Oliwa z oliwek

Oliwę z oliwek stosujemy w kuchni: na zimno lub do smażenia. Ale to nie jedyne jej zastosowanie. Wiele osób stosuje oliwę z oliwek na włosy, skórę czy do innych zabiegów pielęgnacyjnych. Za produkt najlepszej jakości uznaje się oliwę extra virgin.

Najlepsza oliwa z oliwek

Wiele osób zastanawia się, która oliwa z oliwek jest najlepsza na świecie. Produktem najlepszej jakości jest oliwa extra virgin. Tłoczy się ją na zimno do 24 godzin od zbioru owoców. Nie modyfikuje się jej i nie filtruje. Dzięki temu zachowuje ona najwyższe walory zdrowotne i smakowe oraz najwyższy poziom przeciwutleniaczy. Taka oliwa nie nadaje się do smażenia. Używamy jej w naszej kuchni na zimno: do dressingów, sałatek, skrapiania makaronów czy pieczywa.

Produkt BIO

Jednym z typów extra virgin może być organiczna oliwa z oliwek, czyli typu bio, inaczej organic farming. Oliwki takie pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się żadnych sztucznych środków ochrony roślin.

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Miłośnicy tego tłuszczu i smażonych potraw również znajdą rozwiązanie dla siebie. Oliwa z oliwek idealna do smażenia to oliwa rafinowana lub oliwa z wytłoków oliwnych. W tej grupie znajdą się również wszelkie oliwy smakowe wzbogacone dodatkowymi aromatami. Możemy także wierzyć opisom producentów, którzy opisują niektóre oliwy jako specjalne tłuszcze przeznaczone do smażenia. Od czego jest to zależne? Temperatura dymienia oliwy extra virgin wynosi 166 stopni Celsjusza, podczas gdy wskaźnik ten przy oliwie przeznaczonej do smażenia powinien przekraczać rekomendowane do tego 180 stopni. Po przekroczeniu swojej temperatury dymienia tłuszcze tracą bowiem swoje właściwości odżywcze.

Oliwa na włosy i nie tylko

Oliwa stosowana wewnętrznie wzmacnia nasze serce oraz układ krwionośny. Ze względu na wspaniałe właściwości część z pań używa jej jednak również w swojej łazience! Regularne zabiegi z użyciem oliwy z oliwek poprawiają kondycję naszych włosów, skóry twarzy oraz paznokci. Może ona wyprzeć sztuczne składniki i chemię, a efekty takich kuracji są długotrwałe i zachwycające.

Śródziemnomorski klimat w naszej kuchni

W 100 gramach oliwy z oliwek mieszczą się aż 882 kalorie. Jest ona jednak zdrowym dla naszego organizmu tłuszczem, który nawet sprzyja odchudzaniu! Dlatego chętnie przenosimy się w kulinarne klimaty śródziemnomorskie, dodając ten wyjątkowy tłuszcz do sałatek, makaronów, grzanek, gotowanych i duszonych warzyw, a także używając odpowiedniej odmiany do smażenia. Mówiąc o oliwie w naszej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o jej przechowywaniu. Nie lubi ona światła i powietrza, więc warto trzymać ją w szczelnej butelce ukrytej w zakamarkach kuchennej szafki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium