Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Nasiona na kiełki

( ilość produktów: 21 )

Ekologiczne nasiona na kiełki do własnej hodowli. Kup je i miej pyszną bombę witamin zawsze pod ręką!

Kiełki to najmłodsza forma rośliny, która dopiero co wybiła się z nasionka. Dlaczego warto je jeść? Odpowiedź jest prosta – ponieważ są zdrowe! To skoncentrowane źródło ogromnych ilości witamin, minerałów i innych związków bioaktywnych. Zalet kiełki mają więcej. Trzeba tu koniecznie wspomnieć o tym, że niezwykle łatwo wkomponować je w posiłek, na przykład dodając do sałatki, kanapek, zapiekanek, warzywnych, twarogowych oraz jajecznych farszów i past.

W naszym sklepie kupisz BIO nasiona na kiełki różnych gatunków, które pochodzą od certyfikowanych ekologicznych dostawców.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Pyszne i zdrowe

Warto jeść kiełki nie tylko ze względu na bogactwo witamin i minerałów, ale także ich wyjątkowy smak. Jest on różny w zależności od rodzaju nasion użytych do otrzymania kiełków. Niektóre, jak kiełki brokuła, cebuli czy rzodkiewki są ostre i wyraziste, inne mają wyczuwalny posmak, na przykład orzechowy w przypadku kiełków słonecznika. Kiełki fasoli mung i pszenicy są lekko słodkie, a soczewicy oraz lucerny bardzo łagodne, przez co pasują do wszystkiego.

Kup certyfikowane BIO nasiona na kiełki

Co jeszcze przemawia na korzyść kiełków? Możesz je w prosty oraz szybki sposób wyhodować w swoim domu i dzięki temu mieć dostęp do świeżego produktu, kiedy tylko chcesz, przez cały rok! Spożywanie kiełków zaraz po wykiełkowaniu i na surowo gwarantuje dostarczenie maksymalnej ilości wszystkich cennych składników odżywczych.

Gdzie kupić nasiona na kiełki? Znajdziesz je oczywiście w naszym sklepie internetowym. Oferujemy niezwykle szeroki wybór ekologicznych, certyfikowanych nasion różnych roślin, między innymi:

  • soczewicy,
  • brokuła,
  • fasoli mung,
  • rukoli,
  • rzeżuchy,
  • lucerny,
  • rzodkiewki,
  • słonecznika,
  • wiesiołka
  • czy buraka.

Jakie nasiona na kiełki wybrać?

Do własnej hodowli możesz wybrać nasiona, jakie tylko chcesz. Wszystkie cechują się wysoką zawartością niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, między innymi żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, wit. C, A i z grupy B. Jeżeli wciąż zastanawiasz się, jakie nasiona do kiełkowania wybrać, to spójrz na nasze propozycje:

  • Nasiona brokuła - to jedne z najczęściej wybieranych. Kiełki brokuła charakteryzują się pikantnym smakiem, więc fantastycznie pasują do kanapek. W swoim składzie zawierają sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  • Nasiona rzodkiewki - również bardzo popularne, smak kiełków jest podobny do dojrzałej formy warzywa, ale zdecydowanie ostrzejszy. Posiadają charakterystyczne różowe pędy. Są pomocne w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi.
  • Nasiona fasoli mung - kiełki, które wyrosną z tych nasion, wyróżniają się chrupkością i świetnie pasują do potraw azjatyckich. Wspomagają wątrobę w procesach detoksykacji.
  • Nasiona buraka - te kiełki są mało popularne, ale zdecydowanie warto ich spróbować. Wyróżniają się swoim wyglądem - mają głęboki, czerwony kolor, przez co nadają się fantastycznie do dekoracji potraw. Dostarczają rzadkich mikroelementów: rubidu, cezu oraz kobaltu.

Domowa hodowla nasion na kiełki

Samodzielne wyhodowanie kiełków jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu:

  1. Możesz w tym celu wykorzystać specjalną kiełkownicę lub przygotować inne płaskie naczynie (na przykład talerz).
  2. Dno wyłóż gazą, watą bądź innym materiałem, które wchłonie wodę.
  3. Na przygotowane podłoże wsyp warstwę nasion, a następnie podlej je wodą w taki sposób, aby materiał był mokry.
  4. Teraz pozostaje umieścić naczynie w ciepłym i zacienionym miejscu, dbając o to stałe nawilżenie gazy.
  5. Do wypuszczenia kiełków nasiona potrzebują kilku dni, wtedy są gotowe do spożycia. W poniższej tabeli znajdziesz przykładowe nasiona oraz czas, który potrzebują do wykiełkowania.

Rodzaj nasion

Czas kiełkowania (w dniach)

Nasiona brokuła

4 - 6

Nasiona rzeżuchy

5 - 7

Nasiona rzodkiewki

5 - 6

Nasiona buraka

6 - 8

Nasiona słonecznika

2 - 3

Nasiona soczewicy

4 - 5

Nasiona soi

4 - 6

Nasiona lucerny

5 - 7

Nasiona fasoli mung

2 - 4

Musisz pamiętać jeszcze o jednej rzeczy - w zależności od rodzaju rośliny nasiona mogą być zdatne do spożycia lub nie. Niektóre z nich posiadają twardą niestrawną łupinę (słonecznik, dynia, burak), a więc kiełki należy ścinać. W przypadku drobnych nasion (cieciorka, groch, rzeżucha) możesz je spożywać razem z kiełkami.

pixel