Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?
Ułatwianie sobie życia i jego tempo sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe rozwiązania. Również te kulinarne. Gotowe dania obiadowe, które wystarczy tylko podgrzać, mamy na wyciągnięcie ręki. Oferują je już nie tylko duże markety, ale też małe sklepiki osiedlowe oraz sklepy ekologiczne.
Gotowe dania – kulinarna rewolucja?
Jedno jest pewne: błyskawiczne posiłki powstały po to, aby ułatwić nam życie. To idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych i zapracowanych. Chętnie korzystają z niego osoby mieszkające same albo studenci w akademikach. Okazuje się jednak, że nie tylko. Błyskawicznie przygotowane jedzenie pojawia się na stołach dużych rodzin, kiedy nie ma pomysłu na obiad, albo zwyczajnie nie chce nam się gotować.
Co z tym zdrowiem?
Jakoś utarło się w naszej świadomości, że gotowce mają prawie same wady i tylko jedną zaletę – oszczędność czasu. Kojarzą nam się zazwyczaj z dietą ubogą w witaminy, czy wręcz szkodliwą dla zdrowia, z powodu zbyt dużej zawartości słynnego „E”, głównie glutaminianu sodu.
Na szczęście eksperci przekonują…
Te czasy już za nami. Coraz więcej gotowych dań opiera się na pozytywnych dla organizmu składnikach. Coraz mniej w nich barwników, konserwantów i aromatów. Produkty te dotrzymują kroku aktualnym trendom i naszym upodobaniom. Stają się wegetariańskie, wegańskie, pozbawione glutenu, obniżające cholesterol itp.
Mikrofalówka – przyczyna wszelkiego zła?
Od wielu lat panuje przekonanie, że fale emitowane przez to urządzenie wpływają niekorzystnie na zdrowie. Dotyczy to zarówno podgrzewanych posiłków, jak i nas samych, jeśli znajdujemy się w bezpośrednim otoczeniu. Na szczęście i ta teza została nie tak dawno obalona.
Okazuje się, że dania do mikrofali nie przejmują od niej „negatywnych promieni”. Według najnowszych badań, nie tracą też na wartości bardziej niż w przypadku innych obróbek termicznych.
Nieprawidłowe podgrzewanie dań gotowych
Cały problem z mikrofalówką polega na jej niewłaściwym wykorzystywaniu. Często podgrzewamy w niej wszystko, jak leci, bo zależy nam na czasie. Zapominamy, że są produkty, których nie zaleca się podgrzewać w mikrofali i takie, których w niej podgrzewać absolutnie nie wolno.
W mikrofali nie wolno podgrzewać:
• mleka matki
• surowego mięsa
• jaj
• wody
• owoców
• sosów
W mikrofali nie należy podgrzewać:
• chleba
• ryżu
• grzybów
W przypadku produktów gotowych do spożycia po podgrzaniu informacja o obróbce termicznej zawsze znajduje się na opakowaniu. Należy po prostu przestrzegać zaleceń producenta.
Czy szybkie posiłki to zdrowe dania dla dzieci?
Rynek od wielu lat zalany jest gotowymi produktami dla dzieci. Z roku na rok przybywa ich coraz więcej. Na szczęście mają coraz lepszy skład. Producenci dbają o to, aby posiłki dla dzieci były szczególnie wysokiej jakości. Tak też jest, w przypadku większości obiadków w słoikach, błyskawicznych kaszek i innych produktów żywnościowych. Dotyczy to najmłodszych, bo dla starszych dzieci są to prawie dania dla dorosłych.
Często jednak są łagodniejsze w smaku, mają więcej składników odżywczych, a ich opakowania są skierowane do dziecięcych odbiorców.
Mamo, kiedy obiad?
Za chwilę! To właśnie jedna z takich sytuacji, w której ratuje nas gotowiec. Wybór w sklepach jest naprawdę ogromny i zawiera wszystkie dania świata. We wtorek możemy zjeść po afrykańsku, w piątek przenieść się smakowo do Azji. Dzięki takiej kulinarnej podróży dzieci mają okazję poznać kuchnię z różnych regionów świata. I – jak już wiemy – bez uszczerbku na zdrowiu.
Wybierajmy dania z przewagą warzyw
I przede wszystkim pamiętajmy, by sprawdzić etykietę. Bardzo ważne jest też to, aby gotowe obiady nie stały się podstawową dietą dzieci, a jedynie uzupełniającą. To zresztą dotyczy także dorosłych.
W sklepach mamy ogromny wybór towarów mało przetworzonych o dobrym składzie, m.in: gołąbki, pierogi, zupy, potrawki, makarony, pulpety, pyzy, żurki, fasolki, bigosy i wiele więcej! To gotowe dania do podgrzania, posiłki ekspresowe lub produkty instant w wersji mięsnej lub warzywnej. Ich terminy przydatności do spożycia bywają różne, wiele zależy od rodzaju opakowania. Dania w słoiku czy puszcze zwykle możemy przechowywać bardzo długo.