Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kasza jaglana

( ilość produktów: 21 )

Ekologiczna kasza jaglana to bogactwo smaku oraz zdrowia. Wypróbuj ją zarówno na słono, jak i na słodko!

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najpyszniejszych kasz. Jest wyjątkowa, ponieważ jej delikatny smak fantastycznie komponuje się zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i słodkimi. Przy użyciu kaszy jaglanej przygotujesz zatem każdy posiłek, nawet deser! W naszym sklepie internetowym kupisz naturalną BIO kaszę jaglaną o różnej gramaturze (także 1 kg). Oferujemy produkty posiadające ekologiczne certyfikaty, więc nie musisz martwić się o ich jakość, gdyż jest ona najwyższa z możliwych.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana powstaje z prosa i jest jedną z najstarszych kasz. Niestety przez wiele lat była bardzo niedoceniana ? zupełnie niepotrzebnie, ponieważ szczyci się wieloma właściwościami prozdrowotnymi.

Przede wszystkim jest lekkostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez niemowlęta, osoby starsze oraz przy wszelkich dolegliwościach związanych z układem pokarmowym (np. niestrawności, zatruciu, wrzodach).

Ponadto kasza jaglana to produkt bezglutenowy, czyli w pełni bezpieczny dla osób chorujących na celiakię lub z nietolerancją.

Indeks glikemiczny (IG) kaszy jaglanej jest jednak dość wysoki (ok. 70), co oznacza, że gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi. Nie powinna więc być spożywana w dużych ilościach przez diabetyków i osoby z insulinoopornością.

Źródło cennych składników

Jakich cennych składników dostarcza kasza jaglana? Są to spore ilości witamin z grupy B i krzemu. Witaminy wpływają korzystnie m.in. na funkcjonowanie układu nerwowego, krzem zaś jest niezbędny dla zdrowia kości i stawów oraz prawidłowej przemiany materii. Co więcej, dba on o zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana to również źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu i witaminy E. Liczne witaminy, minerały oraz inne składniki bioaktywne (np. antyoksydanty) wpływają na właściwości przeciwzapalne i hamujące oznaki starzenia. Kasza jaglana może też okazać się skutecznym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje działanie osuszające z nadmiaru wydzieliny.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Gotowanie kaszy jaglanej jest proste. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu, w przeciwnym razie będzie gorzka w smaku. Aby pozbyć się goryczy, należy umieścić kaszę na sitku, przepłukać ją zimną, a następnie wrzącą wodą. W kolejnym kroku wsyp produkt do gotującej się, osolonej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 min.

Tak przygotowaną kaszę wykorzystasz do przygotowania wielu potraw, np. jako dodatek do mięs, zapiekanek, sałatek lub przyrządzisz z niej pyszny budyń jaglany (w wersji owocowej bądź czekoladowej).

Pomysłów na wykorzystanie jest mnóstwo, więc jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować tego produktu, to zrób to koniecznie! Kup BIO kaszę jaglaną i przekonaj się, jaka jest wyjątkowa.

pixel