Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Mango suszone – zdrowy owoc i pyszna przekąska

2022-05-22
Mango suszone – zdrowy owoc i pyszna przekąska

Suszone mango jest pełne przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Wartość kaloryczna tego produktu jest dość wysoka (100 g zawiera ok. 319 kcal), dlatego zaleca się spożywanie go w małych porcjach. Wartość zdrowotna owoców zależy od zawartych w nich składników.

Mango jest wzbogacone w niezbędne dla człowieka witaminy i minerały, a już kilka porcji dziennie może nasycić organizm odpowiednią ich ilością.

Mango – wartość odżywcza

Dużą część suszonego mango stanowią węglowodany (fruktoza), stąd ich wysoka kaloryczność. Zawierają one ponadto białko z niezbędnymi aminokwasami. Produkt ten jest bogaty w witaminy, makro- (potas, magnez) i mikroelementy (mangan, miedź), a także niezbędne kwasy tłuszczowe.

W 100 gramach tego owocu znajduje się 5 dziennych dawek manganu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, produkcji hormonów tarczycy, syntezy czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Owocowy susz ponadto bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych i nowotworów złośliwych, a także aktywują syntezę włókien kolagenu i elastyny.

Zdrowe kwasy tłuszczowe

Cechą charakterystyczną naturalnego suszonego mango jest obecność wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • Jednonienasycone – palmitooleinowy (0,209 g) i oleinowy omega-9 (0,235 g).
  • Wielonienasycone – linolowy (0,061 g), linolenowy (0,161 g).

Pomagają one usprawnić trawienie i wyeliminować uczucie ciężkości oraz inne negatywne objawy ze strony jelit.

Minerały obecne w mango

Dobrej jakości produkt zawiera cenne minerały, m.in.:

  • wapń (zapewnia budowę i odnowę kości, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego);
  • żelazo (buduje hemoglobinę, wzbogaca krew w tlen, bierze udział w procesach oksydacyjnych oraz zwiększa wchłanianie witamin);
  • fosfor (uczestniczy w procesach biochemicznych, reguluje tworzenie komórek nerwowych i pomaga w transporcie energii);
  • potas (odżywia struktury mięśniowe, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga wydalanie moczu i żółci);
  • magnez (normalizuje pracę układu nerwowego i sercowego);
  • cynk (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie hormonów).

Warto zwrócić uwagę, że mango ma średni indeks alergenności, więc jeśli masz skłonności do alergii, włączaj je do swojej diety ostrożnie.

Słodki owoc o zdrowotnych właściwościach

Owoce mango zawierają cały kompleks witamin – A, B (B5, B6, B12), C i D. Prawidłowo wysuszone owoce są bogate w mikro- i makroelementy. Produkt ten zawiera przede wszystkim wapń, żelazo i fosfor. To także źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca.

Ile kalorii ma suszone mango?

Ta przekąska nie będzie odpowiednia dla osób ograniczających kaloryczność posiłków, ponieważ 100 g suszonego mango dostarcza około 320 kcal. Indeks glikemiczny wynosi 59.

Przydatne właściwości owocu mango

Oto, jakie korzyści można czerpać z regularnego jedzenia suszonego mango:

  • Zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka udaru mózgu i zawału serca;
  • Stymulacja wydzielania żółci;
  • Poprawa stanu skóry;
  • Rozkład tłuszczów nasyconych występujących w pożywieniu;
  • Zwalczanie wirusów brodawczaka czy wirusów opryszczki;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności;
  • Hamowanie rozwoju nowotworów złośliwych;
  • Wzmocnienie odporności organizmu;
  • Zapobieganie zaparciom;
  • Ochrona komórek wątroby przed toksynami;
  • Zwiększenie poziomu hemoglobiny;
  • Wsparcie pracy układu nerwowego.

Ze względu na zawartość tłuszczów nienasyconych, kwasu foliowego oraz innych makro- i mikroelementów, suszone mango jest dobre dla kobiet w ciąży.

Ponadto jest ono szczególnie korzystne dla układu nerwowego, zwłaszcza przy problemach z zasypianiem oraz w okresie przedłużającej się depresji. Poprawę samopoczucia mogą także odczuć osoby z przewlekłym zmęczeniem, problemami z pamięcią lub trudnościami z koncentracją.

Mango suszone dla zdrowej skóry

Systematyczne spożywanie mango korzystnie oddziałuje na stan skóry. Wpływa na zmniejszenie liczby zmarszczek i plam starczych oraz zapobiega występowaniu krostkowych chorób zapalnych.

Owoce te redukują również podskórną tkankę tłuszczową i cellulit. Skóra odzyskuje swoje naturalne piękno, zwłaszcza podczas odchudzania.

Deser, który poprawia trawienie

Mango suszone jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni gładkich ściany jelita. Dzięki niemu zwiększa się objętość stolca i częstotliwość wydalania. Zapobiega zaparciom, dlatego mango jest zalecane osobom starszym i kobietom w ciąży.

Wspomaga mikroflorę jelit poprzez stymulowanie wzrostu mikroorganizmów korzystnych przy jednoczesnym hamowaniu wzrostu tych patogennych. Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu (m.in. maślan, octan) powstające w procesie fermentacji włókien pokarmowych, w połączeniu z przeciwutleniaczami zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób autoimmunologicznych (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i nowotworów złośliwych.

Właściwości przeciwutleniające mango

Jak już wspomniano, mango zawiera mnóstwo antyoksydantów. Odpowiadają one za neutralizację wolnych rodników, które przyczyniają się do śmierci lub złośliwej transformacji komórek w organizmie. Należy zauważyć, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na większość chorób przewlekłych w obrębie wszystkich narządów.

Witamina A zawarta w suszonych owocach, która również jest przeciwutleniaczem, zwiększa ostrość widzenia i obniża prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, które może prowadzić do całkowitej ślepoty.

Profilaktyka cukrzycy typu II

Suszone mango ma niski indeks glikemiczny i dlatego nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi po spożyciu. W badaniach naukowych wykazano zdolność produktu do zwiększania wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę, co przyczynia się do bardziej efektywnego wychwytu glukozy oraz do obniżenia jej stężenia we krwi.

Ważną rolę w metabolizmie glukozy odgrywa również błonnik. Jego obecność spowalnia wchłanianie składników odżywczych, w tym węglowodanów.

Opisane powyżej korzyści zdrowotne sprawiają, że suszone mango może być stosowane w profilaktyce cukrzycy typu II.

Suszony owoc dla każdego

Korzyści płynące ze spożywania suszonego mango dla organizmu mężczyzny:

  • działanie uspokajające;
  • usprawnienie pracy układu moczowego, normalizacja składu krwi i eliminacja toksyn z organizmu;
  • pozytywny wpływ na pracę prostaty i układu rozrodczego;
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego.

Spożywania suszonego mango niesie także pozytywny wpływ na zdrowie kobiety. Jest to przede wszystkim:

  • działanie uspokajające;
  • spowolnienie procesu starzenia się komórek i wzmocnienie układu odpornościowego;
  • poprawa jakości krwi;
  • łagodzenie objawów menopauzy;
  • zmniejszenie krwawienia podczas menstruacji;
  • dodatkowo w czasie ciąży: uzupełnienie ważnych witamin i minerałów (w tym kwasu foliowego), co wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Należy pamiętać, że podczas karmienia piersią suszone mango może stać się alergenem, dlatego lekarze zalecają powstrzymanie się od spożywania tego produktu w trakcie laktacji.

Suszone mango dla dzieci

Spożywanie suszonego mango może także przynieść pozytywne efekty u dzieci:

  • poprawia wzrok dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu;
  • poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga funkcjonowanie mózgu;
  • wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy przeziębienia;
  • poprawia trawienie;
  • nastolatki skorzystają z efektu uspokajającego, który wynika z obecności kwasu foliowego, normalizującego produkcję hormonów w organizmie.

Podczas odchudzania

Suszone owoce można wykorzystywać jako naturalną substancję słodzącą. Owoce te zawierają dużo naturalnego cukru, przez co są dość kaloryczne. Kilka plastrów mango zaspokoi Twój apetyt i zwiększy produkcję hormonu spalającego tłuszcz – leptyny, a błonnik usprawni trawienie. Pomoże to organizmowi szybciej pozbyć się toksyn i przyspieszy metabolizm. Twoje treningi będą bardziej efektywne, jeśli włączysz do swojej diety rozsądne ilości suszonego mango.

Suszone mango – właściwości zdrowotne

Korzyści płynące z jedzenia suszonego mango są bardzo różnorodne. Wymienić należy przede wszystkim:

  • Zapobieganie miażdżycy;
  • Zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu;
  • Pobudzenie wydzielania żółci;
  • Rozpad złogów tłuszczu w organizmie;
  • Stabilizację stanu emocjonalnego, likwidacja skutków stresu;
  • Zapobieganie depresji;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności (zapobieganie cukrzycy);
  • Zapobieganie rozwojowi komórek atypowych (zapobieganie nowotworom);
  • Wzmocnienie odporności (przywrócenie funkcji obronnych organizmu);
  • Ochronę hepatocytów (komórek wątroby) przed szkodliwym działaniem toksyn;
  • Normalizację procesów myślowych (poprawa pamięci, zwiększenie uwagi);
  • Odbudowę układu nerwowego.

Substancje czynne zawarte w produkcie pomagają zmniejszyć apetyt. Może to przyczynić się do ograniczenia liczby nocnych przekąsek. Błonnik pokarmowy zapewnia pełne i szybkie nasycenie organizmu oraz pomaga oczyścić go ze szkodliwych substancji.

Jak jeść suszone mango?

Zaleca się spożywanie 2-3 sztuk suszonych plastrów dziennie. Jeśli się odchudzasz, powinieneś jeść je rano lub przed godziną 15:00. Nie należy spożywać ich przed snem, ponieważ produkt jest wolno trawiony i ulega procesom fermentacji.

Suszone mango może być podstawą pysznego deseru, ale nie tylko. Gdzie wykorzystasz ten egzotyczny owoc?

  • W sałatkach owocowych,
  • naturalnych napojach typu smoothie, lemoniada,
  • do przygotowania domowych lodów,
  • jako nadzienie wypieków,
  • dekoracja do ciast i tortów,
  • a także jako słodki dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Plasterki mango dodaje się również do jogurtu, musli czy płatków owsianych. Często występuje ono w gotowych mieszankach z innymi owocami i orzechami.

Mango suszone BIO

Dokonując zakupów, zwróć uwagę na pochodzenie produktu – niektórzy producenci stosują szkodliwe substancje (np. dwutlenek siarki) w celu ochrony artykułów przed pleśnią i szkodnikami. Ponadto wykorzystują syntetyczne barwniki w celu uatrakcyjnienia wyglądu. Najlepiej wybierać mango suszone w wersji BIO z odpowiednimi certyfikatami. Miąższ nawet po ususzeniu pozostaje słodki i pyszny, dlatego nie wymaga dodatku cukru. Uprawiane w odległych zakątkach świat, pozwala poczuć słońce o każdej porze roku.

Przeciwwskazania do spożywania

Niekorzystne skutki dla organizmu w przypadku mango są możliwe tylko w wyniku alergii lub nadmiernego spożycia. Suszonych owoce mogą wtedy odpowiadać za:

  • skurcze żołądka,
  • biegunkę,
  • reakcje alergiczne w postaci wysypki,
  • szybki przyrost masy ciała,
  • bóle głowy spowodowane zatruciem środkami konserwującymi.

Kto powinien ograniczać spożywanie suszonych owoców mango?

  • Diabetycy (wartość kaloryczna suszonego mango jest prawie 5 razy wyższa niż świeżego owocu. Z tego powodu pacjenci z cukrzycą powinni ograniczyć stosowanie tego produktu lub całkowicie go unikać);
  • Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi (owoce są trudne do strawienia przez organizm);
  • Osoby z chorobą wrzodową i zapaleniem błony śluzowej żołądka;
  • Osoby cierpiące na otyłość (wysoka kaloryczność).
Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Mango suszone bio 40 g puffins

Mango suszone bio 40 g puffins

16,90 zł brutto/1szt.338 pkt.
Mango suszone bio 100 g

Mango suszone bio 100 g

10,10 zł brutto/1szt.202 pkt.
Mango suszone BIO 400 g Okazja

Mango suszone BIO 400 g

27,40 zł brutto/1szt.548 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 24,20 zł/1szt.+13% Cena regularna: 31,10 zł brutto/1szt.-12%
Mango suszone bio 100 g

Mango suszone bio 100 g

10,60 zł brutto/1szt.212 pkt.
Mango suszone bio 100 g

Mango suszone bio 100 g

10,30 zł brutto/1szt.206 pkt.
Mango suszone BIO 400 g

Mango suszone BIO 400 g

166,49 zł brutto/1szt.3732 pkt.
pixel