Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
2022-04-20

Domowa tortilla - przepisy na obiad, imprezę czy przekąskę dla dzieci

Przygotowując zestaw posiłków na imprezę, chcemy zabłysnąć swoimi zdolnościami kulinarnymi i przygotować dania, które na co dzień rzadko goszczą w naszym jadłospisie. Impreza to wyjątkowy czas, więc i kuchnia musi zaserwować niepowtarzalne dania. Z drugiej strony ogrom przygotowań przed imprezą powoduje, że poszukujemy prostych przepisów i pomysłów na dania, które można przygotować w miarę szybko i wizualnie ładnie wyglądają. Tortilla z pewnością należy do tego typu dań. 

W kręgu meksykańskiej tradycji

Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań  w kuchni meksykańskiej. Jest to  rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm. Wyrabiana jest z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Wykorzystuje się ją jako  pieczywo lub bazę  do innych potraw.

Należy do zaszczytnego grona najstarszych znanych potraw -  liczy ponad 12 tysięcy lat i sięga korzeniami najstarszych społeczeństw Ameryki Południowej. Tradycyjnie tortilla przygotowywana była z kukurydzy przez starożytnych Majów, a potem Azteków.  Dziś  produkowana jest przede wszystkim w fabrykach.

Tradycyjny sposób wyrobu kultywują indiańskie kobiety, przekazując recepturę  pokolenia na pokolenie. Ziarna moczy się w roztworze z wapnia i wody, aby pozbyć się łupin. Potem ziarna rozdrabnia się za  pomocą kamienia na masę. Kulki wielkości piłki golfowej rozgniata się dłońmi na cieniutki placek, który opiekany jest z obu stron na specjalnym glinianym lub żelaznym palenisku zwanym „comal”. 

W USA tortilla jest bardzo popularna  jako danie pszenne. Jest to związane z globalną uprawą i wykorzystaniem pszenicy. Niestety,  tortilla dostępna w sklepach jest zmodyfikowana po to, aby miała dłuższy okres przydatności do spożycia. Nawet kupna tortilla pozostaje dobrym źródłem węglowodanów (w przypadku wersji pełnoziarnistej), magnanu, selenu, witamin z grupy B. Ostateczna wartość odżywcza zależy od farszu do tortilli. 

Tortilla w Meksyku

Meksykanie kupują codziennie świeże tortille i jedzą  jako dodatek do każdego posiłku, od śniadania po kolację. Do najpopularniejszych pomysłów na tortillę należy „taco”, czyli składana na pół kukurydziana lub pszeniczna tortilla z farszem z kawałków wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, przypraw i warzyw.  Do  ulubionych wersji należy nadzienie krewetkowe lub rybne, np.: tortilla orkiszowa z łososiem. Quesadilla to tortilla wypełniona serem, czasami z dodatkiem mięsa  i zieleniny. Jest to potrwa zapiekana. Do grupy tortili zapiekanki należą również „enchiladas”-  rolowane placki kukurydziane z nadzieniem, które posypuje się serem i polewa sosem chili i zapieka

Przeczytaj także: Kukurydza — wartości odżywcze, kalorie, sposoby jedzenia

Kolorowa tortilla

Tortilla szybko zyskała sławę w Polsce i status jednego z najpopularniejszych domowych fast-foodów. Jest to super pomysł na smaczny obiad, kolację lub przyjęcie. Tortilla na imprezę to gotowy przepis na kulinarny sukces i zachwyt gości. Produkt z ulubionym dodatkiem chętnie jedzą nawet dzieci. Zdaniem dietetyków tortilla może być świetnym zamiennikiem szkolnych kanapek.  To świetny sposób na przemycenie dzieciom porcji warzyw. Kolorowe danie zachęca do jedzenia zieleniny, co ułatwia kształcenie dobrych nawyków żywieniowych. Z łatwością można stworzyć ulubioną kompozycję smakową dziecka lub skorzystać z gotowych przepisów na tortillę. 

Podstawowy przepis na domową tortillę

Nie trzeba kupować placka tortilli, aby cieszyć się smakiem dania. Można je przyrządzić w domu z mąki pszennej lub kukurydzianej. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera konserwantów. Podstawowy przepis na tortillę zawiera następujące składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego  lub smalcu
  • 1 szklanka gorącej wody
  1. Gotowanie rozpoczynamy od wyspania suchych składników do miski. Dodajemy olej i mieszamy  do pozbycia się grudek.
  2. Na koniec dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładką kulę ciasta.
  3. Dzielimy ją na 16 równych porcji.
  4. Każdą kulkę spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
  5. Następnie rozwałkowujemy na placki i średnicy ok. 15 cm, podsypując w razie potrzeby mąką.
  6. Gotowe przekładamy papierem do pieczenia.
  7. Rozgrzewamy suchą patelnię i pieczemy każdy placek oddzielnie – minutę na jednej stronie i dalszych 30 sekund na drugiej.
  8. Na dobrze wykonanej tortilli kukurydzianej lub pszennej zobaczymy małe pęcherzyki, ale nie jest przybrązowiona.

Oczywiście, gdy nie mamy dużo czasu, możemy wykorzystać gotowe ekologiczne produkty i dodać do nich ulubione nadzienie.

Sprawdzone przepisy kulinarne na imprezę

Przygotowując imprezę, chcemy, aby była ona niezapomniana, a goście mieli piękne  i smakowite wspomnienia. Przekąski z tortilli sprawdzą się na Sylwestra, imieniny lub urodziny. Są szybkie do zrobienia, a goście chętnie po nie sięgają. Roladki pokochają wszyscy uczestnicy przyjęcia. Doskonale smakują na zimno. Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 3 placki gotowej  z tortilli pszennej 
  • 200 g serka kremowego serka 
  • 250 g szynki w plasterkach  
  • 140 g sera w plasterkach 
  • 100 g ogórków, konserwowych - 2 sztuki 
  • kilka liści zieleniny
  • pół małej czerwonej papryki 
  • mały pęczek szczypiorku 

Z podanych proporcji wychodzi 24 roladki z tortilli. Jeżeli ktoś  potrzebuje więcej, to może zwiększyć ilość składników. Warto spróbować wersji grillowanej lub  pełnoziarnistej. Wszystko można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.

  1. Placki należy dość grubo kremowym serkiem o ulubionym smaku, posypać szczypiorkiem, wykładamy szynkę i ser żółty.
  2. Kładziemy sałatę lub szpinak oraz ogórki kiszone lub konserwowe i kawałek czerwonej papryki. 
  3. Rolady trzeba ściśle zawinąć, pokroić w paseczki i schłodzić w lodówce.

Aby urozmaicić rollsy i podać więcej wariantów smakowych przekąsek, można zamienić szynkę na plastry wędzonego łososia lub kawałki tuńczyka. Tortilla z tuńczykiem lub łososiem może być kulinarnym przebojem na imprezie.

Popularna tortilla z kurczakiem

Mięso z kurczaka jest tanim i łatwo dostępnym produktem. Dodaje się je do sałatek czy kanapek. Nic dziwnego, że drób znalazł swoje miejsce w powyższym daniu. Tortilla z kurczakiem i warzywami jest prosta w przyrządzeniu i może zastąpić obiad. Potrzebujemy:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • sok z jednej limonki
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • sałatę lodową
  • ulubione warzywa
  1. Pracę rozpoczynamy do wykonania sosu do tortilli – 2  łyżki jogurtu łączymy w misce z oliwą, przyprawami i solą.
  2. Kurczaka kroimy na kawałki i obtaczamy w sosie. Pozostawiamy na 10 minut, później podsmażamy na patelni 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Tortille ogrzewamy w ciepłym piecu lub kuchence mikrofalowej.
  4. Na ciepły placuszek wykładamy małe kawałki: sałatę, warzywa, kawałki kurczaka i po łyżce jogurtu greckiego. Składamy i częstujemy gości lub najbliższych.

Ciekawa odmiana - tortilla hiszpańska

Tortille to typowe dania meksykańskie. Warto wiedzieć, że są one popularne także w Hiszpanii, choć nie przypominają wersji meksykańskiej. Zrobione są z ziemniaków. Tortilla hiszpańska (tortilla de patatas) to danie przyrządzone z jajek, ziemniaków i cebuli. Ma formę omletu. Podawana jest na obiad, kolację, śniadanie lub na zimno jako tapas. Jest to potrawa prosta, uniwersalna i bardzo smaczna. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 500 gramów ziemniaków (ok. 5 średnich sztuk)
  • 150 gramów cebuli (ok. 1 duża sztuka)
  • 6 jajek (w rozmiarze L lub XL)
  • 3 gramy soli (ok. 1/2 łyżeczki)
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek
  1. Przyrządzanie posiłku rozpoczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w plasterki.
  2. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy je około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulę i zmniejszamy ogień.
  4. Składniki solimy i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  5. Uzyskujemy postać dania, w której ziemniaki są łatwe do przepołowienia za pomocą łopatki. Ziemniaki i  cebulę należy odsączyć z oliwy.
  6. Do miski wbijamy 6 jajek i mieszamy. Dodajemy do nich ziemniaki i cebulę. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, wlewamy zawartość miski, uważając, aby boki nie przywierały do patelni.
  7. Po minucie zmniejszamy gaz i sprawdzać, czy potrawa nie przywarła. Smażymy jeszcze przez 5 minut.
  8. Obracamy tortillę – kładziemy na patelnię obrócony talerz, a następnie obraca ją tak, że tortilla znajduje się na nim przypieczoną stroną do góry. Następnie zsuwana jest znów na patelnię.
  9. Aby obrócić tortillę w ten sposób, talerz musi być 1-2 cm większy od średnicy patelni i smażymy potrawę z drugiej strony przez 5-6 minut.

Super przepis na tortillę z mięsem mielonym

Zaletą tej potrawy jest to, że wsad do tortilli można zrobić z tego, co lubimy najbardziej. W zależności od tego, co włożymy do środka, może powstać tortilla ze szpinakiem lub tortilla z szynką i serem. Wegetariańską tortillę z warzywami chętnie zjedzą osoby, które wyeliminowały mięso ze swojej diety.  Z kolei tortilla z mięsem mielonym będzie przysmakiem smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez porcji mięsa. Dla każdego coś miłego. Do przyszykowania dania z dodatkiem mięsa mielonego potrzebne będą: 

  • tortillki 
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 2 cebulki dymki 
  • 100 g żółtego sera 
  • 200 g suszonych pomidorów 
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • oraz przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra (dodajemy do smaku i oczekiwanego stopnia ostrości).
  1. Gotowanie rozpoczynamy od zeszklenia cebuli.
  2. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy ok. 8 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy fasolę, pomidory, koncentrat i przyprawy. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
  4. Suszone pomidory kroimy na paski, a ser ścieramy na tarce.
  5. Na tortillę nakładamy nadzienie, zwijamy i grillujemy na patelni, aż się ser rozpuści.

Osoby, które są na diecie, mogą spróbować tortilla bezglutenowa fit sporządzonej z mąki orkiszowej. Przyrządzona we własnym zakresie jest smaczna i zdrowa. Do bazy można także użyć mąki bezglutenowej.

Polecane

pixel