Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciecierzyca

( ilość produktów: 10 )

Certyfikowana BIO soczewica naturalna w wielu odmianach – m.in. czarna, czerwona i zielona. Kupuj online!

Nasiona rośliny strączkowej o nazwie soczewica są szczególnie cenione przez wegan i wegetarian, ponieważ stanowią bardzo dobry zamiennik mięsa. Dostarczają nie tylko wartościowego białka, ale także wielu witamin i minerałów. Są świetną bazą mnóstwa pysznych potraw, nie tylko wegańskich. Wykorzystasz je między innymi do przygotowania zup, past kanapkowych, farszów, curry, wegetariańskich kotletów i pasztetów. W bogatej ofercie sklepu Arkana Smaku kupisz BIO soczewicę wszystkich dostępnych odmian, w tym czarną i zieloną – zarówno w postaci nasion suchych, jak i w zalewie. Oferowane przez nas produkty posiadają ekologiczne certyfikaty i pochodzą z bezpiecznych upraw.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Ciecierzyca

BIO ciecierzyca - u nas kupisz ekologiczną cieciorkę, z której przygotujesz pyszny hummus i nie tylko!

Ciecierzyca (cieciorka) to produkt doskonale znany wszystkim weganom, gdyż stanowi świetny zamiennik mięsa. Warto zaopatrzyć w nią swoje kuchenne zapasy, ponieważ jest bardzo uniwersalna i wykorzystasz ją do wielu potraw, na przykład zup, pasztetów i farszów wegańskich, sałatek, falafeli czy hummusu. Z nasion ciecierzycy wytwarza się także bezglutenową mąkę oraz makaron. W naszym sklepie kupisz pyszną i zdrową cieciorkę BIO - pochodzącą z certyfikowanych ekologicznych upraw.

Nasiona cieciorki

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka, to tak zwana roślina strączkowa, której nasiona są bardzo popularne i chętnie spożywane. Zarówno wyglądem, jak i smakiem przypominają groch - przyjmują postać złotych kuleczek. Jako produkt spożywczy wyróżnia je przede wszystkim duża zawartość białka, przez co - obok pozostałych nasion roślin strączkowych - stanowią podstawę wielu dań wegańskich i wegetariańskich.

Wegańska cieciorka

Ciecierzyca jest sycąca i pożywna. Dostarcza energii głównie z węglowodanów złożonych (łyżka ziaren dostarcza około 55 kcal).

Jednak cieciorka wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością białka, przez co stanowi nieodłączny element diet eliminujących mięso. Wprawdzie nie dostarcza ona tego samego zestawu poszczególnych aminokwasów (które budują białko), ale wystarczy połączyć ją z produktami zbożowymi, by stworzyć posiłek w pełni wartościowy pod kątem składu białkowego.

Hummus - czym jest?

Popularnym produktem uzyskiwanym z ciecierzycy jest hummus. Do jego przygotowania wykorzystuje się ugotowane i przetarte nasiona z dodatkiem oleju roślinnego oraz przypraw. Hummus jest pyszny i zdrowy! Wykorzystasz go jako dip do przekąsek (na przykład warzyw, falafeli, krakersów) bądź pastę do smarowania pieczywa.

Wykorzystanie ciecierzycy w kuchni

Cieciorka znajduje zastosowanie nie tylko w przygotowywaniu dań wytrawnych. Ze wspomnianej już mąki z ciecierzycy (powstającej wskutek zmielenia nasion na drobno) upieczesz bezglutenowe ciasta. Co więcej, weganom oraz alergikom doskonale znana jest aquafaba, czyli woda z cieciorki. Okazuje się, że świetnie nadaje się ona do ubijania, przez co z powodzeniem pełni rolę zamiennika jaj kurzych. Można zatem wykorzystać ją do przygotowania wegańskiej bezy, kremów do ciast, bitej śmietany, lodów, a także... majonezu!

Korzyści zdrowotne

Rośliny strączkowe są bardzo zdrowym produktem, dlatego poleca się ich spożywanie wszystkim, nie tylko weganom i wegetarianom. Ciecierzyca to źródło wielu witamin, minerałów oraz innych bioaktywnych składników. Wymienić tu należy przede wszystkim:

  • błonnik pokarmowy,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C i K,
  • kwas foliowy,
  • wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor,
  • mangan,
  • beta-karoten.

To właśnie wyjątkowa kompozycja powyższych elementów odpowiada za szereg korzyści prozdrowotnych, które zapewnia regularne spożywanie nasion ciecierzycy. Mowa tu między innymi o obniżeniu stężenia cholesterolu oraz cukru we krwi, utrzymywaniu prawidłowej morfologii, wspieraniu pracy mózgu i serca czy regulacji rytmu wypróżnień. Jedzenie cieciorki wpływa zatem na zmniejszenie ryzyka występowania chorób takich jak miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a także nowotwory.

Ciecierzyca - jak gotować?

Przed ugotowaniem ciecierzycy, tak samo, jak w przypadku wszystkich nasion roślin strączkowych, w pierwszej kolejności nasiona musisz przepłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez kilkanaście godzin. Proces ten jest ważny, ponieważ eliminuje składniki odpowiedzialne za powstawanie gazów w jelitach.

Kiedy cieciorka już swoje odstoi, zlej wodę i ponownie przepłucz nasiona. Ciecierzycę gotuj w dużej ilości świeżej wody i pod przykryciem przez około 90 minut od momentu zagotowania. Pod koniec procesu możesz ją posolić. Gotowa ciecierzyca będzie miękka i kremowa wewnątrz.

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2160 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
2021-08-28
Dostaje od Was kody rabatowe, których przy zamawianiu nie mogę wykorzystać. Zawracanie głowy.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel