Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Baobab w proszku bio – jakie właściwości superfood ma to wielkie drzewo?

2022-10-10
Baobab w proszku bio – jakie właściwości superfood ma to wielkie drzewo?

Proszek z baobabu to zaskakujący składnik diety. Wspomaga wiele ważnych funkcji organizmu. Jest jednak niedoceniany. Ponieważ jego popularność dopiero rośnie, nie wszyscy zdają sobie sprawę z właściwości tej rośliny. 

Czym jest baobab – jak wygląda i gdzie rośnie?

Baobab to ogromne drzewo kojarzone przez nas głównie z bajek i książek. Charakteryzuje się pniem o ogromnych wymiarach. Jest nie tylko wysokie. Również średnica drzewa osiąga kolosalne wymiary. Dzięki temu jest ono w stanie zgromadzić ponad 100 litrów wody. Gałęzie i liście porastają jedynie czubek rośliny, przez co wygląda, jakby niższe partie zostały usunięte.

Baobab naturalnie występuje na sawannach. Roślina obejmuje aż 8 różnorodnych gatunków. Do najpopularniejszych odmian należą:

  • Baobab afrykański – porasta większą część tego kontynentu. Nie występuje jednak na jego północnych i południowych krańcach.
  • Baobab australijski – naturalnie występuje w północno-zachodniej części Australii.
  • Baobab Za – spotkać go możemy między innymi na Madagaskarze.

Wartości odżywcze baobabu

Jeżeli mowa o wartościach odżywczych, trzeba zaznaczyć, że najczęściej wykorzystywaną częścią tej rośliny są owoce. Proszek z owoców baobabu posiada wiele cennych substancji. Dlatego warto włączyć go do diety. Przede wszystkim miąższ tej rośliny nie zawiera tłuszczy. Jest więc zdrowym źródłem węglowodanów. Odznacza się także wysoką zawartością wapnia i antyoksydantów. Jest źródłem witaminy C, ma jej sześciokrotnie więcej niż pomarańcze. Wśród ważnych składników odżywczych warto wymienić także;

  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • witaminę B6

Właściwości baobabu 

Baobab posiada wiele właściwości leczniczych. Najważniejszą z nich jest fakt, że wspiera układ odpornościowy. Spożywanie soków z baobabu jest rewelacyjnym pomysłem, zwłaszcza w okresie zachorowań na grypę. Baobab bio powinien być również włączony do diety osób zmagających się ze wzmożoną łamliwością kości. Wysokie stężenie wapnia w tej roślinie nie tylko tworzy naturalny system ochronny przed urazami, ale także wspomaga regeneracje powstałych uszczerbków. 

Zastosowanie baobabu w diecie i poza nią

Największą popularnością cieszą się owoce baobabu. Zwierają wiele cennych składników. Są również po prostu smaczne. Mają słodkawy, cierpki i kwaśny smak i intensywny aromat. Drzewo życia ma jednak szerokie spektrum zastosowania, które nie dotyczy wyłącznie diety. Do czego się je wykorzystuje?

  • W naturalnym środowisku konary baobabu wykorzystywane są jako przechowalnie. Okoliczna ludność zabezpiecza w opustoszałych drzewach zapasy pożywienia.
  • Aborygeni czerpią wodę z zapasów rośliny. 
  • W Europie proszek z baobabu wykorzystywany jest do tworzenia balsamów oraz kremów do ciała

Od niedawna sproszkowany baobab jest pożądanym składnikiem w diecie osób dbających o wagę. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że jest to składnik praktycznie pozbawiony kalorii. Przy prawidłowym odchudzaniu trzeba jednak pamiętać o nawadnianiu. Owoce są pozbawione nadmiaru wody. W związku z tym ich spożywanie nie może się równać z dostarczaniem płynów do organizmu. 

Baobab przyspiesza przemianę materii. Posiada ogromne dawki błonnika, które wpierają pracę jelit. Przyczynia się to do walki z zaparciami i wzdęciami. Ma również właściwości probiotyczne. Wykorzystywany jest od wielu tysięcy lat jako antybiotyk. Regeneruje organizm w trakcie czerwonki. Zdrowe bakterie w jelitach rozmnażające się przy jego stosowaniu zapobiegają nawrotom choroby. Jest ogromnym wsparciem układu pokarmowego.

Bio baobab w diecie – skąd go wziąć?

Niestety w naszym kraju nie ma możliwości legalnego nabycia owoców baobabu. Jedyną formą, w jakiej występuje w Polsce ta roślina, jest proszek. Baobab bio ma jednak tyle zalet, że warto spożywać go nawet w tej postaci. 

Smak proszku przypomina naturalny owoc. Dzięki temu można go wykorzystać na wiele sposobów. Ważne, aby pochodził on ze sprawdzonego źródła. Można z niego przygotować sok, pić w koktajlach, dodawać do owsianki, jak również zastosować jako posypkę. 

Jak spożywać baobab w proszku

Proszek nie traci wartości odżywczych pod wpływem temperatury. Dzięki temu może być dowolnie przetwarzany. Jego wyjątkowy smak urozmaici wiele potraw. Z czym najlepiej połączyć proszek z baobabu?

  • z jogurtem, płatkami, dżemem, musli
  • z chlebem (podczas wypieku)
  • z zupą, sosem bądź napojem niesłodzonym 
  • z deserami 
  • w smoothie

Przed użyciem nie trzeba czynić żadnych przygotowań. Nadaje się do spożycia zaraz po otwarciu opakowania i nie wymaga parzenia. Wyglądem przypomina zmielone siemię lniane. Jest całkowicie rozpuszczalny. Wymieszany z potrawą nie zmienia jej konsystencji, ani nie wpływa na walory estetyczne. Może jednak zmieniać smak. Dlatego najlepiej wykorzystywać go do potraw słodkich, z małą ilością cukru. Lepiej jednak nie łączyć go z ostrymi przyprawami. Powodują one wzmożoną potliwość, a połączone z ilością błonnika zawartego w baobabie, mogłyby doprowadzić do biegunki. 

Czy proszek z baobabu można przedawkować?

Wykorzystanie baobabu w diecie może przynieś wiele korzyści. Przede wszystkim wysoka zawartość substancji odżywczych i przeciwutleniaczy wpłynie pozytywnie na układ odpornościowy, stan skóry i pracę narządów wewnętrznych. Należy jednak pamiętać, że zbyt wysoki poziom żelaza, magnezu, czy potasu w organizmie może prowadzić do wielu chorób. Proszek z baobabu należy więc stosować zawsze z zaleceniami producenta. 

Opinie specjalistów 

Specjaliści na całym świecie zgodnie twierdzą, że stosowanie baobabu w codziennej diecie jest wskazane. Nie należy jednak stosować substancji niewiadomego pochodzenia. Dobrej jakości proszek z baobabu bio należy stosować z rozwagą, nie przekraczając dawek zalecanych przez producenta. 

Owoc nad owocami 

Jak widać, bio baobab posiada wiele właściwości superfood, które powodują, że warto po niego sięgnąć. Zawartość substancji odżywczych i niska dawka tłuszczy sprawia, że nie może równać się z naszymi rodzimymi owocami. Choć suszone jabłka są zdrowe i smaczne, ich zalety w diecie są dużo mniejsze. Poznaj zalety i właściwości drzewa życia! 

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022

Polecane

pixel