
Kategorie
Producent
-
AUTHENTIC FRUITS (produkty z acai) (1)
-
Bio Food (4)
-
BIO FOOD (soki, przetwory, octy, olej kokosowy) (2)
-
Bio Planete (26)
-
BIO PLANETE (oleje i oliwy) (3)
-
BIOOIL (6)
-
BIOOIL (oleje i oliwy) (1)
-
Biopont (1)
-
Clearspring (2)
-
Cocomi (3)
-
Crudolio (1)
-
CRUDOLIO (1)
-
Dary Natury (25)
-
Dietwital (2)
-
Ekowital (6)
-
EUREKO (1)
-
HORECA - pozostałe (5)
-
Jules Brochenin (3)
-
Olandia (10)
-
OLANDIA (oleje) (1)
-
Poloniak (1)
-
Rapunzel (2)
-
Raw Organic Food (1)
-
Rish (1)
-
Vitacorn (5)
-
Złoto Polskie (5)
-
ZŁOTO POLSKIE (oleje) (1)
CERTYFIKAT BIO
Dostępność
Ocena
Cena
Nowość
Olej
Olejem roślinnym nazywamy tłuszcz o płynnej konsystencji uzyskiwany z różnych roślin. Największą popularnością cieszy się stosowany na zimno olej z czarnuszki oraz takie specjały jak olej kokosowy, lniany czy rzepakowy. Stosujemy je w kuchni i kosmetyce.








Hity w naszej kuchni
Oleje stosujemy chętnie do smażenia, pieczenia czy sałatek. Każdy ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Przyjrzyjmy się kilku ulubionym.
Olej z czarnuszki
W czarnuszce najcenniejsze są jej nasiona. To właśnie z nich wytwarza się olej. Tłoczony na zimno zachowuje najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości. Wspomaga walkę z dolegliwościami żołądkowymi, zapaleniem oskrzeli czy alergiami. Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność. Doceniają go osoby zmagające się z różnymi chorobami skórnymi. Można stosować go nawet na włosy! Pobudza je do wzrostu i hamuje wypadanie.
Olej lniany
Nasiona lnu należą do naszego rodzimego superfoods. Olej lniany jest esencją tych wspaniałych nasion. Zawiera dużo nienasyconych kwasów omega 3. Dzięki temu pomaga w walce ze złym cholesterolem. Ale nie tylko! Produkt ten poprawia kondycję skóry, przyspiesza gojenie się ran, pomaga w zmaganiach z nadciśnieniem. Jego suplementacja przynosi korzystne efekty u kobiet z zespołem policystycznych jajników.
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest chętnie stosowanym tłuszczem, zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Lubimy go nie tylko za właściwości, ale również za zapach i delikatny kokosowy posmak. Mówi się o nim, że pomaga zrzucić kilogramy, reguluje poziom cholesterolu, poprawia stan skóry i włosów, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Wyróżniamy olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Ten drugi poddany został procesowi oczyszczania, dzięki któremu jest bezzapachowy oraz odpowiedni do smażenia. Taki produkt ma bowiem wyższą temperaturę dymienia niż jego nierafinowany odpowiednik. Nie należy mylić go z olejem palmowym!
Jaki olej do smażenia?
Tłuszcz do smażenia musi być odporny na wysokie temperatury. Najważniejsze będą tutaj takie kryteria jak wysoka temperatura dymienia, zawartość tłuszcz nasyconych lub jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Co więc sprawdzi się najlepiej i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu? Do smażenia wybierajmy masło klarowane, rafinowany olej kokosowy, smalec, rafinowaną oliwę z oliwek, olej ryżowy i olej rzepakowy.
Baza naturalnych kosmetyków
Do pielęgnacji skóry i włosów najlepiej nadają się nierafinowane oleje tłoczone na zimno. Zachowują one najwięcej witamin, dzięki czemu mają najwięcej korzystnych właściwości. To sprawia, że są idealnymi bazami naturalnych kosmetyków robionych samodzielnie w domu! Wśród ulubionych wymieniamy olej rycynowy, olej z wiesiołka, olej konopny i wiele innych cudownych tłuszczów.