Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Figi suszone

( ilość produktów: 13 )

Czy figi kryją w sobie tajemnicę zdrowia? Wielu twierdzi, że tak - a to dlatego, że figi suszone posiadają doprawdy niezwykłe właściwości. 

Owoce figowca pospolitego stają się w ostatnich latach jedną z chętniej wybieranych przekąsek. Są pyszne, słodkie, a przede wszystkim zdrowe. Dzięki niewygórowanej cenie możemy zaś cieszyć się ich smakiem przez cały rok. 

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Suszone figi - właściwości odżywcze. Dlaczego owoce te są tak dobre dla naszego organizmu?

Zacznijmy od podstawowych kwestii. Jedną z podstawowych cech wysuszonych fig są ich bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości odżywcze. Obfitują w szczególności w węglowodany (100 gramów przysmaku zawiera bowiem blisko 64% węglowodanów), błonnik (10 gramów błonnika na każde 100 gramów) oraz białko (3 gramy białka na 100 gramów). To prawdziwy zastrzyk energii.

Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają również obecności w składzie dużej ilości witamin - w szczególności witaminy B6. Regulują one pracę układu nerwowego, dodają energii i zmniejszają uczucie zmęczenia. W każdym owocu zawarte są również m.in. witaminy K, A, C oraz E, a także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, mangan czy miedź. Prócz wyżej wymienionych właściwości, zawarty w nich potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, żelazo wpływa na produkcję hemoglobiny. Regularnie jedzone wspomagają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Mogą także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Sprawia to, że figi suszone są jedną z najzdrowszych bakalii. Ich dobroczynne działanie obniża ryzyko zapadnięcia również na te najpoważniejsze choroby - nowotworowe oraz kardiologiczne.

Czy figi są kaloryczne i nadają się do spożywania na diecie?

Figi suszone właściwości zdrowotne mają zatem niezaprzeczalne - co jednak z osobami, które aktualnie są na diecie, lub planują ją niedługo rozpocząć? Czy mogą one zajadać się nimi bez obaw o sylwetkę? 

Jak się okazuje, kaloryczność fig, tak świeżych, jak i suszonych, jest dość wysoka. 100 gramów suszonych owoców zawiera aż 250 kcal. Dlatego osobom przebywającym na diecie odradza się spożywanie fig jako samodzielnej przekąski. Nadal mogą one natomiast stanowić, w niewielkich ilościach, dodatek do dania.

Pamiętajmy jednakowoż, że zalecana dawka przyjmowanych dziennie kalorii jest odmienna dla każdej osoby. Tak naprawdę bardzo wiele będzie zależało od tego, jakie jest nasze B.M.I, ogólny stan zdrowia czy nawet wiek. Pomoc w ustaleniu, czy na diecie unikać suszonych fig, przyniesie z pewnością konsultacja z dietetykiem. 

Uważać na nie muszą również diabetycy. Wysoki poziom glukozy i fruktozy powoduje gwałtowne zwiększenie poziomu cukru we krwi. Cechuje je wysoki indeks glikemiczny (IG=40), nie mogą po nie sięgać osoby z cukrzycą.

Przechowywanie suszonych fig

Kupując suszone owoce mamy zasadniczo dwie możliwości - albo spożyć wszystkie od razu (co, choćby ze względu na ich charakterystyczny, mocno słodki smak i wysoką kaloryczność łatwe nie będzie), albo przechować je w odpowiednich warunkach na później. Aby zachowały wszystkie swoje zalety tak długo, jak to możliwe, nie powinniśmy po otwarciu paczki po prostu umieszczać ich w szafce. 

Chcąc na jak najdłużej zachować przepyszny smak i prozdrowotne właściwości produktu, umieśćmy je w pojemniku o szczelnym zamknięciu. Uchronimy je w ten sposób przed przenikaniem do nich zapachów innych produktów spożywczych czy stwardnieniem. Dokładnie zamknięte pudełko powinniśmy trzymać w chłodnym i mocno zacienionym miejscu. Temperatura otoczenia to nie jedyna kwestia, na jaką powinniśmy zwracać uwagę. Zdecydowanie powinny bowiem unikać długotrwałego oddziaływania promieni słonecznych.

Tak przechowywane figi suszone właściwości zdrowotne zachowają na wiele miesięcy - nadawać do spożycia będą się nawet i po około roku czasu. Wiele osób decyduje się na trzymanie pudełeczka w lodówce, niemniej nie jest to koniecznością, są bowiem z natury dość wytrzymałe, a do tego wymagają dość dużego zacienienia - dużo lepiej na termin przydatności do spożycia wpłynie ukrycie ich w ciemnej, rzadko otwieranej szafce. 

Czy figi suszone są zdrowe?

Wcześniej już wstępnie poruszaliśmy ten temat - warto jednak poświęcić dłuższą chwilę, aby podkreślić, z jak zdrowym przysmakiem mamy do czynienia. Omówimy po kolei właściwości zdrowotne najważniejszych mikro i makroskładników fig. 

  • witaminy z grupy B - te witaminy oferują znacznie więcej, niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać - nie przyczyniają się tylko i wyłącznie do zmniejszenia znużenia. Figi suszone właściwości w dużej mierze zawdzięczają właśnie im. Pomagają one utrzymywać prawidłową gospodarkę hormonalną organizmu oraz odpowiedni metabolizm energetyczny.
  • witamina C - pomaga w poprawie i utrzymaniu odpowiedniej odporności. Zapobiega także infekcjom i łagodzi ich przebieg.
  • potas - figi zawierają również duże ilości potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto wspiera on 
  • wapń - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także zapewnia odpowiedni poziom krzepliwości krwi. Pomaga także w utrzymaniu zdrowia kości oraz zębów.
  • Żelazo - figi suszone właściwości normujące produkcję hemoglobiny zawdzięczają dużej ilości żelaza. Odpowiednia ilość żelaza w organizmie znacząco przyczynia się także do produkcji zwiększonej ilości czerwonych krwinek.

Dzięki dużej ilości magnezu, powinny być spożywane przez osoby, które piją spore ilości. kawy. Jak powszechnie wiadomo, kawa wypłukuje przecież magnez z organizmu - spożycie kilku fig dziennie skutecznie zaś go przywróci do optymalnych ilości. Ponadto udowodniono, że włączenie ich do diety pomaga w radzeniu sobie ze stresem i zapobiega bezsenności. Figi suszone właściwości mają więc naprawdę niezwykłe, a do tego działają jak afrodyzjak. 

Odpowiedź na pytanie ?czy figi suszone są zdrowe? jest więc oczywista. Figowiec daje nam więc jeden z najzdrowszych owoców na świecie - również pod postacią suszoną.

Jakim chorobom zapobiega spożywanie suszonych fig?

Rzecz jasna, same w sobie nie mogą być traktowane jako lekarstwo. Niemniej jednak - między innymi dzięki temu, że są prawdziwą witaminową bombą - pomagają w prewencji wielu chorób. Warto wiedzieć, na co są dobre figi suszone - nawet niewielka ich suplementacja w znaczący sposób ograniczy ryzyko zachorowania między innymi na następujące schorzenia

  • miażdżyca
  • udar mózgu
  • zawał serca
  • choroby nowotworowe
  • choroba wieńcowa
  • zaparcia
  • stany zapalne błony śluzowej układu pokarmowego

Sok polecany jest zaś jako środek pomocniczy w leczeniu anemii.

Figi suszone właściwości mają naprawdę bardzo korzystne z punktu widzenia zdrowia. Warto wykorzystać ten fakt i włączyć je do naszej standardowej diety - zarówno jako samodzielny przysmak, jak i pyszny dodatek do potraw.

Jak jeść figi, by się nam nie ?przejadły??

Mogą zostać podane w bardzo wiele sposobów. Mogą one, rzecz jasna, stanowić zakąskę samą w sobie - pamiętajmy jednak o ich mocno słodkim smaku i wysokiej kaloryczności. Dobrym wyborem będzie także urozmaicanie ich smakiem różnego rodzaju potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów.

Choć figi suszone właściwości same w sobie mają doskonałe, warto połączyć je z innymi owocami, choćby w ramach sałatki. Może ona przecież stanowić doskonały, zdrowy deser dla całej rodziny. Świetnie komponują się choćby z brzoskwiniami - zarówno świeżymi, jak i także suszonymi. 

Jak jeszcze można stosować figi? Dobrych pomysłów jest bez liku. Wykorzystać je możemy:

  • do przygotowania dżemów lub konfitur
  • jako dodatek do ciast
  • jako składnik napojów herbacianych
  • jako dodatek do lodów
  • jako samodzielną przekąskę
  • do przygotowania sosów i sałatek
  • do dań głównych
  • do przygotowania wina
  • jako dodatek do piwa
  • do przygotowania napoju figuette

Aby najlepiej wykorzystać ich właściwości, należy umiejętnie połączyć je z innymi, równie zdrowymi składnikami. Jak jeść figi suszone, by za każdym razem na nowo odkrywać ich smak? Warto, na przykład, skusić się na przygotowanie którejś z poniższych propozycji dań obiadowych z ich udziałem. 

  • filet z piersi z kaczki
  • sałata z papryką, awokado, serem feta
  • bażant w sosie figowym
  • polędwiczki tapas
  • naleśniki z konfiturą

Wielu osobom najlepiej smakują jedzone solo. Pragniemy przypomnieć jednak o dużej ilości zawartego w nich cukru i wysokiej kaloryczności. Z tych też powodów osoby dbające o linię nie powinny jeść więcej niż 3-4 suszone figi dziennie.

Jak wybrać dobrej jakości suszone figi?

 Robiąc zakupy w supermarkecie na suszone figi, podobnie jak inne bakalie i owoce, często natrafić możemy w zaskakująco niskich cenach. Pragniemy jednak przypomnieć, że cena to jeszcze nie wszystko. Aby swe właściwości zachowały na długo, warto zdecydować się na produkt z dobrego i pewnego źródła - takiego, jak choćby sklep ze zdrową żywnością. Dzięki temu uzyskamy pewność, że owoce pochodzą z renomowanych plantacji, a drzewa, na których rosły, pielęgnowane były z użyciem tylko i wyłącznie naturalnych środków - oraz że sam proces suszenia przebiegał w naturalny, niespieszny sposób. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że figi bio są o wiele zdrowsze oraz smaczniejsze, niż te zakupione w dyskoncie.

A o czym pamiętać, wybierając figi suszone? Przede wszystkim o tym, że wytrącający się na nich biały nalot w żadnym wypadku nie jest pleśnią. To po prostu cukier, którego figi, zwłaszcza te suszone, są prawdziwą skarbnicą. Jego obecność na skórce owocu nie ma żadnego wpływu na to, jakie figi suszone właściwości będą wykazywać względem naszego organizmu.

Pamiętajmy, że w porównaniu ze świeżymi figami, te suszone są nieco bardziej twarde - co nie oznacza też, że przegryzienie ich powinno być trudne. Są też one o wiele słodsze od świeżych. Co za tym idzie - nie każdemu, komu smakowały figi świeże posmakuje suszona wersja tego owocu, jak i nie każdy, kto uwielbia suszone figi od razu pokocha świeży owoc.

Naszym zdaniem warto jednak chociaż spróbować każdej z tych opcji. Jeśli przed wypróbowaniem suszonej wersji powstrzymuje nas pytanie czy figi suszone są zdrowe - nie ma powodu, byśmy dłużej wstrzymywali się z decyzją. Są one bowiem równie (o ile nie bardziej) prozdrowotnym przysmakiem, jak świeże owoce.

Świeże czy suszone? 

Zarówno jeden, jak i drugi wybór ma swoje plusy i minusy i tak naprawdę wiele zależy od naszych preferencji. Świeże figi są, bez wątpienia, o wiele mniej kaloryczne, niż suszone (79 kcal / 100 g w porównaniu do 249 kcal / 100 g suszonych).

Z drugiej jednak strony suszone cechują się korzystniejszymi dla zdrowia właściwościami. Warto między innymi zwrócić uwagę na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Jest to z jednej strony wiadomość dobra dla osób zmagających się z powolnym trawieniem, z drugiej - zła dla osób będących na diecie ubogoresztkowej czy potrzebujących ograniczyć ilość przyjmowanego błonnika z przyczyn medycznych. 

Dobrym pomysłem będzie z pewnością jedzenie ich naprzemiennie, okresowo sięgając to po owoce świeże, to suszone. Ich smaki będą doskonale się uzupełniały, dzięki czemu żadna z wersji się nam nie przeje. 

Na zdrowie!

Figi suszone zapewniają nam zastrzyk witamin i zdrowych mikroskładników, a włączenie ich do codziennej diety pozwoli pozbyć się problemów z zaśnięciem, zdenerwowaniem, a także ograniczy ryzyko pojawienia się poważnych problemów zdrowotnych. Co równie ważne - suszone owoce są dokładnie tak samo smaczne i wartościowe, jak świeże. Co więcej - to jeden z tych produktów, które po zasuszeniu zdają się oferować jeszcze więcej walorów, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. O ile nie jesteśmy na diecie - będą doskonałym przysmakiem solo, jak i świetnym dodatkiem do posiłków. 

pixel