Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Makaron jajeczny

( ilość produktów: 6 )

Makarony jajeczne charakteryzują się złocistą barwą i harmonijnym, delikatnym smakiem. Stanowią idealne dopełnienie twojego domowego rosołu i nie tylko.

Dobry makaron to podstawa wielu dań tradycyjnej, polskiej kuchni. Prezentujemy szeroki wybór produktów powstałych na bazie składników z ekologicznych upraw, bez zbędnych, sztucznych dodatków. Znajdziesz tu zarówno makarony jajeczne tradycyjne, na przykład krajankę, jak również wersje dedykowane daniom kuchni azjatyckiej.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Wartość odżywcza makaronów jajecznych

Zróżnicowanie wartości odżywczej pomiędzy makaronami wynika przede wszystkim z obecności w składzie oraz ilości jaj. Ich zawartość będzie różnicować makarony ze względu na zawartość tłuszczu.

Dla porównania przykładowy makaron pszenny bez dodatku jaj zawiera 1 g tłuszczu/100 g produktu, a makaron pszenny czterojajeczny - 3 g. Nie należy jednak demonizować tłuszczu pochodzącego z jajek, gdyż w przeważającej części są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Porównanie zawartości tłuszczu w makaronach o różnej ilości jajek w składzie:

na 100g produktumakaron bezjajecznymakaron czterojajeczny
tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 0,4 g 3,0 g 1,0 g

Makaron z większą ilością jaj będzie zatem produktem bardziej odżywczym, ale jednocześnie i bardziej kalorycznym.

Co to znaczy ?makaron 4-jajeczny??

Makarony można różnicować ze względu na ilość jaj stosowanych do ich produkcji. Przyjęte nazewnictwo obrazuje liczbę jaj użytą na 1 kg mąki - zatem przy produkcji makaronu 4-jajecznego użyto czterech jaj na każdy kilogram mąki. Zgodnie z regułą, w sklepach znajdziemy makaron:

  • bez dodatku jaj,
  • dwujajeczny,
  • czterojajeczny,
  • inny.

Jak zrobić domowy makaron z jajkami?

Przepis na idealny makaron domowy wydaje się prosty. Wystarczy odpowiednia mąka, woda, jajka i odrobina soli. Kluczem do sukcesu jest prawidłowe wyrobienie, a następnie rozwałkowanie ciasta. Na sam koniec pozostaje kwestia dobrania pożądanego kształtu. Jest to jednak dość czasochłonny proces, wymagający przygotowania sporej ilości miejsca i zapewnienia odpowiedniej siły. Czy nie wygodniej będzie kupić gotowy produkt, szczególnie jeśli jego wartość i smak nie będzie odbiegać od tego przygotowanego samodzielnie?

Dlaczego warto kupić makaron jajeczny bio?

Wybierając makaron jajeczny z oferty naszego sklepu, zyskujesz pewność, że produkt jest najwyższej jakości, a jego skład jest przejrzysty i ekologiczny, bez dodatku sztucznych ulepszaczy. Wielu producentów w celu obniżenia kosztów dodaje do makaronów susz lub masę jajeczną, co nie pozostaje bez wpływu na finalny smak. W ofercie ArkanaSmaku.pl prezentujemy szeroki wybór bio makaronów z dodatkiem jedynie świeżych jaj.

Przekonaj się sam, jak dobrze nasz makaron jajeczny pasuje do domowego rosołu!

W naszym sklepie znajdziesz także:

pixel