokuła w codziennej diecie
Kiełki mogą, a nawet powinny być wykorzystywane na co dzień. Niska kaloryczność rzędu 36 kcal w 100 g oraz bogactwo witamin i minerałów sprawia, że przekąska ta idealnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
Dzienna porcja spożytych kiełków brokuła nie powinna przekraczać 20 g. Nadmierna podaż witaminy C może skutkować niegroźnymi dla zdrowia, lecz nieprzyjemnymi, konsekwencjami takimi jak biegunka, wymioty czy nudności.
Jeżeli cierpisz na choroby tarczycy, spożycie tego produktu skonsultuj z lekarzem. Kiełki te zawierają, podobnie jak reszta warzyw kapustnych, goitrogeny. Związki te mogą hamować przyswajalność jodu. Jednak w przypadku osób ze zdrową tarczycą to niekorzystne działanie jest redukowane do minimum dzięki obecności wielu innych wartościowych związków.
Kiełki brokuła – przepisy
W smaku są nieco ostre. Produkt ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup oraz kanapek. Innym sposobem, w jaki możesz włączyć ten element do diety, jest przygotowanie sałatki. Skomponuj ją np. z wykorzystaniem pomidora, awokado, sera feta, kaszy kuskus i czarnuszki. Fantastycznym pomysłem jest ponadto tzw. budda bowl. Smak brokuła jest na tyle neutralny, że sprawdzi się zarówno w daniach kuchni indyjskiej, jak i japońskiej, np. w sushi.
Możesz również z nimi przygotować pyszne spring rollsy. Potrzebny będzie Ci papier ryżowy i chrupkie warzywa – np. marchewka, ogórek i awokado. Dobrze wkomponuje się smak krewetek. Do gotowych rolek dodaj sos z masła orzechowego, sosu sojowego, miodu, soku z limonki i papryczką chilli. Taka propozycja z pewnością przekona zarówno Ciebie, jak i Twoich znajomych, że kiełki mogą być niezwykle smaczne i zdrowe!
Źródło:
Michael H. Greg: Jak nie umrzeć przedwcześnie. Cała prawda o zdrowym żywieniu