Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Oliwa z oliwek

( ilość produktów: 34 )

Oliwa ekologiczna - najlepsza do smażenia i najzdrowsza! Dokonaj wyboru spośród ponad 40 różnych produktów.

Oliwa z oliwek to podstawa najzdrowszej diety świata - diety śródziemnomorskiej. Ekologiczny wyrób dostarczy niezbędnych substancji, a jej łagodny smak przypadnie do gustu także dzieciom. W naszym sklepie kupisz najlepsze jakościowo bio oliwy extra virgin, zarówno klasyczne, jak i smakowe, wzbogacone dodatkami w celu nadania specjalnego aromatu, np. ekstraktem z trufli, cytryną czy czosnkiem. Oferowane przez nas produkty są w 100% naturalne i ekologiczne.

Oliwy BIO

Drogocenny produkt tłoczenia

Olej oliwkowy, szerzej znany jako oliwa z oliwek, to olej roślinny o przyjemnym aromacie i smaku, którego ojczyzną jest kuchnia śródziemnomorska. Otrzymuje się go w procesie tłoczenia miąższu owoców oliwki - na gorąco lub poniżej 27 st. C (“na zimno”). Przechowywana w niższych temperaturach mętnieje, co jest naturalnym i odwracalnym zjawiskiem.

Rozróżnia się trzy typy oliwy ekologicznej:

  • Extra virgin - znana również pod nazwą “oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia”, jest to produkt najwyższej jakości, tzw. oliwa dziewicza, o kwasowości poniżej 0,8%. Otrzymywana “na zimno”. Wykazuje najlepsze właściwości prozdrowotne.
  • Rafinowana - procesowi rafinacji (czyli oczyszczenia) poddaje się gorsze jakościowo oliwy. Przeznaczone są one głównie do smażenia.
  • Zwykła - produkt kolejnych tłoczeń.

Rafinacja

Proces oczyszczania składa się z kilku etapów, których celem jest nadanie odpowiednich cech sensorycznych poprzez usunięcie wszystkich zanieczyszczeń, takich jak śluzy, białka, wolne kwasy tłuszczowe, barwniki, fosfolipidy i inne substancje. Taki produkt charakteryzuje się obojętnym smakiem i zapachem, klarownością oraz jasnosłomkową barwą. Niestety równocześnie traci też szereg swoich właściwości prozdrowotnych.

Właściwości oliwy ekologicznej

Dlaczego zdrowa?

Obecność w oliwie wielu korzystnych żywieniowo substancji czyni ją niezwykle zdrowym produktem. Jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym popularnych kwasów omega-3 i omega-6), które pomagają obniżać stężenie cholesterolu we krwi oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Dostarcza również witaminy K, E i innych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym. Regularne spożywanie oliwy z oliwy przyczyni się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości czy miażdżycy.

Jaka oliwa nadaje się do smażenia?

Oliwa z oliwek idealna do smażenia to oliwa rafinowana lub oliwa z wytłoków oliwnych. Dzięki odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych oraz odporności na utlenianie każda z nich jest stabilna przy wysokich temperaturach i nie wytwarza szkodliwych substancji w trakcie obróbki termicznej.

Jak przechowywać?

Najlepsze warunki do przechowywania oliwy ekologicznej to ciemne i chłodne miejsce. Działanie wysokiej temperatury oraz światła może prowadzić do niekorzystnych zmian w składzie chemicznym i szybszego psucia.

Zaufane Opinie IdoSell
4.74 / 5.00 226 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Wszystko ok
2021-08-28
Super!!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel