Żurek czy barszcz biały – czym się różnią te wielkanocne zupy?
Zastanawiasz się, jaka jest różnica między białym barszczem a żurem? Szukasz informacji o tym, co jest potrzebne, żeby przygotować zupę? A może planujesz wielkanocne śniadanie, ale nie wiesz, co wybrać? Sprawdź, co warto wiedzieć o tych dwóch potrawach, czym się różnią i która lepiej sprawdzi się na Wielkanoc lub inną ważną okazję!
Barszcz biały a żur – czy to ta sama zupa?
Zupy to zdrowe, pyszne i pożywne potrawy, w których można zawrzeć wiele sezonowych warzyw i dzięki którym łatwiej zadbać o odpowiednią podaż witamin w swojej diecie. Dodatkowo mogą być chłodzące lub rozgrzewające, w zależności od wykorzystanych składników i sposobu przygotowania. Wiele z nich gotujemy też tylko w określonych sezonach. Polska jest krajem, w którym można znaleźć wiele ciekawych zup celebrujących różne smaki. Dwie z nich są często ze sobą mylone i są to żurek i barszcz biały, tak często wybierane jako potrawy Wielkanocne i przygotowywane wiosenną porą. Proces ten różni się jednak kilkoma istotnymi krokami i dodanymi składnikami.
Jak zrobić barszcz biały na zakwasie?
Przygotowanie barszczu wygląda bardzo podobnie jak rosołu czy każdej innej zupy. Wymaga zagotowania wody, mięsa oraz warzyw aż do osiągnięcia pożądanego smaku i aromatu. Po dodaniu kiełbasy oraz odpowiednich przypraw, dodaje się śmietanę, żeby nadać mu jedwabisty i delikatny smak, a także wyjątkową konsystencję. Barszcz można przygotowywać z wielu różnych przepisów, a także modyfikować je pod swoje potrzeby i preferencje. Jeśli przygotowujemy go na zakwasie, wybieramy ten pszenny.
Jak zrobić żurek na zakwasie?
Żurek zawsze gotujemy na wędzonce. Może to być odpowiednia kiełbasa, ale również boczek. Liczy się również dobry zakwas. Można go przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy. Istotna w zakwasie na żurek jest mąka, która powinna być żytnia, a nie pszenna.
Kwaśny żur również może powstać z wielu przepisów, dlatego warto przetestować kilka z nich i znaleźć taki, który najlepiej zaspokaja prywatne kubki smakowe.
Co to jest zakwas na żur?
Zakwas, chociaż ma nieco enigmatyczną nazwę, jest po prostu efektem procesu fermentacyjnego droższy i mąki. Zakwasy mogą być różne, w zależności do tego, z jakiej mąki zostały przygotowane, jak długo trwał ten proces i jaka technika została wykorzystana, żeby go uzyskać. Produkt wpływa na smak, który zyskuje chleb lub zupa.
Z czym najlepiej podawać żur biały?
Niezależnie od tego, czy wybieramy żurek czy barszcz, warto dobrać do niego odpowiednie dodatki. Tradycyjnie dodajemy ugotowane jajko oraz kiełbasę, które wzbogacą smak potrawy. Kiełbasa powinna być podsmażona lub podpieczona. Do smaku można dodać także szczyptę natki pietruszki. Sam żur można podawać z pajdą świeżego chleba. W żurku mogą też znajdować się kawałki ziemniaków lub kaszy.
Jakie dodatki powinny wzbogacić tradycyjny barszcz biały?
Barszcz biały jest potrawą kojarzoną ze świętami wielkanocnymi, więc do najpopularniejszych dodatków należy biała kiełbasa oraz jajko ugotowane na twardo. Jajo może być pokrojone w połówki, ćwiartki lub w drobną kostkę. Do wywaru można również dodać chrzan bądź natkę pietruszki. Barszcz biały można zagryzać kawałkiem świeżego chleba, podobnie jak żurek. Wzbogacony wędzonką, liściem laurowym i majerankiem, stanie się królem stołu.
Która zupa najlepiej sprawdzi się na Wielkanoc?
To, która z zup najlepiej sprawdzi się na Wielkanoc, zależy w pełni od prywatnych preferencji smakowych. Każda nie tylko nieco inaczej wygląda, ale także odmienne smakuje. Jeśli nie wiesz, czy wybrać żurek, czy jednak barszcz biały, sprawdź który smak najlepiej podpasuje Twojej rodzinie. Z okazji świąt można też po prostu przygotować obie lub zamiennie, co roku przygotowywać jedną i drugą, tworząc osobną tradycję.
Barszcz biały a żurek – która zupa jest smaczniejsza?
W wyborze barszcz a żurek nie ma jednoznacznego zwycięzcy. Żurek ma nieco kwaśniejszy smak, bardziej charakterystyczny od barszczu białego. Z kolei barszcz biały jest nieco bardziej kremowy przez dodanie do niego śmietany i ostrzejszy, ze względu na dodatek chrzanu. Każdą zupę można jednak doprawiać według własnych preferencji i upodobań, więc obie mogą zyskać na ostrości i wyrazistości. Nie bez znaczenia są też dodane do nich dodatki. Warto zwrócić uwagę, jaka kiełbasa zostaje do zupy dodana i w jaki sposób została przyrządzona, bo to będzie miało wpływ na ostateczny odbiór dania przed zaproszonych gości.
Żurek a barszcz biały – różnice
Więc czym różni się żurek od barszczu białego? Na pierwszy rzut oka kolorem i wyglądem. Barszcz biały jest żółtawy i bardziej kremowy od nieco szarawego żurku. W żurze więcej dodatków jest wyraźnych gołym okiem. Różnica tkwi jednak przede wszystkim w rodzaju zakwasu. Żurek powstaje na zakwasie żytnim, a barszcz na razowym zakwasie z mąki pszennej.
To także znakomite i pożywne zupy do zjedzenia na co dzień! Najlepiej przetestować obie i sprawdzić, która z nich najlepiej się sprawdzi w Wielkanocnym menu.