Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Olejek cytrynowy do aromaterapii i nie tylko – właściwości i zastosowanie, przeciwwskazania

Olejek cytrynowy do aromaterapii i nie tylko – właściwości i zastosowanie, przeciwwskazania

Przeciwwskazania do stosowania olejku cytrynowego są niewielkie, korzyści zaś – olbrzymie. Jest to produkt stosunkowo łatwo dostępny, a wykorzystać go można na trzy różne sposoby: jako produkt spożywczy, olejek do inhalacji lub środek do pielęgnacji ciała. Przeznaczony jest do stosowania zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Warto więc dowiedzieć się, jak stosować olejek cytrynowy, poznać jego właściwości prozdrowotne i szczegółowe zalecenia. W dzisiejszym wpisie podpowiemy, jak, dlaczego i kiedy warto go stosować. 

W jaki sposób powstaje olejek cytrynowy? 

Cytrynowy olejek eteryczny produkowany jest ze skórki cytryny, a konkretnie – podczas ich tłoczenia. Alternatywną możliwością jego pozyskania jest destylacją parą wodną. Cechuje się on nie tylko przyjemnym cytrynowym zapachem, ale również korzystnymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego też jest bardzo popularnym produktem.

W swoim składzie zawiera między innymi witaminę C, D-limonel, a także bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy (wyróżnić można aż kilkadziesiąt różnych związków). Niezależnie od metody powstawania, przeciwwskazania do stosowania olejku cytrynowego są dość ograniczone, a korzyści związane z jego przyjmowaniem znacznie je przewyższają. 

Jak rozpoznać wysokiej jakości olejek cytrynowy?

Wysokiej jakości olejek można rozpoznać na podstawie kilku czynników. Przede wszystkim powinien on charakteryzować się intensywną, żółto-złotą barwą. Charakterystyczny jest też jego aromat, który cechuje się rześkim, świeżym, cytrusowym zapachem.

Zastosowanie olejku cytrynowego

Z korzystnych właściwości olejku cytrynowego korzysta wiele branż – począwszy od spożywczej aż po kosmetyczną. Produkt ten wykorzystywany jest na przykład w salonach piękności podczas sesji masażu.

Wyjątkowe właściwości olejku cytrynowego sprawiają, że jest on stosowany na szeroką skalę między innymi przy produkcji kosmetyków i środków higieny osobistej. W niejednej drogerii czy supermarkecie znajdziesz na przykład mydełka z dodatkiem takiego właśnie olejku. Olejek cytrynowy ma właściwości odkażające i działanie antyseptyczne. Wywiera dobry wpływ na tłustą cerę - zmniejsza wydzielanie sebum. Jest środkiem na pryszcze i krosty. Stosuje się go na wybielenie skóry i w zwalczaniu piegów. Jako dodatek do płynu do płukania ust pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i uśmierzyć ból.

Olejek cytrynowy wykorzystywany jest także w farmacji oraz medycynie naturalnej. Stanowi bowiem świetny środek rozgrzewający, łagodzący stres i nerwowość, a także objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Bywa też stosowany jako naturalny środek aromatyzujący w przemyśle spożywczym. Należy pamiętać, że cytryna jest łagodnym wybielaczem. 

Właściwości olejku cytrynowego 

Wysokiej jakości olejek z cytryny cechuje się szeregiem pozytywnych właściwości. Odpowiadają za nie znajdujące się w jego składzie związki chemiczne. Mowa tu między innymi o:

  • limonenie,
  • flawonoidach,
  • pektynach,
  • kumarynach,
  • terpenach.

Cechuje się on przede wszystkim właściwościami antybakteryjnymi, antyseptycznymi, odkażającymi i przeciwzapalnymi. Ponieważ jest hemostatykiem, ma zdolność do zatrzymywania krwawienia (np. z niewielkiej rany). Wykazuje także aktywność tonizującą i osuszającą, co wykorzystywane jest w kosmetologii.

Olejek eteryczny może także zostać wykorzystany w aromaterapii – cechuje się bowiem między innymi właściwościami uspokajającymi i poprawiającymi nastrój; jest też składnikiem wielu perfum.

Produkt ten może chronić komórki organizmu, opóźniać procesy starzenia, a także zmniejszać poziom złego cholesterolu. Mnogość jego korzystnych właściwości przekłada się na bardzo zróżnicowane zastosowanie.

Na stole leży kilka soczystych, dojrzałych cytryn, niektóre z nich pocięte są już w plasterki, inne pozostają w całości.

Olejek cytrynowy do suplementacji

Olejek z cytryn wykorzystany może być nie tylko w kosmetyce i codziennej pielęgnacji, ale także jako produkt leczniczy. Przygotowuje się z niego napój o silnych właściwościach prozdrowotnych. W tym celu wystarczy dodać kilka kropel olejku do szklanki wody (lub łyżeczki miodu czy cukru) i spożyć. 

Olejek cytrynowy przydaje się także podczas pieczenia ciasta – jako produkt nadający cytrusowy aromat.

Podkreślić jednak należy, że jest to produkt mocno skoncentrowany. Co za tym idzie, u niektórych osób jego spożywanie, zwłaszcza bez odpowiedniego rozcieńczenia, może powodować wystąpienie skutków ubocznych. 

Czy olejek cytrynowy działa prozdrowotnie?

Olejek cytrynowy do picia cechuje się kilkoma bardzo ważnymi właściwościami prozdrowotnymi, które z pewnością warto omówić. Problemy zdrowotne, jakie złagodzi, są dość zróżnicowane, dlatego zakupem takiego produktu mogą być zainteresowane osoby o bardzo różnych dolegliwościach.

Przede wszystkim jest on pomocny podczas zgagi (a także refluksu żołądkowo-przełykowego). Wypicie kilku kropel olejku rozcieńczonego z wodą zneutralizuje drażniący kwas żołądkowy, co pozwoli znacząco ograniczyć nieprzyjemne objawy.

Co więcej, olejek z cytryny będzie także świetnym środkiem łagodzącym symptomy grypy i przeziębienia. Cechuje się on bowiem silnymi właściwościami antyseptycznymi i hamuje rozwój drobnoustrojów. Jego spożywanie złagodzi dolegliwości takie jak katar czy kaszel. Warto też wcierać nieco olejku w skórę chorego – pobudzi on wówczas układ odpornościowy do walki z chorobą.

Wreszcie, woda z olejkiem cytrynowym zapewni przyjemne uczucie odświeżenia oraz odprężenia. Doda sił i energii oraz pomoże pozbyć się uczucia znużenia; działa uspokajająco. Dla zwiększenia walorów smakowych warto do takiego napoju dodać kilka listków mięty.  

Olejek cytrynowy – właściwości kosmetyczne

Olejek z cytryny o pojemności np. 50 ml wykorzystany jest w przemyśle kosmetycznym – między innymi podczas masowania, w saunie czy jako składnik kosmetyku. Warto podkreślić, że właściwości olejku wykorzystuje się przy produkcji preparatów przeznaczonych zarówno do ciała, jak i do włosów.

Kosmetycznie właściwości olejku cytrynowego można wykorzystać na wiele sposobów. Poniżej przedstawimy najważniejsze z nich. Jak się okazuje, produkt nie tylko poprawi kondycję naszej skóry (czy też włosów), ale może także pomóc w walce z niejedną chorobą. Kiedy więc warto sięgnąć po buteleczkę olejku cytrynowego?

Olejek cytrynowy do twarzy

Z olejku cytrynowego warto skorzystać między innymi wtedy, gdy na naszej skórze pojawią się piegi czy też innego rodzaju przebarwienia. Jego regularne stosowanie przyczynia się do ich rozjaśnienia, co znacząco poprawia kondycję i wygląd skóry. Z tego też powodu olejek cytrynowy znajduje zastosowanie przy produkcji kosmetyków takich jak żele i pianki do twarzy.

Stosowanie olejku pozwoli także zadbać o zdrowie paznokci. Regularna aplikacja wzmacnia płytkę i zapobiega jej rozdwajaniu się. Wystarczy, że rozcieńczysz olejek z odrobiną oliwy z oliwek i delikatnie wmasujesz w okolicę paznokci.

Z olejku cytrynowego z łatwością przygotujesz także domowy tonik na twarz. Będzie się on cechował właściwościami odświeżającymi, oczyszczającymi i ściągającymi, poprawiającymi wygląd twarzy. Świetnie nadaje się do pielęgnacji cery matowej, dodając jej blasku. Podstawowym przeciwskazaniem do stosowania olejku cytrynowego jest posiadanie cery suchej – może on jeszcze bardziej wysuszyć skórę. 

Istnieje także szereg innych sposobów, na które możemy wykorzystać olejek cytrynowy do pielęgnacji skóry.

Pielęgnacja włosów przy wykorzystaniu kropli olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy działa na włosy równie korzystnie, co na skórę. Wspomaga między innymi walkę z łupieżem. Stosowanie produktu na włosy spowalnia też ich przetłuszczanie.

Olejek wykazuje ponadto pewne właściwości terapeutyczne – pomaga bowiem w leczeniu grzybicy oraz innych zmian skórnych. Badania pokazują, że jego regularne stosowanie może mieć korzystny wpływ na powstrzymanie procesu wypadania włosów.

Szczególne dobre efekty zastosowania olejku obserwuje się w przypadku włosów matowych i pozbawionych blasku. Jego właściwości pozwalają w znaczący sposób je wzmocnić oraz poprawić ich wygląd i trwałość. W przypadku włosów w kolorze blond olejek z cytryny może być stosowany jako naturalny rozjaśniacz.  

Olejek cytrynowy do masażu

Eteryczny olejek cytrynowy możemy wykorzystać także, przygotowując odprężające, relaksujące masaże. Wystarczy jedynie rozcieńczyć kilka kropelek produktu w wybranym przez Ciebie oleju bazowym. W ten sposób uzyskasz mieszankę, która wręcz idealnie nadawać się będzie do wszelkiego rodzaju zabiegów. Zmniejszy ona dolegliwości bólowe (także reumatyczne) oraz zredukuje ryzyko wystąpienia zapalenia żył. 

Na komodzie stoi włączony nawilżacz powietrza, wypełniając powietrze aromatycznym eterycznym olejkiem cytrynowym.

Olejek eteryczny do aromaterapii

Olejek cytrynowy jest jednym z podstawowych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Jego zastosowanie pozwala cieszyć się lepszym samopoczuciem, poprawia koncentrację i co za tym idzie, zdolność zapamiętywania podczas nauki. Ponadto łagodzi on objawy stresu czy też strachu. Inhalacja z wykorzystaniem olejku cytrynowego niesie ze sobą także korzyści dla układu oddechowego.

Jak rozpocząć aromaterapię? Istnieją dwa sposoby – to od Ciebie zależy, który wybierzesz.

Pierwszym z nich jest inhalacja podczas relaksującej, aromatycznej kąpieli. Wystarczy jedynie, że kilka kropelek olejku wlejesz do wanny z gorącą wodą. W ten sposób zwiększysz przyjemne doznania płynące z kąpieli i doświadczysz pozytywnych efektów zastosowania olejku.

Możesz także zdecydować się na tradycyjną metodę, czyli zaaplikowanie olejku do specjalnego kominka do aromaterapii. Aromatyzacja powietrza wypełni pomieszczenie przyjemnym zapachem, który dodatkowo pomoże się zrelaksować i odprężyć. Aby przekonać się, jaka ilość olejku będzie dla Ciebie optymalna, początkowo wlewaj do kominka niewiele (maksymalnie kilka kropel) – potem możesz zwiększyć dawkę wedle uznania.

Dlaczego jeszcze warto korzystać z olejku?

Zdecydowana większość z nas może bezpiecznie stosować olejek cytrynowy i korzystać z jego różnorodnych właściwości. Co jeszcze oferuje ten produkt?

Odświeża powietrze

Warto od czasu do czasu wlać roztwór wody i olejku cytrynowego do atomizera czy odświeżacza powietrza. Przygotowanym w ten sposób płynem możemy następnie spryskać pomieszczenie, odświeżając powietrze i poprawiając komfort przybywania w nim. Pomoże on także zniwelować nieprzyjemny zapach w piekarniku bądź zlewu. Jest doskonałą alternatywą dla niskiej jakości, sztucznych odświeżaczy powietrza dostępnych w sklepach.

Odstrasza owady

Jeśli w wiosennych i letnich miesiącach dokuczają Ci komary i inne drobne owady, warto sięgnąć po olejek z cytryny. Jedną z jego właściwości jest bowiem charakterystyczny, mocny zapach. O ile przypada on do gustu większości ludziom, o tyle owady nie mogą go znieść. Olejek, wypełniając pomieszczenie swoim charakterystycznym zapachem, nie tylko pomoże zwalczyć ewentualną infekcję, zrelaksować czy odprężyć, ale i spłoszy niechcianych, latających gości.

Przeciwwskazania do stosowania olejku cytrynowego

Chociaż przeciwwskazania do stosowania olejku cytrynowego nie dotyczą zbyt wielu osób, warto mieć je na uwadze i zrezygnować z jego korzystania, jeśli wystąpią one u Ciebie. O jakich przypadkach mowa? 

Najbardziej podstawowym z nich jest uczulenie na cytrusy. W takim przypadku zastosowanie olejku cytrynowego może doprowadzić do wystąpienia mniej lub bardziej poważnej reakcji alergicznej. 

Olejek eteryczny, szczególnie w dużych ilościach, odradzany jest także najmłodszym dzieciom oraz kobietom w ciąży. Ponadto nie zaleca się stosowania go na skórę, która ma w niedługim czasie zostać wystawiona na szkodliwe efekty promieniowania ultrafioletowego, na przykład solarium.

W pozostałych przypadkach naturalny olejek cytrynowy będzie bezpiecznym produktem, niezależnie od formy jego przyjęcia.

Postaw na naturalny olejek

Olejek z cytryny posiada szereg bardzo istotnych, korzystnych właściwości. Niezależnie od tego, czy planujemy rozpocząć naszą przygodę z aromaterapią, czy rozważamy produkcję domowych kosmetyków, warto zaopatrzyć się w buteleczkę tego wyjątkowego olejku. Pomoże on odprężyć się i zrelaksować, a także wesprze w walce z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi, oferując jednocześnie przyjemny aromat. 

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-08-01
Świetne produkty. Polecam!
2022-07-28
Świetne produkty w konkurencyjnych cenach, ekspresowa dostawa i świetny kontakt ze sklepem. Polecam znajomym
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel