Opis produktu
Sporządzono z 215 g owoców na 100 g produktu. Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki temu powidła są gładkie. Ponieważ nie dodajemy cukru ani innych substancji słodzących, jak sok winogronowy, powidła śliwkowe są lekko kwaskowate, o wyraźnym smaku węgierek.
Powidłami śliwkowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Piernik przełożony tymi powidłami zyskuje szlachetny winny smak. Powidła śliwkowe dobrze łączą się z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli. Można z nich również przygotować ciekawy sos mięs lub wytrawną zupę śliwkową.
Powidła śliwkowe bez dodatku cukru:
- zawierają naturalnie występujące cukry
- całe owoce przetarte ze skórką
- gładka, smarowna konsystencja
Produkt pasteryzowany.
Skład
śliwki węgierki 100 %
Wartości odżywcze
Składnik odżywczy | Wartość w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 413 kJ / 99 kcal |
Tłuszcz | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 24 g |
w tym cukry | 21 g |
Białko | 0,6 g |
Sól | 0 g |
Warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu przechowywać w lodówce.
Masa netto
310 g