Co wyróżnia czekoladę deserową wśród innych słodkości? Inna niż mleczna, gorzka czy biała
Czekolada deserowa to sposób na szybką, drobną przyjemność będącą kompromisem pomiędzy pełną cukru czekoladą mleczną a znacznie mocniejszą w smaku czekoladą gorzką. Stanowi zdrowszą alternatywę dla klasycznych słodyczy, ale przy jej wyborze również należy bardzo uważać.
W zależności od produktu zawiera ona od 30% do 70% kakao. O ile wartości zbliżające się do górnej granicy faktycznie będą mile widziane w naszej diecie, o tyle niższe okolice tego przedziału to łakocie, które powinny pojawiać się w niej w mniejszych ilościach.
Czym jest czekolada deserowa? – o typach czekolady
Czekolada dzieli się na kilka podstawowych typów:
- Czekolada mleczna – zawiera mniej niż 30% miazgi z ziaren oraz, jak sama nazwa wskazuje, dodatek mleka pochodzenia zwierzęcego.
- Czekolada deserowa – to pośrednik pomiędzy gorzką czekoladą a mleczną, zawierający 30-70% kakao.
- Czekolada gorzka – zawiera ponad 70% miazgi kakaowej.
- Czekolada różowa – produkowana jest dopiero od 2017 roku ze sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego.
- Czekolada biała – to wyrób czekoladowy jedynie z nazwy, ponieważ nie zawiera w sobie ziaren kakao.
Zalety jedzenia czekolady
Czekolada to źródło magnezu
Ziarna kakaowca zawierają duże ilości magnezu, czyli mikroelementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz układu kostno-szkieletowego. Pierwiastek ten wchodzi w skład wielu enzymów, co sprawia, że bierze udział w ogromnej ilości procesów metabolicznych w naszym organizmie. Niedobory tego składnika objawiają się bólami głowy, trudnością z koncentracją, a także częstymi skurczami mięśni oraz przewlekłym zmęczeniem.
Czekolada pomaga w skupieniu
Zawarte w kakao teobromina, teofilina i kofeina to substancje znane ze swych właściwości pobudzających mózg. Niewielkie porcje w kryzysowych momentach mogą Ci pomóc szybko stanąć na nogi i wrócić do wykonywania obowiązków.
Czekolada poprawia nastrój
Zwyczaj podjadania czekolady, gdy mamy gorszy nastrój, nie wziął się znikąd. Okazuje się, że ta słodka przekąska pobudza wytwarzanie serotoniny w organizmie. Substancja ta jest neuroprzekaźnikiem mózgowym potocznie nazywanym „hormonem szczęścia”. Jej niedobory w organizmie prowadzą do objawów depresji, a jej większe ilości sprawiają, że czujemy się lepiej.
Czekolada deserowa a czekolada gorzka – która jest zdrowsza?
Ciemna czekolada jest uznawana za najzdrowszy rodzaj. Faktycznie, ze względu na dużą ilość kakao, zawiera ona największe ilości przeciwutleniaczy oraz Mg. Jednocześnie dostarcza jednak dużych ilości kalorii oraz kwasów tłuszczowych nasyconych. Czekolada deserowa zawiera mniej prozdrowotnych składników odżywczych. Jest wskazana w diecie bardziej jako słodka przekąska niż źródło wartości odżywczych. Niemniej jednak im więcej kakao znajduje się w produkcie, tym więcej korzyści jej spożywanie może przynieść dla naszego zdrowia.
Jak smakuje czekolada deserowa?
Jej smak zależy od zawartości miazgi kakaowej w produkcie. Jeśli jej ilość zbliża się do 70%, smak będzie zdecydowanie mocniejszy. Produkty z zawartością kakao na poziomie około 40% będą w smaku słodkie. Niestety jakościowo taka czekolada w znacznej mierze przypomina klasyczną słodką przekąskę i za taką powinna być uważana.
Ważną cechą czekolady deserowej jest jej konsystencja. Większa ilość masła kakaowego, masy kakaowej oraz innych tłuszczów pozwala uzyskać miękką, mazistą strukturę, której nierzadko brakuje w produktach zawierających więcej niż 70% kakao.
Składnik zdrowej diety
Jej skład decyduje o jej wartościach odżywczych. Dobrej jakości produkt z powodzeniem może zostać włączony do zdrowej, zrównoważonej diety. Należy jednak pamiętać, aby wybierana przez nas tabliczka zawierała powyżej 50% kakao oraz jak najwięcej tłuszczu kakaowego, a nie innych, tańszych tłuszczów. Dobrej jakości czekolada deserowa nie musi zawierać również emulgatorów (które ułatwiają mieszanie się składników), takich jak lecytyna sojowa czy słonecznikowa.
Podczas odchudzania
W trakcie odchudzania można ją jeść, ale należy kontrolować ilość, bo nie jest to produkt dietetyczny. Włączanie do jadłospisu drobnych przyjemności jest jednak wskazane, aby czuć się dobrze z prowadzonym stylem odżywiania i życia. Deserowa czekolada to natomiast idealna alternatywa dla przepełnionej cukrem mlecznej wersji.
Ciekawym wyborem zarówno podczas odchudzania, jak i na co dzień, są wyroby z ksylitolem bądź innymi słodzikami. Taka przekąska dobrze sprawdzi się również u diabetyków. Czekolada deserowa bez cukru nierzadko jest również uboższa w kalorie, co wpływa na utratę masy ciała.
Jak wykorzystać czekoladę deserową w kuchni?
Ze względu na średni poziom słodkości oraz odpowiednią konsystencję doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju wypiekach i deserach. Jest to również najlepsza czekolada do polewy. Z orzechami lub owocowym nadzieniem to natomiast idealna przekąska sama w sobie, która pomaga poprawić humor oraz skupić się przy trudnej pracy. Wzbogacona o przyprawy, jak cynamon, wanilia czy chilli, zyskuje nowe aromaty i nuty, stając się słodyczowym cudem.