Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąka gryczana

( ilość produktów: 5 )

Jeśli pragniesz zdrowo się odżywiać, mąka gryczana jest jednym z tych produktów, w który warto się zaopatrzyć i mieć w swojej kuchennej szafce zawsze pod ręką. Dobrze smakuje i jest cenna dla naszego zdrowia. Oprócz tego, że posiada sporo witamin i minerałów, ma też wyjątkowo niski indeks glikemiczny, równy 40 IG, co znaczy, że śmiało mogą sięgać po nią diabetycy.

Jest również bezglutenowa. Jej cena jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, białej mąki. Ta gryczana może występować w różnych odmianach, na przykład w postaci białej albo razowej. Można ją kupić zarówno w sklepie spożywczym ze zdrową żywnością, dużym hipermarkecie, jak i w sklepie internetowym.

Mąka gryczana, czyli jaka?

Mąka gryczana różni się od tej pszennej, białej nieco smakiem, ale podobnie jak ona nadaje się do wielu wypieków. Pozyskuje się ją z ziarna gryki. Po zmieleniu ziaren tego zboża uzyskany produkt przybiera trochę szarobrązowy kolor i przypomina zapachem kaszę gryczaną.

Jakie wartości odżywcze ma mąka gryczana?

100 g suchej mąki gryczanej zawiera 335 kcal, a w tym:

  • 12,6 g białka
  • 3,1 g tłuszczu
  • 70,6 g węglowodanów
  • 10,0 g błonnika
  • Jakie cenne minerały oraz witaminy ma w sobie mąka gryczana?

Tabela witamin i minerałów, które zawarte są w mące gryczanej.

PIERWIASTKI ILOŚĆ (MG) NA 100 G PROCENT DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA 
magnez 251 mg 63%
miedź 0,52 mg 58%
fosfor 337 mg 48%
żelazo 4,01 mg 40%
cynk 3,12 mg 28%
potas 577 mg 12%
selen 5,7 mg 10%
wapń 41 mg 4%
sód 11 mg 0,7%
witamina B6 0,58 mg 45%
niacyna 6,15 mg 38%
kwas pantotenowy 0,44 mg 9%
witamina B1 0,42 mg 32%
witamina B2 0,19 mg 15%
witamina E 0,32 mg 3%

Dlaczego warto ją spożywać?

Mąka gryczana zawiera w sobie sporą ilość błonnika. Dzięki temu właśnie wpływa na nasze trawienie, uskuteczniając jego procesy. Poza tym produkty z gryki leczą zaparcia, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, w tym zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu. Wzmacnia się także perystaltyka jelit. Ta ciemna mąka uszczelnia naczynia krwionośne oraz potrafi obniżyć ciśnienie krwi.

Mąka gryczana posiada także sporą ilość antyoksydantów, które działają na organizm antymiażdżycowo czy przeciwzapalnie, skutecznie hamując ryzyko pojawienia się nowotworów. Powinna być chętnie i śmiało wybierana przez osoby chore na cukrzycę, ze względu na niski jej indeks glikemiczny. Warto po nią sięgać również w profilaktyce leczenia otyłości. Spożywanie jej poprawia także pracę mózgu. Spokojnie więc powinny przygotowywać posiłki na bazie jej osoby cierpiące na depresję czy na silne bóle głowy.

Jak można wykorzystać mąkę gryczaną w kuchni?

Z mąki gryczanej można stworzyć wszelkie kluski, w tym na przykład pierogi czy domowy makaron. Można upiec z niej ciemne bułki oraz gryczany chleb. Mąkę można wykorzystać do zrobienia przepysznych naleśników na słodko. Można wyczarować z niej także bezglutenową pizzę na drożdżach, warzywną tartę, gryczane babeczki a'la muffinki, słodkie ciasto keksowe, burgery z dodatkiem ulubionych warzyw i odrobiny kaszy, tzw. bliny, czyli czyli inaczej placki gryczane, czy w końcu gryczane ciasteczka z czekoladą na wierzchu, polecane zwłaszcza łasuchom. Z mąki takiej można także usmażyć na patelni wszelkie placuszki czy upichcić korzenne pierniczki.

Pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę gryczaną w kuchni, jest na prawdę wiele. Na pewno na bazie tej mąki można zjeść pełnowartościowe śniadanie, sycący obiad czy w końcu zdrową, bezglutenową kolację, a nawet ciekawy i oryginalny deser.

Spróbuj już dziś!

Zaufane Opinie IdoSell
4.74 / 5.00 787 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-25
Szybko i bezproblemowo. Wszystko ok. Mogę polecić.
2021-08-27
Cały proces zamówienia bez zarzutów. Wszystko szybko i sprawnie. Produkty świetne.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel