Czym jest jest zdrowa żywność? Czym różni się od innej żywności dostępnej na rynku?
Uważasz, że zdrowa żywność to kolejna moda? Nic bardziej mylnego. To styl życia, którego celem jest dieta niezbędna dla dobrego zdrowia. W dobie fast foodów to najlepszy sposób na ochronę siebie i najbliższych nam osób przed chorobami cywilizacyjnymi. Cukrzyca, choroby serca i układu krążenia. Łatwo temu możesz zapobiec, eliminując lub ograniczając w diecie to, co nie jest nam potrzebne: sól, cukry, tłuszcze trans. Zapraszamy do lektury, gdzie postaramy się rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości.
Po co nam zdrowe jedzenie?
Kiedy kupujemy produkty spożywcze, rzadko kiedy zastanawiamy się nad ich składem. Jeżeli najdzie nas ochota na przekąskę, bez zastanowienia sięgamy po niezdrowe jedzenie. W dzisiejszym zabieganym świecie kierujemy się po prostu wygodą. Priorytetem jest szybkie zapełnienie brzucha i zadowolenie naszych kubków smaków, a nie myślenie o konsekwencjach nieodpowiedzialnych wyborów.
Zdrowe odżywianie ma za zadanie pomóc zminimalizować ryzyko wystąpienia niebezpiecznych dla zdrowia lub życia chorób. Jednym z niepodważalnych walorów dobrych decyzji przy sklepowych półkach jest walka z otyłością, która zwykle jest początkiem poważnych problemów zdrowotnych (wysoki poziom cholesterolu we krwi, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar).
Dlatego tak ważne jest dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych. Sięgając po jedzenie, nawet nie zdajemy sobie sprawy, że dobre zdrowie fizyczne jest podstawą naszego zdrowia emocjonalnego. Spożywając naturalne produkty, będziesz cieszyć lepszą pamięcią i szybszym przetwarzaniem informacji. Zapewnisz sobie w ten sposób lepszą wydajność organizmu i sprawniejszą realizację codziennych zadań.
Czym jest zdrowa żywność?
W dużym skrócie oznacza to żywność, która nie jest wysoko przetworzona. Zdrowa żywność jest powszechnie dostępna. Za nim jednak dokonamy zakupu i damy się skusić ładnie wyglądającemu opakowaniu, warto zwrócić uwagę na etykietkę. Jeżeli na opakowaniu widnieje długa lista nieznanych nam składników, warto poważnie się zastanowić. To, co pozornie zdrowe, wcale nie musi być dobre dla organizmu.
Zdrowa żywność a dieta
Decydując się na zrzucanie kilku zbędnych kilogramów, bez zastanowienia zaczynamy eliminować z diety niektóre produkty. To błędne myślenie. Kluczową różnicą między niezdrowym jedzeniem a żywnością naturalną jest ilość i rodzaj zawartych w nich tłuszczów nasyconych i nienasyconych.
Cechą zdrowego jedzenia jest dostarczanie naszemu organizmów składników odżywczych niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia i energii przez cały dzień. Woda, białka, witaminy i minerały, węglowodany to najważniejsze składniki odżywcze. Nie można mówić o zbilansowanej diecie bez włączenia do diety zdrowych produktów.
Eko żywność
Produkty ekologiczne mają dużą przewagę nad innymi produktami. Są nie tylko bezpieczniejsze i smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Rośliny organiczne nie są poddawane chemicznym opryskom pestycydami, nawozami i sztucznymi środkami ochrony roślin. Zamiast tego wytwarzają więcej własnych związków ochronnych, a mianowicie przeciwutleniaczy. Nie zawierają sztucznych dodatków, antybiotyków i hormonów.
Chociaż żywność ekologiczna jest nieco droższa od typowego jedzenia dostępnego na sklepowych półkach, docenisz jej zalety. Największym plusem jest oczywiście większa zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jest idealna dla osób, zmagających się z alergiami na żywność i konserwanty. Wśród eko produktów znajdziemy zarówno warzywa, jak i mięso, czy nabiał.
Bio żywność – skarbnica witamin i przeciwutleniaczy
Produkty ekologiczne są bogatym źródłem witaminy C, cynku i żelaza. Rośliny uprawiane w sposób organiczny zawierają więcej witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. W rzeczywistości poziom przeciwutleniaczy w tych produktach może być nawet o 69% wyższy.
Badanie opublikowane w sierpniu 2019 roku w Journal of the American Heart Association dobitnie wykazało, że ludzie, którzy trzymają się wzorców żywieniowych opartych na produktach roślinnych, mają o 16 procent niższe ryzyko rozwoju choroby serca, prawdopodobnie dlatego, że te diety mają tendencję do zawierania większej ilości zdrowego dla serca błonnika i składników odżywczych, takich jak potas, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Definicja diety roślinnej może być różna, ale może obejmować weganizm (bez produktów zwierzęcych), czy wegetarianizm (bez mięsa).
Sposoby produkowania zdrowej żywności - rolnictwo ekologiczne
Zwierzęta hodowane na mięso, jaja i produkty mleczne bezwzględnie muszą być hodowane w warunkach życiowych, które są dostosowane do ich zachowań naturalnych (takich jak zdolność do wypasu na pastwisku, czy wolny wybieg) i karmione paszą ekologiczną. Zabronione jest podawanie im antybiotyków, hormonów wzrostu, czy jakichkolwiek produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
Tak na przykład, jaja oznaczane numerem zero to produkt pochodzący od kur karmionych w sposób ekologiczny, zaś same zwierzęta część swojego życia spędzają na wspomnianym wolnym wybiegu.
Sklep ze zdrową żywnością Arkana Smaku
Zmiana codziennych nawyków może wydawać się trudna, czasochłonna. Wszystko można jednak wypracować małymi kroczkami, a na pewno warto. Pomagamy w tym klientom naszego sklepu internetowego ze zdrową żywnością, zapewniając szeroki asortyment od najlepszych producentów. Znajdziesz tu wszystko, czego potrzebujesz na co dzień. Bardzo szybko poczujesz pozytywny wpływ ekologicznej żywności na zdrowie Twoje i Twoich bliskich.