Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Płatki jęczmienne

( ilość produktów: 9 )

Płatki jęczmienne to idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie, ale również bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów czy chleba.

Jęczmień jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B. Spożywając płatki jęczmienne, dodajemy więc swojemu organizmowi niezbędnych wartości, które wspomagają nas przez cały dzień, zapewniając energię do działania.

MarkaMarka
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Dlaczego warto wybrać płatki jęczmienne?

Płatki jęczmienne są zdrową alternatywą zwykłych płatków śniadaniowych i obowiązkowo powinny znaleźć się w diecie osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Przygotowuje się je równie szybko, smak można urozmaicać ulubionymi dodatkami, a dostarczają dużo więcej korzyści do naszego organizmu. Dodatkowo zawierają w swoim składzie antyutleniacze, które przeciwdziałają nowotworom.

Dodatkowym atutem jest to, że dobrze wpływają na nasz układ trawienny, niwelując zaparcia i problemy żołądkowe. Dzięki temu jest również produktem często polecanym przez dietetyków przy dietach odchudzających. Witaminy zawarte w jęczmieniu działają również pozytywnie na włosy, cerę i paznokcie.

Płatki jęczmienne są polecane do wprowadzenia również w diecie dzieci, a nawet przy rozszerzaniu diety niemowlęcia. Jeśli dziecko nie radzi sobie jeszcze z gryzieniem, płatki należy zmielić (np. w młynku do kawy) przed ugotowaniem lub zmiksować już ugotowane płatki. Wykorzystując drugą opcję można dodatkowo przed zmiksowaniem dodać owoc lub po zmiksowaniu wymieszać z musem owocowym - jest to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa gotowych owocowych kaszek dostępnych w sklepach, które często zawierają w swoim składzie cukier lub olej palmowy.

Z ekonomicznego punktu widzenia warto również zaznaczyć, że płatki jęczmienne przeważnie są tańsze niż np. płatki owsiane czy gryczane i łatwo dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Jak stosować płatki jęczmienne?

Najprostszym sposobem na włączenie ich do swojej codziennej diety jest spożywanie ich na śniadanie. Przygotowuje się je równie prosto jak płatki owsiane. Wystarczy w rondelku zagotować je na mleku lub wodzie (w zależności od osobistych preferencji), a do wzbogacenia smaku można dodać łyżeczkę miodu lub kakao w proszku. Po przełożeniu płatków do miseczki posypać ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi albo posiekanymi orzechami i śniadanie gotowe. Możliwości jest wiele i każdy może znaleźć coś dla siebie.

Równie dobrym i ciekawym pomysłem jest zrobienie zdrowych ciasteczek jęczmiennych, którymi może cieszyć się cała rodzina.

Osobom lubiącym domowe wypieki na pewno spodoba się przepis na domowy chleb lub bułki z płatków jęczmiennych. W książkach kucharskich znajdą się również przepisy na placki, gofry czy racuchy.

Śniadaniowe placki z płatków jęczmiennych

Pyszne rozwiązanie na wspólne weekendowe śniadanie z rodziną. Aby przygotować placki należy rozgnieść jednego dużego banana i wymieszać z dwoma jajkami, sześcioma łyżkami płatków jęczmiennych, łyżką kakao i szczyptą soli.

Dla lepszego efektu należy odstawić tak przygotowane ciasto na pół godziny. W tym czasie można przygotować sos jogurtowy, które idealnie komponuje się z placuszkami - do jogurtu naturalnego dodać łyżeczkę soku z limonki i pół łyżeczki startej skórki.

Placuszki smażyć do zarumienienia z każdej strony (np. na oleju kokosowym) i podawać z przygotowanym sosem i ulubionymi owocami (idealnie komponują się z borówkami i malinami).

Wartości odżywcze płatków jęczmiennych (na 100 g)

Energia (kcal/KJ)

355/1485

Tłuszcze (g)

3,6

Białko (g)

9,8

Węglowodany (g)

69,8

 

pixel