Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Poznaj wszystkie rodzaje miodu i ich niezwykłe właściwości!

Poznaj wszystkie rodzaje miodu i ich niezwykłe właściwości!

Miód to jeden z najzdrowszych produktów. Jest naturalny i pełny właściwości zdrowotnych. Już ludzie z epoki starożytnej znali jego właściwości zdrowotne. Wzmacnia organizm, wspomaga leczenie przeziębienia, obniża ciśnienie krwi i przyśpiesza gojenie ran.

Do tego jest wykorzystywany jako lek i wchodzi w skład wielu lekarstw. Znajduje zastosowanie także w kosmetyce. To jest jeden z tych produktów, który zawsze powinien być w domu. Każdy rodzaj miodu ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Wyjątkiem jest miód sztuczny, który z naturalnym nie ma nic wspólnego i należy go unikać.

Warunek – miód naturalny

Miody sztuczne nie posiadają żadnych właściwości zdrowotnych, są to słodkie ulepki, których lekarze radzą unikać. Aby naturalnie zadbać o zdrowie, należy wybierać jedynie miody z pasieki. Można je kupić na lepszych targowiskach i w sklepach, również w sklepach internetowych czy tych ze zdrową żywnością. Naturalne miody zawierają wiele cennych dla zdrowia elementów. Mają w swoim składzie cały zestaw mikroelementów, np.: potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy (niezbędny dla kobiet planujących potomstwo i w ciąży), pantotenowy i biotynę. Są polecane przy zwiększonym wysiłku fizycznym i umysłowym, przy przeziębieniu, wyczerpaniu organizmu i niedoborach składników odżywczych.

Nie powinno go zabraknąć w diecie dzieci i osób starszych. To najzdrowszy zamiennik słodyczy. Nawet dzieci mówią, że miód jest słodszy niż czekolada. Najważniejsze jest to, że jego produkcja jest naturalna i nie zawiera niczego, co mogłoby zaszkodzić środowisku. W końcu produkują go pszczoły.

Składnik różnych przysmaków

Może być on składnikiem różnych przysmaków: ciast, syropu, napojów, sałatek, słodyczy. Miłośnicy mają swoje ulubione odmiany miodów i potrafią rozpoznać subtelne nuty smakowe każdego rodzaju tego produktu.

Cukier warto odstawić z wielu przyczyn. Najlepiej zastąpić go miodem, który ma jeszcze jedną smakową przewagę – występuje w wielu różnych rodzajach.

Zdrowe słodycze

Zdrowe słodycze istnieją naprawdę. Łakocie produkowane z dodatkiem miodu naturalnego można bez obaw dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Lizaki z witaminami i miodem, krówki miodowe, czekolady z miodem czy pierniki miodowe z konfiturą zachwycą swoim smakiem nawet małego łakomczucha, a do tego są znacznie zdrowsze niż wafelki, żelki czy standardowe batony. Z kolei batony energetyczne – połączenie wielokwiatowego miodu z migdałami, dynią lub słonecznikiem – wspomagają układ krwionośny i pracę mózgu oraz trawienie. Rodzic nie musi się obawiać, że dziecko je niezdrowe słodycze i ryzykuje nadwagę. 

Dzieci i dorośli wręcz przepadają za krówkami – połączenie miodu z najlepszymi składnikami zapewni wyjątkową przyjemność dla podniebienia. Lizaki to raczej produkt niezdrowy, choć uwielbiany przez najmłodszych smakoszy. Dla spokoju sumienia rodziców i spełnienia oczekiwań dziecka, warto zamienić tradycyjne lizaki na lizaczki na bazie miodu i innych produktów pszczelich. To zamiennik ulepków chemicznych, zwanych potocznie lizakami. Warto wiedzieć, że lizaki na bazie miodu nie zawierają białego cukru i szkodliwych barwników.

Zdrowy i smaczny

Już antyczni Grecy zauważyli, że miód daje im siłę, zdrowie oraz długowieczność. Traktowali go jako pokarm bogów Olimpu, czyli nektar zapewniający nieśmiertelność. Składający się z 80% cukru, 18% wody, 2% składników mineralnych, witamin, protein i pyłku miód to jedyny produkt, który się nie psuje. Ciekawostką jest to, że kiedy współcześni archeolodzy znajdowali go w grobowcach faraonów, nadawał się do spożycia. Był przecież znany w starożytnym Egipcie – Kleopatra pielęgnowała swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych.

Kosmetologia i farmakologia ponownie odkryły go i dziś. Wiadomo na 100%, że miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – jego fenomen polega na tym, że niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. 

Zawarte w miodzie acetylocholina i potas wzmacniają wydolność mięśnia sercowego. Znajdziemy w nim również dużo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Zawierają też cukry proste – fruktoza i glukoza, oraz węglowodany.

Poszczególne rodzaje miodu bogate są także w enzymy pochodzące pochodzą z gruczołów ślinowych owadów, które są silnym środkiem bakteriobójczym. Pszczoły wytwarzają je z nektaru lub spadzi.

Nieznane szerszej publiczności właściwości lecznicze miodu

Zawarte w rożnych rodzajach miodu żelazo jest niemal w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę, co czyni produkt znacznie lepszym źródłem żelaza niż mięso. Bursztynowy smakołyk może też zmniejszać toksyczne działanie używek – alkoholu czy kawy, gdyż obecna w nim fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy i alkoholu. Niezwykle cenną cechą miodu jest neutralizowanie toksyn pochodzących ze skażonego środowiska. Jako produkt w 100% naturalny – nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych. Pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby, zbierając zanieczyszczony nektar czy spadź. Niestety, w wyniku zanieczyszczenia środowiska coraz częściej ma to miejsce, co stanowi nie tylko poważne zagrożenie ekologiczne, ale jest niebezpieczne także dla bezpieczeństwa żywnościowego.

Cechy miodu naturalnego

Lekarze i dietetycy od lat przestrzegają przed stosowaniem miodu sztucznego, który jest jedynie ulepkiem w podrobionym nieudolnie kolorze imitującym barwę miodu. Jeżeli ktoś obawia się, że zakupiony produkt może mieć sztuczne dodatki, to powinien sprawdzić go, testując jego właściwości. Każdy rodzaj miodu naturalnego ma takie cechy:

  • Waga – 1 litr dojrzałego miodu waży ok. 1,40 kg.
  • Prawdziwy miód lany z dużej wysokości tworzy na powierzchni górkę.
  • Kropla miodu prawdziwego nie powinna się toczyć po gładkiej powierzchni.

Najważniejsze właściwości miodu

 Leki i różne preparaty wzmacniające serce zawierające miód warto stosować w okresach dużego wysiłku fizycznego i umysłowego, przewlekłych chorób, wyczerpaniu organizmu, niedoborach składników odżywczychPowinien się pojawić zwłaszcza w diecie dzieci i seniorów. Na zachętę do jedzenia różnych rodzajów miodu powinna wystarczyć lista dolegliwości i chorób, z którymi pomoże się uporać. Trzeba przyznać, że lista wygląda imponująco. Poszczególne rodzaje miodu przyczyniają się do:

  • szybszego gojenia ran, 
  • mniejszego ryzyka powstania bliznowców, 
  • leczenia wrzodów żołądka, 
  • łagodzenie biegunek, 
  • obniżenia ciśnienia krwi, 
  • powstrzymywania miażdżycy, 
  • leczenia chorób wątroby i dróg żółciowych, 
  • wspomagania organizmu w walce z przeziębieniem i chorym gardłem, 
  • ukojenia nerwów, łatwiejszego zasypiania, 
  • pobudzania pracy mózgu.

Miód dla diabetyków

To produkt słodki. Niespodzianką jest więc, że nie jest szkodliwy dla osób chorujących na cukrzycę. Wręcz przeciwnie – jest produktem polecanym, gdyż zawiera dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. Właściwości miodu są wykorzystywane w leczeniu cukrzycy. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Na pytanie, czy cukrzyk może jeść miód, należy odpowiedzieć twierdząco – nie tylko może, ale i powinien czerpać niego wszelkie możliwe korzyści zdrowotne.

Na problemy z próchnicą i ranami

Próchnica jest przypadłością cywilizacyjną. Praktycznie każdy z nas zetknął się kiedyś ze wspomnianą przypadłością i wie, że jej leczenie do przyjemnych nie należy. Dlatego warto włączyć miód do swojej stałej diety, gdyż hamuje on powstawanie próchnicy. Paciorkowiec odpowiadający za rozwój próchnicy jest zatrzymywany przez nadtlenek wodoru znajdujący się w miodzie naturalnym.

Miód jest także naturalnym lekiem na rany. Wiedziały o tym nasze babcie, a badania naukowe potwierdziły mądrość minionych pokoleń. Łatwo i szybko przenika przez skórę, dostarczając organizmowi glukozy i substancji energetycznych, co przyśpiesza oczyszczanie ran i gojenie, wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.

Wpływ miodu na organizm

Miód jest najzdrowszym i najbardziej naturalnym zamiennikiem cukru. Jego cenne właściwości wspomagają działanie całego organizmu. Jest o wiele słodszy od cukru i używamy go mniej. Nie tylko ze względu na kolor jest nazywany „złotym płynem”.

Miód a układ oddechowy

Najpopularniejsze jest wykorzystywanie miodu dla leczenia układu oddechowego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco oraz przeciwalergicznie. Słodki miód zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażenia. Już od wieków używano go do leczenia kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok.

Miód a układ pokarmowy

Prawdziwy miód zmniejsza szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata, tytoń i alkohol. Działa oczyszczająco na organizm. Bywa stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka. Skraca czas biegunek, łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie.

Miód a układ krążenia

Specjał korzystnie wpływa na sprawne funkcjonowanie układu krążenia. Glukoza zawarta w miodzie dostarcza sercu niezbędną energię, fruktoza zostaje zmagazynowana w wątrobie i jest zapasem energetycznym dla organizmu. Spożywanie miodu polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie. Nad włączeniem go do swojej diety powinny zastanowić się osoby, które chorują na nerwicę naczyniową serca, chorobę wieńcową lub zespół płucno-sercowy.

Miód a układ moczowy

Prawdziwy miód działa moczopędnie, dlatego jest polecany dla osób zmagających się z jest ostrym i przewlekłym zapaleniem nerek, pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych, kamicą nerkową oraz kamicą pęcherza moczowego. Zapobiega powstawaniu złogów i zmniejsza skutki uboczne spowodowane niewydolnością nerek.

Rodzaje i właściwości miodów – który jest najzdrowszy?

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów miodów. Różnią się nie tylko nazwą, ale także działaniem i przede wszystkim składem. Łączy je cudowny smak i aromat. Ze względu na pochodzenie możemy wyróżnić miód z nektaru roślin, spadzi oraz miód nektarowo-spadziowy. Sposób, w jaki powstaje miód, wpływa na jego właściwości zdrowotne.

Skład miodu w dużej mierze zależy od roślin, jakie rośliny mają do dyspozycji pszczoły. Czasami są to polne kwiaty, kiedy indziej wrzosy lub kwiaty drzewa lipowego. Wiosną pszczoły zbierają nektar z mniszka lekarskiego, latem z nawłoci, a jesienią z wrzosu.

Kolory miodów są różnorodne: przybierają one barwę od białej, przez jasnozieloną, jasnożółtą i złotą aż do brunatnej, prawie czarnej. Konsystencja, słodycz i lecznicze właściwości miodu zależą od tego, z jakich kwiatów pochodzi. Niektóre miody cechują się łagodnym smakiem, inne są bardziej aromatyczne. Część jest idealna do wypieków, pozostałe do słodzenia herbaty. Niektóre są najlepsze do gojenia ran lub zwalczania infekcji. Inne rodzaje są bardziej przydatne w leczeniu bólu gardła. 

Miód manuka – zagraniczny gość

Jest jednym z droższych na rynku, ponieważ jest produktem regionalnym z Nowej Zelandii. Cechują go właściwości wzmacniające i antyseptyczne, co oznacza, że w skuteczny sposób zapobiega infekcjom. Pomaga też w zwalczaniu trądziku.

Miód spadziowy – odmieniec wśród miodów

Jest produkowany ze spadzi. Ma żywiczy lub kwiatowy aromat. Wykazuje działanie wykrztuśne, więc jest stosowany przy chorobach układu oddechowego, zapaleniu płuc, w przeziębieniach. Bywa stosowany przy schorzeniach stawów i układu nerwowego. Jest mniej słodki niż większość miodów. Warto doprawiać nim dania, by nadać im ciekawego, charakternego smaku.

Zawiera najwięcej polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i bardzo groźnych dla życia, nowotworów. Miód ze spadzi drzew liściastych znakomicie wpływa na pracę nerek, wątroby i układu moczowego. Natomiast miód ze spadzi iglastej to cudowny specyfik pomagający w łagodzeniu dolegliwości dolnych dróg oddechowych i układu pokarmowego oraz w chorobach układu krążenia.

Miody spadziowe są gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, np.: potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Zalecane są osobom pracującym przy komputerze. 

Miód gryczany – bomba na zdrowie

Już nasze babcie korzystały z prozdrowotnych właściwości miodu gryczanego. Ma on kolor mocnej herbaty i charakterystyczny kwaśny smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych i zrastaniu się kości, więc pomaga przy złamaniach. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega nowotworom. Przyspiesza gojenie ran. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci (korzystnie wpływa na zapamiętywanie), leczeniu jaskry, niedokrwistości, osłabionego wzroku i słuchu. Zawiera sporą dawkę witaminy C, B1, B2 i PP oraz żelaza.

Sprawdza się w sosach do mięsa, bardzo dobrze współgra z kawą. Cukiernicy uważają, że miód gryczany jest niezastąpionym dodatkiem do pierników. Pasuje też do białego sera oraz nadaje szlachetny charakter mocnym trunkom. W odpowiedzi na pytanie, jaki miód jest najzdrowszy, najwięcej pszczelarzy wskaże właśnie miód gryczany.

Miód rzepakowy – lekarstwo na popularne dolegliwości

Ma charakterystyczny zapach i bardzo jasny kolor. Bardzo szybko ulega krystalizacji, przez co staje się jasny i kremowy. Dodaje energii, wzmacnia serce, pomaga w leczeniu miażdżycy. Charakteryzuje się najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. Posiada właściwości regeneracyjne i zalecany jest podczas rekonwalescencji lub po długim wysiłku. Pozwala uniknąć chorób układu krążenia, oczyścić organizm, wzmacnia serce i hamuje rozwój miażdżycy. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu niewydolności mięśnia i dusznicy sercowej. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Wiele osób przekonało się o jego skuteczności w przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Miód rzepakowy działa też zewnętrznie – w wypadku odparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy. 

Miód z mniszka – zrób to samodzielnie

Miód, a w zasadzie syrop z mniszka można zrobić samemu w domu. Jest on bardzo zdrowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Jest często nazywany płynnym złotem. Surowca do jego wykonania nie brakuje – są to kwiaty mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja. Żołądek nam podziękuje za jego stosowanie – świetnie sprawdza się przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. 

Miód akacjowy – idealny dla pracowników umysłowych

Jest płynny oraz ma słodki zapach i smak. Jest często stosowany jako słodzik, ponieważ zawiera dużo cukrów prostych. Ma w sobie sporo węglowodanów, które są świetnie przyswajane przez organizm. Warto go kupić, czy odczuwamy przemęczenie, czy wyczerpanie organizmu. Kolejne popularne wykorzystanie miodu akacjowego to wzmocnienie odporności i zwalczanie infekcji bakteryjnych oraz łagodzenie dolegliwości żołądkowych. Polecany jest w walce z bezsennością i przy wzmożonej aktywności fizycznej i pracy mózgu. Może być stosowany przy stanach zapalnych nerek, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i odkażające.

Miód nawłociowy – nowość na polskim rynku

Jest jeszcze mało popularny w Polsce. Powstaje z nawłoci pospolitej. Zawiera ona kwercytynę i rutynę. Zalecany jest przy leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy schorzeniach prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Bardzo smakuje dzieciom.

Miód lipowy – na męczący kaszel i przemęczenie

Jest uznawany za najsmaczniejszy i najpopularniejszy. W składzie miodu lipowego można znaleźć olejki eteryczne i flawonoidy. Najwięcej w nim jednak węglowodanów, czyli glukozy i fruktozy. Z tego względu ma zastosowanie w zwalczaniu przeziębienia, gorączki, kaszlu, anginy, zapalenia zatok. Stosuje się go przy nerwicach, bo działa uspokajająco. Ma niewielkie działanie nasenne. Warto jest mieć go pod ręką, kiedy czujemy zmęczenie i przepracowanie. Jest używany do sporządzania ziołowych nalewek. Herbata posłodzona miodem lipowym jest przepyszna, dodaje energii i zdrowia! Jak nazwa wskazuje, pochodzi z nektaru kwiatów lipy, kwitnących na przełomie czerwca i lipca. 

Miód wrzosowy

Ma cudowną, wręcz zachwycającą bursztynową barwę. Z właściwości miodu wrzosowego można skorzystać np. w czasie grypy. Charakteryzuje się galaretowatą konsystencją. Warto jeść miód wrzosowy w schorzeniach nerek, układu moczowego oraz gruczołu krokowego. Poprawia także trawienie, regeneruje florę bakteryjną. Bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu trądziku i biegunek oraz chroni przed rozwojem zakażeń. 

Miód wielokwiatowy – do wszechstronnego zastosowania

Jest najchętniej kupowanym rodzajem miodu. Ma on bardzo wszechstronne zastosowanie – jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk, ponieważ stopuje rozwój bakterii. Co więcej, znakomicie zastępuje cukier, zapobiega próchnicy i wzmacnia odporność. Pomaga przy problemach z sercem. Nazwany potocznie „miodem tysiąca kwiatów”, ponieważ pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach.

Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich ma ciemniejszy kolor i bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzieciom przynosi ulgę w trakcie leczenia grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiega przeziębieniom. Jest polecany dla alergików, ponieważ uodparnia ich na pyłki kwiatowe. Można go używać jako pomadki, gdyż świetnie regeneruje spękane usta.

Miód pitny – alkohol z miodu

Miód pitny to rodzaj alkoholu. Jest produkowany na bazie miodu naturalnego, który przekształca się w alkohol w procesie fermentacji. Historia jego powstania sięga średniowiecza. Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, a jego smak zdobył wielu zwolenników. 

Wyróżnia się cztery rodzaje miodów pitnych: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Największą zawartość alkoholu mają półtoraki, a najmniejszą czwórniaki. Półtoraki i dwójniaki uznawano za miody królewskie, ponieważ mogły leżakować nawet od ośmiu czy dziesięciu lat! Pozostałe miody pitne są nazywane miodami wytrawnymi i mogą być spożywane już po pół roku.

Miody pitne można doprawiać np. sokami owocowymi, przyprawami korzennymi, ziołowymi. Najlepsze przyprawy do miodów pitnych to cynamon, goździki, pieprz, imbir, wanilia, cytryna oraz migdałami. W 2008 roku Komisja Europejska zarejestrowała polskie miody pitne (półtoraki) jako „Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność”.

Miody pitne cechują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, a także przeciwwirusowe. Sprawdzają się w walce z sezonowymi przeziębieniem.

Mniej znane, choć równie pyszne i zdrowe rodzaje miodu

Oprócz najbardziej znanych, cenionych przez smakoszy miodów, typu: wielokwiatowy, lipowy, czy gryczany, warto spróbować innych, które powoli pojawiają się na polskim rynku i stanowią bardzo ciekawe uzupełnienie oferty miodowej. Zachęcamy do spróbowania poniższych rodzajów!

Miód faceliowy – z pięknych kwiatów facelii 

Kwiaty facelii mają niebieski kolor i cudowny zapach, który przyciąga pszczoły. Miód faceliowy jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji zmienia się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka. Obniża też ciśnienie krwi, wzmacnia organizm po pracy i wysiłku intelektualnym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym. Obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy.

Miód malinowy dla dzieci

W stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na żółtobiały. Smak ma przyjemny i słodki i cudownie pachnie malinami. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Jest doskonały przy przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości. Oznacza to, że wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.

Miód nostrzykowy – dla osób znerwicowanych

Miód nostrzykowy powstaje z kwiatów nostrzyka  białego i żółtego. Jego charakterystyczną cechą jest waniliowy smak i jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę obniżającą ciśnienie tętnicze krwi. Działa uspokajająco i nasennie. Zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Zapobiega zakrzepowemu zapaleniu żył i obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

Miód z koniczyny – dobry dla cukrzyków

Miód koniczynowy wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny, choć ma lekko kwaskowaty smak. W stanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli i staje się gęsty. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego. Dzięki dużej zawartości fruktozy mogą go stosować osoby chorujące na cukrzycę.

Jaki miód na przeziębienie i kaszel?

Kaszel nękający w nocy i w dzień jest uciążliwy, jest objawem choroby gardła, przeziębienia i kilku innych schorzeń. Jednak musimy pamiętać, że to naturalny i potrzebny odruch, który służy odkrztuszeniu flegmy, wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Skuteczną domową kuracją na kaszel są miody i produkty powstałe na ich bazie. Jaki miód będzie najlepszy na kaszel i przeziębienie? Na kaszel suchy szczególnie polecany jest miód ciemny gryczany, który ma w składzie rutynę i cynk, które są ważnymi elementami wspierającymi nasz organizm w budowaniu odporności. Zwiększa odporność i przyswajalność witaminy C. Z kolei na kaszel mokry świetny jest miód spadziowy, który pomaga odkrztusić mokrą wydzielinę zalegającą w naszym gardle.

Miód spożyty przed snem załagodzi stan zapalny i zahamuje odkrztuszanie, a także pomoże w łatwiejszym zaśnięciu i spokojnym przespaniu całej noc. Zawiera potas, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B. Miód spadziowy mogą także stosować osoby chorujące na astmę. Dla dzieci bardzo dobre są miody malinowy i eukaliptusowy. Dzieciom najlepiej jest podawać ok. 20 ml (łyżka stołowa) wieczorem, u ludzi dorosłych 2-3 razy więcej. Można miód rozpuścić w gorącym mleku lub herbacie. Płyn nie może być gorący, bo wtedy miód traci swoje właściwości.

Można spożywać miód nierozcieńczony – po prostu jeść go łyżkami. Na przeziębienie i gorączkę polecany jest jeszcze miód lipowy i akacjowy oraz wielokwiatowy. Generalnie, spożywanie różnorodnych miodów sprzyja odporności i ułatwia walkę ze wszelkimi infekcjami.

Jaki miód na serce?

Miody pomagają nie tylko w walce z infekcjami układu oddechowego i w leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień. Badania naukowe i doświadczenia milionów pacjentów pokazują, że wiele rodzajów miodów fantastycznie wspomaga pracę serca, zapobiega i leczy choroby układu krążenia. Miód na serce – to powiedzenie, które oznacza coś dobrego, miłego, kojącego. Czy rzeczywiście działa na serce? Jaki działa najlepiej? Najskuteczniejszy na tego typu dolegliwości jest miód gryczany. Cechuje się wysoką zawartością potasu, cynku, fosforu, miedzi, jodu, żelaza, magnezu i witaminy C. Zwiększa siłę skurczów serca i wydolność mięśnia sercowego, rozszerza wieńcowe naczynia krwionośne, polepsza krążenie, zwiększa elastyczność i wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych. Spożywany regularnie hamuje procesy miażdżycowe, a więc zapobiega odkładaniu w naczyniach krwionośnych cholesterolu i innych złogów tłuszczowych utrudniający krwi swobodny przepływ. Mówiąc prościej – miód gryczany, zapobiega zawałom serca, chorobie wieńcowej i udarowi niedokrwiennemu mózgu. Kolejnym rodzajem polecanym przy chorobach serca jest miód rzepakowy, który zmniejsza o 40% częstotliwość ataków arytmii. Przy schorzeniach kardiologicznych poleca się także miód lipowy, ponieważ ma łagodne działanie rozkurczające i uspokajające, co wspomaga leczenie chorób serca i naczyń. 

Polskie miody i rodzaje miodów na świecie

Europa słynie z niezwykłego bogactwa miodów. Grecja słynie m.in. z miodów spadziowych, kasztanowych, wrzosowych i tymiankowych. W Hiszpanii popularne są miody z lawendy, rozmarynu i tymianku. W innych krajach Europy przysmakiem są miody z cytrusów, np.: mandarynkowy, pomarańczowy i cytrynowy. W Portugalii spotkamy miód z drzewa chleba świętojańskiego oraz miody słonecznikowe. Polscy konsumenci bardzo rzadko mają do czynienia z miodami pochodzącymi z Ameryki Północnej. Na szczególną uwagę zasługuje miód z tulipanowca amerykańskiego, uważanego za jedną z najbardziej miododajnych roślin Ameryki Północnej. Z Hawajów pochodzi miód macadamia, o lekko orzechowym smaku. 

W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin. Miód jest jednym z najzdrowszych produktów na rynku. Zapewnia zdrowie i dodaje smaku herbacie, ciastom, lodom, naleśnikom. Najchętniej kupowane są miody wielokwiatowe, lipowe, gryczane, akacjowe, spadziowe, gryczane. Miód to produkt ważny dla zachowania zdrowia i dlatego powinien być obecny i stosowany w każdej kuchni.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel