Moringa – właściwości lecznicze i zastosowanie drzewa życia
Moringa jest rośliną znaną już od czasów starożytnych, wykorzystywaną w celu łagodzenia różnych dolegliwości ze strony organizmu. Klasyfikuje się ją jako produkt spożywczy o charakterze wysokoodżywczym, co oznacza, że należy do rodziny tak zwanych super foods. Liczne właściwości prozdrowotne moringi wynikają z jej biozgodności z organizmem ludzkim, dzięki czemu zawarte w niej witaminy, minerały oraz związki chemiczne są łatwo przyswajalne i przekazywane do krwioobiegu. Dowiedz się, jakie są właściwości moringi i jak należy jej używać!
Olej Moringa i zawartość składników aktywnych
Moringa olejodajna (Moringa oleifera), znana również jako „drzewo życia”, jest drzewem tropikalnym, które w naturalnych warunkach spotykane jest na terenach północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Uprawa gatunku nie jest wymagająca, a najcenniejszą częścią rośliny są liście. Po ich zebraniu poddawane są procesom suszenia, czego efektem jest stworzenie proszku o właściwościach zdrowotnych.
Inną formą tej dobroczynnej rośliny jest olej wytłaczany z owoców, który również wykorzystywany jest w celach wspierających pracę organizmu ludzkiego. Wykorzystywane są także inne części - kora, kwiaty, a nawet korzenie. Te ostatnie smakują podobnie do korzeni chrzanu, dlatego też roślinę nazywa się czasem drzewem chrzanowym.
Właściwości moringi doceniane są przez ludzi na całym świecie. Swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza zawartości licznych substancji bioaktywnych, których ilość przedstawia poniższa tabela:
Składnik aktywny |
Ilość mg na 100 g produktu |
Potas |
337 |
Wapń |
185 |
Żelazo |
4 |
Foliany |
28 |
Witamina C |
200 |
Ponadto moringa zawiera inne składniki, które również odpowiadają za jej cenne właściwości:
- antyoksydanty takie jak flawonoidy i liczne kwasy fenolowe,
- saponiny,
- kwasy tłuszczowe omega-3 oraz 6,
- karotenoidy,
- glukozynolany,
- mikropierwiatski: mangan, bor i chrom.
Duże znaczenie ma łatwe przyswajanie związków obecnych w morindze. Pozwala to na szybkie uzupełnienie ewentualnych niedoborów składników odżywczych, czego efektem jest poprawa funkcjonowania całego organizmu.
Moringa – właściwości prozdrowotne
Badania naukowe, które przeprowadzane zostały nad liśćmi oraz olejem moringa wykazały, że roślina ta wykazuje mnóstwo właściwości korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Do głównych aktywności zalicza się:
- antyoksydacja organizmu, czyli usuwanie wolnych rodników, odpowiadających za starzenie się organizmu,
- poprawa funkcjonowania układu nerwowego, w tym działanie antydepresyjne;
- stymulowanie pracy układu immunologicznego, a zatem poprawa odporności;
- hamowanie rozwoju komórek nowotworowych;
- łagodzenie stanów zapalnych, które rozwijają się w organizmie;
- regulowanie poziomu cukru we krwi, a w rezultacie działanie przeciwcukrzycowe;
- hamowanie rozwoju wirusów i bakterii we wnętrzu ustroju;
- poprawa funkcjonowania całego układu krążenia;
- obniżenie poziomu cholesterolu, co wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę;
- stymulowanie procesów regeneracyjnych w uszkodzonych narządach, na przykład w wątrobie.
Moringa w kosmetyce
Warto wiedzieć, że olej moringa jest z powodzeniem wykorzystywany w kosmetologii, zwłaszcza w kosmetykach. Jeśli Twoim problemem są widoczne defekty skóry takie jak suchość naskórka, przebarwienia czy zmiany trądzikowe, regularna aplikacja preparatu pozytywnie wpłynie na wygląd cery. Formuła oleju doskonale nawilża naskórek, chroni go przed szkodliwymi czynnikami, a dodatkowo uruchamia procesy regeneracyjne oraz przeciwzapalne w głębokich warstwach skóry.
Moringa – zastosowanie i przeciwwskazania
Wielu z nas zadaje sobie pytanie: jak stosować moringę? Ze względu na popularność rośliny dostępnych jest sporo odmiennych produktów. Dzięki temu można wykorzystywać je na wiele sposobów, w zależności od wybranej formy. Do najpopularniejszych preparatów należą:
- sproszkowane liście moringi, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, koktajli czy jogurtów;
- herbata do codziennego picia;
- tabletki z suszonych liści stosowane jako suplement diety, wspierający pracę organizmu;
- olej, który może być zarówno aplikowany na skórę twarzy, ciała oraz włosy, jak i dodawany do sałatek.
Moringi w żadnej z form nie mogą przyjmować kobiety w ciąży, gdyż taka suplementacja może powodować przedwczesne skurcze macicy, czego przykrym skutkiem bywa poronienie.
Moringa należy do grupy superfoods, co oznacza, że regularne stosowanie produktów bazujących na roślinie skutkuje usprawnieniem pracy całego organizmu oraz zauważalną poprawą samopoczucia.
Bibliografia:
Dr Gunter Harnish "Moringa - uzdrawiająca moc cudownego drzewa"