Ostropest - wspaniałe działanie na wątrobę i nie tylko

Ostropest plamisty to roślina lecznicza, która działa korzystnie na wątrobę. Jakie jeszcze ma właściwości? Przeczytaj!
Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) jest rośliną z rodziny astrowatych. Ma długoletnią tradycję stosowania w celach zdrowotnych. Preparaty tego zioła wykorzystywane były już przez medyków Imperium Rzymskiego. Dziś to jedna z najczęściej uprawianych roślin leczniczych. Surowcem farmaceutycznym są owoce zioła. Leki zawierające ostropest zaleca się wspomagająco w dolegliwościach po chorobach wątroby, stanach rekonwalescencji po uszkodzeniach tego narządu i w niestrawności.
Ostropest plamisty – działanie
Działanie prozdrowotne ostropestu związane jest głównie z zawartością związków zwanych sylimaryną. W tej grupie największą aktywność biologiczną wykazuje sylibina. Badania in vitro i in vivo sugerują, że sylimaryna ma korzystne właściwości dla wątroby i innych narządów, m.in. przeciwutleniające (ochronne przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników), przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Ostropest plamisty – właściwości dla wątroby
Mimo powszechności poglądu o ochronnym wpływie ostropestu na wątrobę nadal nie ma przekonujących danych z badań klinicznych dotyczących pozytywnego działania zioła w schorzeniach tego narządu. Przedmiotem badań było m.in. zastosowanie sylimaryny w marskości wątroby. W większości z nich nie uzyskano oczekiwanych korzyści. Za obiecujące uznaje się natomiast wyniki dotyczące dożylnego stosowania wysokich dawek sylibiny u osób zakażonych wirusem zapalenia wątroby typy C (HCV). Ta kwestia wymaga dalszych badań.
Ostropest plamisty – inne zastosowania
Doniesienia naukowe wskazują też na możliwość zastosowania ostropestu w astmie, cukrzycy, chorobach neurodegeneracyjnych czy trądziku. W badaniach in vitro i in vivo dowiedziono również, że aktywne składniki zioła wykazują aktywność antynowotworową. Jednak wszystkie wymienione właściwości muszą być dalej badane.
Ostropest – jak spożywać
W sklepach stacjonarnych i internetowych można kupić m.in. tabletki, kapsułki, ziarna, krople, sok, olej z ostropestu czy herbatę z ostropestu plamistego. Farmaceutyki i parafarmaceutyki należy zażywać zgodnie z zaleceniami producenta.
Poznaj również inne zioła, jakie warto mieć w kuchni!
Mielony ostropest jest dobrym dodatkiem do zup, gulaszów, jogurtu czy twarogu. W niektórych krajach jada się również świeże zioło i jego kiełki, a prażone nasiona wykorzystywane są jako substytut kawy. Olej stosuje się na zimno, np. jako składnik past czy sałatek. Jego wersja kosmetyczna służy do pielęgnacji skóry i włosów oraz do masażu. Specyfik nawilża i regeneruje skórę.
Ostropest plamisty – skutki uboczne i przeciwwskazania
Skutki uboczne po doustnym zastosowaniu ostropestu plamistego są rzadko notowane. Potwierdzono to również w badaniach, w których składniki zioła były podawane w dużych dawkach. Zażywania ostropestu nie zaleca się jednak osobom z nadwrażliwością na rośliny z rodziny Asteraceae/Compositae oraz dzieciom poniżej 12. roku życia. Nie należy go też samodzielnie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
- https://www.researchgate.net/publication/335041832_Ostropest_plamisty_Silybum_marianum_L_Gaertn_-_fitochemia_i_efekty_terapeutyczne
- https://podyplomie.pl/medycyna/10710,preparaty-hepatoprotekcyjne-fakty-i-mity (dostęp 02.07.2021)
- https://podyplomie.pl/medycyna/19299,wartosc-lekow-ochraniajacych-watrobe?page=2 (dostęp 02.07.2021)
- https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits (dostęp 02.07.2021)