5 najlepszych dań z ciecierzycy - sprawdzone przepisy kulinarne
Rośliny strączkowe to ważny element zdrowej diety. Są smaczne, zdrowe i można z nich przyrządzić najróżniejsze przysmaki. Wypróbuj nasze dania z ciecierzycy!
Czytaj więcejEkologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę solimy dopiero pod koniec gotowania.
Wartość energetyczna (kj/kcal) | 1445kJ/343kcal |
Tłuszcz | 4,6 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 |
Węglowodany | 45 |
w tym cukry | 11 |
Błonnik | 17 |
Białko | 22 |
Sól | 0,06 |
ciecierzyca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.