Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąka orkiszowa - do czego jej użyć? Jaki typ mąki wybrać? Sprawdzamy!

2021-09-05
Mąka orkiszowa - do czego jej użyć? Jaki typ mąki wybrać? Sprawdzamy!

Do czego służy mąka orkiszowa? Jakie ma obecnie zastosowanie w naszej kuchni? 

Na przestrzeni kilkudziesięciu ostatnich lat jedno z najpowszechniej stosowanych zbóż, pszenica zwyczajna, podlegało wielu modyfikacjom genetycznym. Choć spowodowało to ogromne ułatwienia w jej uprawie, to zwolennicy zdrowego odżywiania zaczęli mieć wątpliwości odnośnie jej wartościowości odżywczej. 

Z tego powodu swój prawdziwy renesans przeżywa obecnie orkisz i coraz chętniej stosuje się pełnoziarnistą mąkę do wypieków. Dlaczego jest ekologiczna? Do czego używać mąki orkiszowej? Jaki typ wybrać? Mąka orkiszowa czy pszenna? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.

Właściwości mąki orkiszowej

Czym jest orkisz?

To jedna z najstarszych odmian pszenicy, która najbardziej popularna była w czasach średniowiecza. Dziś znów wróciła do łask i, ponieważ wykazuje się wysoką odpornością, jest chętnie używana w rolnictwie ekologicznym. Co ciekawe, źle znosi wysokie dawki nawozów, dzięki czemu zyskuje wciąż rosnące zainteresowanie wśród zwolenników naturalnych i ekologicznych produktów.

Typy mąki orkiszowej

Mąka to produkt otrzymywany w wyniku przemiału ziarna zbóż, w przypadku mąki orkiszowej są to ziarna pszenicy orkisz. W zależności od stopnia przemiału i oczyszczenia ziarna otrzymuje się mąkę różnej jakości. Typy o wyższych wartościach to mąki razowe (pełnoziarniste), charakteryzujące się mniejszym rozdrobnieniem, dzięki czemu do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, a wraz z nimi większa ilość składników odżywczych, witamin oraz mikro i makroelementów. Taka mąka będzie ciemniejsza. 

Typy o niższych wartościach to mąki wysoko oczyszczone i drobno zmielone. Nadają one wypiekom większej delikatności, ale jednocześnie pozbawione są większości prozdrowotnych składników, w tym błonnika pokarmowego. 

Mąka orkiszowa typ 1050

Ten typ mąki charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem i pośrednim stopniem przemiału. Stanowi pewnego rodzaju kompromis pomiędzy wartością odżywczą a wartością wypiekową.

Mąka orkiszowa typu 1050 nie jest tak bogata w składniki odżywcze, jak wersja pełnoziarnista, ale wciąż stanowi źródło korzystnych kwasów tłuszczowych i błonnika. Jednocześnie dzięki większemu oczyszczeniu i rozdrobnieniu, wypieki przygotowane na jej bazie będą bardziej sprężyste i puszyste

Mąka pszenna orkiszowa czy pszenna zwyczajna?

W licznych badaniach naukowych dowiedziono, iż mąka orkiszowa charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą w porównaniu do mąki z pszenicy zwyczajnej. Zawiera więcej białka, a także witamin A i E oraz cynku, miedzi i selenu. Co więcej, wyróżnia się lepszą aktywnością antyoksydacyjną oraz mniejszym potencjałem alergizującym niż zwykła, biała mąka pszenna.

Wyjątkowy skład i właściwości zdrowotne

Mąka orkiszowa to również źródło niezwykle ważnych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie są przez niego syntetyzowane. Pełnoziarnista charakteryzuje się korzystnym składem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, czyli tzw. kwas omega-3 i omega-6) oraz sporą zawartością błonnika pokarmowego. Ponadto w jej składzie znajduje się żelazo, magnez i witaminy z grupy B.

Czy zatem mąka orkiszowa jest zdrowa? Z uwagi na cenny skład, spożywanie produktów z takiej pełnoziarnistej mąki będzie skutkowało:

  • poprawą perystaltyki jelit i zapobieganiem zaparciom,
  • spowolnieniem opróżniania żołądka, a zatem dłuższym odczuwaniem sytości,
  • obniżeniem stężenia glukozy i cholesterolu we krwi,
  • działaniem antyoksydacyjnym, czyli przeciwnowotworowym oraz spowalniającym procesy starzenia,
  • wspomaganiem funkcjonowania układu nerwowego.

Mąka orkiszowa - do czego ją wykorzystać?

Jaki typ mąki wybrać?

Wybór typu mąki zależy od twoich preferencji smakowych oraz walorów zdrowotnych, które chcesz uzyskać. Najzdrowszym produktem będzie mąka orkiszowa pełnoziarnista, która sprawdzi się doskonale przy wypieku chleba, ale może być gorzej tolerowana w innych wypiekach, do których lepiej sprawdzą się typy o wyższym przemiale. 

Typ mąki Przeznaczenie
Pełnoziarnista Najlepsza do wypieku wysokobłonnikowego chleba razowego.
  Typ 1050 Bardzo dobra do wypieku pieczywa, które będzie nieco delikatniejsze niż z mąki pełnoziarnistej, a także do wszelkich produktów mącznych w zdrowszej wersji.
  Typ 650 Sprawdzi się do każdego rodzaju wypieków, w tym naleśników, placuszków, ciast, ciasteczek, bułek, klusek. Otrzymane produkty będą sprężyste i delikatne, ale o zdecydowanie niższej wartości odżywczej.
Typ 405 Typ mąki najbardziej oczyszczony i najdelikatniejszy. Będzie idealny do przygotowania biszkoptu.

Mąka orkiszowa - do czego jej użyć zamiast mąki pszennej zwyczajnej

Mąka orkiszowa będzie idealna do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym pieczywa, naleśników i ciast - czyli wszędzie tam, gdzie sprawdza się standardowa mąka pszenna. Z uwagi na wspomniane wyżej właściwości, warto zastąpić popularną białą mąkę tą otrzymywaną z orkiszu. 

W Arkanach Smaku znajdziesz również orkiszowe makarony, które zostały dodatkowo wzbogacone warzywami i przyprawami, dzięki czemu podwyższa się ich wartość odżywczą, a także uzyskuje ciekawe zabarwienie. To fantastyczny pomysł na posiłek dla dziecka - wizualnie staje się on atrakcyjny dla malucha, a ty zyskujesz pewność, że podajesz mu zdrowy produkt. 

    Piśmiennictwo:

  • Gambuś H. i wsp. “Porównanie wartości wypiekowej mąki z pszenicy orkiszowej z mąką z pszenicy zwyczajnej”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 2018
  • Majewska K. i wsp. “Composition of fatty acids in dark flour from spelt and common wheat grain grown organically in Poland”, Polish Journal of Natural Sciences, 2018
  • Świderski F. i wsp. “Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii”, SGGW, 2010

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 391 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Wszystko ok, zamówienie wysłane błyskawicznie
2021-08-27
Wszystko ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel