
Kategorie
Producent
-
Alce Nero (2)
-
ALMAZARA RIOJANA (oliwa z oliwek) (3)
-
Amylon (1)
-
AUTHENTIC FRUITS (produkty z acai) (1)
-
BIO AGROS (greckie produkty spożywcze) (2)
-
Bio Food (4)
-
BIO FOOD (soki, przetwory, octy, olej kokosowy) (2)
-
BIO PLANET - NABIAŁ (1)
-
Bio Planete (34)
-
BIO PLANETE (oleje i oliwy) (4)
-
BIOOIL (6)
-
BIOOIL (oleje i oliwy) (1)
-
Biopont (1)
-
Campomar Nature (1)
-
Clearspring (3)
-
Cocomi (3)
-
Cosmoveda (2)
-
Cretan Mythos (2)
-
CRUDOLIO (3)
-
Crudolio (1)
-
Dary Natury (20)
-
Diet Food (1)
-
Dietwital (2)
-
Ekowital (7)
-
EUREKO (1)
-
Gabro (4)
-
Ghee (1)
-
Ghee Easy (4)
-
GREECE COMPANY (oliwa z oliwek) (1)
-
HORECA - pozostałe (6)
-
Jules Brochenin (4)
-
La Bio Idea (2)
-
LEVANTE (4)
-
LEVANTE (oliwy) (1)
-
Olandia (10)
-
OLANDIA (oleje) (2)
-
Phileos of Sparta (3)
-
Poloniak (1)
-
Rapunzel (2)
-
Raw Organic Food (1)
-
Rish (1)
-
Targroch (1)
-
Vitacorn (5)
-
VITAQUELL (margaryny, majonezy, kremy, inne) (2)
-
Złoto Polskie (5)
-
ZŁOTO POLSKIE (oleje) (1)
CERTYFIKAT BIO
Dostępność
Ocena
Cena
Nowość
Promocja
Tłuszcze
Tłuszczami w kuchni nazywamy wszelkie masła, oleje i oliwy. Choć stosujemy je z umiarem, nie wyobrażamy sobie bez nich obróbki wielu specjałów! Odpowiednie proporcje między tłuszczem zwierzęcym a roślinnym w diecie pozwalają utrzymywać odpowiedni poziom cholesterolu bez rezygnacji z ulubionych dań.


Podział tłuszczów
Tłuszcze możemy podzielić na nienasycone i nasycone, stałe i ciekłe, a także ze względu na ich pochodzenie. Wyróżniamy wtedy produkty zwierzęce, roślinne oraz sztuczne.
Tłuszcz zwierzęcy
Są to produkty naturalnego pochodzenia. Pozyskuje się je ze zwierząt lądowych i morskich. Należy do nich masło, smalec, słonina, tran czy łój. Najczęściej są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych (wraz z olejem kokosowym i palmowym). Wskazane jest ich ograniczanie w diecie, ale to właśnie one nadają się do obróbki pożywienia w wysokich temperaturach.
Tłuszcz roślinny
Są to produkty pozyskiwane z roślin. Większość z nich jest jadalna. Część znajduje zastosowanie w kosmetyce. Przeważają w nich kwasy tłuszczowe nienasycone. To one obniżają poziom złego cholesterolu. Jednak przy nieodpowiedniej obróbce — na przykład podgrzewaniu do zbyt wysokich temperatur, powstają z nich szkodliwe tłuszcze trans, których należy się bezwględnie wystrzegać!
Zastosowanie
Tłuszcze mają bardzo szerokie zastosowanie. Przyjrzyjmy się najczęściej używanym produktom naszej kuchni.
Oleje nierafinowane
Oleje te nie zostały poddane rafinacji, czyli chemicznemu oczyszczeniu. Dzięki temu zachowują wiele cennych składników, ale także swoisty smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Do czego warto je wykorzystać? Sprawdzą się w marynatach, sosach czy sałatkach.
Oliwa z oliwek
Oliwę kochamy jako dodatek do grzanek, sałatek i dressingów. Niektóre rodzaje nadają się także do smażenia. Oliwy smakowe zaskoczą nas dodatkami czosnku, chilli czy ziół, przez co ich smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Masło — czy jest zdrowe?
Czy masło jest zdrowe? Okazuje się, że jako jeden z niewielu tłuszczów zwierzęcych — tak! Zawiera bowiem wiele witamin młodości: A,E, D i K. Jest także lekkostrawne. W małych ilościach doskonale uzupełni naszą codzienną dietę, a potrawom doda kremowego, aksamitnego posmaku.
Do czego stosować masło klarowane?
Masło klarowane to masło poddane obróbce i pozbawione zanieczyszczeń. To produkt idealny do smażenia. Dodatkowym jego atutem jest dłuższy czas przechowywania, w którym zachowuje ono świeżość. Smakoszom z pewnościom przypadnie do gustu jego lekko orzechowy smak i aromat.
Tłuszcze w diecie
Tłuszcze są istotnym elementem diety człowieka. Tuż po węglowodanach stanowią główne źródło energii, budują błony komórkowe i wchodzą w skład płynów ustrojowych. Pozwalają na rozpuszczanie się i wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oczywiście zapotrzebowanie na nie różni się od wieku oraz aktywności danego człowieka. Warto więc wybierać te zdrowe tłuszcze, a spożywane ilości uzgodnić ze swoim lekarzem lub dietetykiem.