Jak działa filtr węglowy do wody i dlaczego warto go stosować?
Filtry węglowy do wody to doskonała opcja oczyszczania jej z chloru i niebezpiecznych substancji. Może być wykorzystywany zarówno do poprawiania jakości domowej kranówki, jak i w dalekiej podróży. Co usuwa i dlaczego warto używać go na co dzień?
Szerokie zastosowanie
Filtry z organicznym węglem aktywnym (zwanym też aktywowanym) mają szerokie zastosowanie w uzdatnianiu wody pitnej i usuwania z niej niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Są używane zarówno w warunkach domowych, jak i przemysłowych. Jak działają, co usuwają i w jakich przypadkach są szczególnie potrzebne?
Jak działa węglowy filtr do wody?
Węgiel aktywny (Carbo activatus) to substancja złożona z pierwiastka węgla oraz składników pomocniczych (popiołu, metali alkalicznych, krzemionki). Ma silne właściwości adsorpcyjne, co oznacza, że skutecznie zatrzymuje na swojej powierzchni szkodliwe substancje chemiczne. Właśnie dzięki temu jest wykorzystywany do wytwarzania filtrów przyczyniających się do uzdatniania zanieczyszczonej wody, przez co można ją bezpiecznie pić. Filtracja wody poprawia jej smak, zapach i jakość.
Istnieją trzy podstawowe typy złoża minerału używanego do filtrowania wody:
- Kokosowy – pozyskiwany z łupin orzechów kokosowych, ma opinię najlepszego materiału wykorzystywanego w filtrach ze względu na największe zdolności adsorpcji.
- Granulowany – wykorzystywany najczęściej, również wysokiej jakości, doskonale oczyszcza wodę z chloru, poprawia jej smak oraz zapach.
- Sprasowany – dobrze sprawdza się do zanieczyszczeń mechanicznych, gorzej jednak do tych chemicznych.
Co usuwa filtr węglowy do wody?
Zadaniem filtra węglowego jest oczyszczenie wody z drobin, szkodliwych substancji oraz związków chemicznych, które mogą być potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Korzystając z niego, można być pewnym, że w wodzie nie będą znajdować się między innymi:
- chlor i jego związki
- pestycydy
- herbicydy
- benzen
- trihalogenometan, radon i inne rozpuszczalniki
- zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, rdza, osady, pyły)
Takie działanie sprawia również, że polepsza się smak i zapach spożywanej wody – nie czuć w niej charakterystycznego czasem dla kranówki posmaku chloru.
Gdzie stosuje się filtry z węglem aktywnym?
Filtry węglowe do wody są na masową skalę stosowane w przemyśle, ale również w warunkach domowych. Świetnie sprawdzają się jako wkłady do dzbanków, szklanych butelek czy bidonów.
Doceniają je zarówno osoby podróżujące i spędzające czas na dalekich wędrówkach na łonie natury (na przykład podczas wypadów w rzadko uczęszczane turystyczne szlaki), jak i te nielubiące chlorowego posmaku wody z kranu.
Butelka do wody z filtrem – zalety i wady korzystania
Butelka z filtrem (lub dzbanek czy bidon na wodę z filtrem) sprawią, że wlana do nich woda – zarówno ta z górskiego strumienia, jak i z kranu – będzie w pełni bezpieczna do picia. To najbardziej ekologiczny i oszczędny sposób spożywania wody. Nie wymaga bowiem wydawania środków na kupowanie wody mineralnej ze sklepu, a z drugiej strony gromadzenia szkodliwych dla środowiska plastikowych butelek.
Gdzie kupić i jak używać?
Filtr do wody kupić można w sklepach z asortymentem AGD, turystycznym lub sklepach z artykułami ekologicznymi.
Nabyć go można w formie wkładu węglowego, który jest bardzo prosty w użyciu. Wystarczy włożyć go naczynia i zalać wodą. Po około godzinie jest już ona zdatna do spożycia (jednak im dłuższy czas jej filtrowania, tym jej jakość jest lepsza). To najlepszy sposób na picie wody w domu.
A co ile należy wymieniać filtr węglowy? Wskazane jest robić to co około pół roku, przy czym co 3 miesiące zalecane jest jego wygotowanie i wysuszenie.
Inne rodzaje filtrów
Do usuwania zanieczyszczeń z wody wykorzystuje się również:
- filtry mechaniczne - sznurkowe i piankowe
- filtry siatkowe
- filtry harmonijkowe - wielokrotnego użytku (wkłady z węglem, odżelaziające, zmiękczające, dzbankowe, filtry do wody wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy)