Opcje przeglądania

Masło

Masło to mleczny produkt używany do smarowania kanapek, smażenia, pieczenia i gotowania. W naszych domach często dodajemy do niego zioła lub czosnek, dzięki czemu kanapki czy przekąski zyskują więcej smaku. Dużą popularnością cieszą się masła klarowane, w tym masło ghee.

Jak powstaje masło?

Masło wytwarzamy ze śmietanki bez dodatku jakichkolwiek ulepszaczy. Poddaje się ją procesowi pasteryzacji w wysokich temperaturach. Dzięki temu niszczymy wszelkie bakterie, pleśnie czy drożdże. Kolejnym etapem jest proces odgazowania. Dojrzewanie śmietanki, czyli jej ochładzanie, prowadzi do krystalizacji i zestalenia zawartego w niej tłuszczu. Następnie rozpoczynamy zmaślenie, czyli mieszanie śmietanki, po którym otrzymujemy niemal gotowe masło. Teraz wystarczy wypłukać produkt wodą, by pozbyć się niepotrzebnych pozostałości samej maślanki, białka i laktozy. Na końcu poddaje się go wygniataniu, które pozwala pozbyć się nadmiaru wody. Na tym etapie jest już gotowe do formowania i pakowania. Masło w Polsce dzieli się na pięć typów zależnie od jakości oraz smaku:

  • ekstra,
  • delikatesowe,
  • stołowe,
  • wyborowe,
  • śmietankowe.

Co ciekawe, tzw. masła roślinne powinny być oznaczane w sklepach jako margaryny, ponieważ nie zawierają wystarczającej ilości tłuszczów zwierzęcych.

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat i takowy posmak. Delikatnie podkreśla smak przygotowywanych na nim potraw, jest aksamitne. Nadaje się do obróbki w wyższych temperaturach. Ma też dłuższy okres przydatności do spożycia. Powstaje w procesie gotowania masła na małym ogniu i usuwania z niego wszelkich szumowin i osadów.

Masło ghee

Ghee jest rodzajem masła klarowanego typowym dla kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nazywane jest ono płynnym złotem, ponieważ uważa się je za najzdrowszy jadalny tłuszcz. Masło ghee może pobudzić układ trawienny, nie obciążając przy tym wątroby. Nie zawiera ono laktozy ani kazeiny, jest więc odpowiednie dla osób uczulonych na te substancje.

Zalecane dzienne spożycie

100 gramów masła zawiera około 740 kcal. Dzienne spożycie masła powinno być zależne od naszego wieku oraz aktywności. Najlepiej skonsultować je z naszym lekarzem lub dietetykiem.

Ciekawostka: kawa z masłem

Kawa z masłem to w oryginale Bulletproof coffee, czyli kuloodporna kawa. Osobom będącym na diecie często zastępuje śniadanie. Mówi się o niej, że rozjaśnia umysł, dodaje energii i mocy na dobry poranek, a nawet odchudza. Połączenie kofeiny i tłuszczu może przynieść naprawdę zaskakujące efekty!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium