Suszone warzywa

Suszone warzywa to doskonała alternatywa świeżych warzyw, kiedy nie mamy do takich dostępu. Proces suszenia pozwala zachować ich walory odżywcze oraz smakowe. Suszoną włoszczyznę czy inne warzywa suszone możemy przygotować samodzielnie lub zdać się na gotowe mieszanki.

Burak Kostka Suszony 100 g Burak Kostka Suszony 100 g
Producent: Targroch
Cena: 3,64 zł 4,85 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Pomidory Suszone Na Słońcu 500 g Pomidory Suszone Na Słońcu 500 g
Producent: Targroch
Cena: 19,44 zł
zobacz więcej
Pomidory Suszone Na Słońću 1000 g Pomidory Suszone Na Słońću 1000 g
Producent: Targroch
Cena: 23,33 zł 31,10 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Warzywa Suszone 100 g Warzywa Suszone 100 g
Producent: Targroch
Cena: 3,64 zł 4,85 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Warzywa Suszone 5 kg Warzywa Suszone 5 kg
Producent: Targroch
Cena: 102,47 zł 120,55 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Warzywa Suszone 500 g Warzywa Suszone 500 g
Producent: Targroch
Cena: 10,93 zł 14,57 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Królowa mieszanek suszonych warzyw: suszona włoszczyzna!

Włoszczyzną nazywamy zestaw warzyw przeznaczonych do przygotowania tradycyjnego wywaru. Znajdą się w nim: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, pasternak, kapusta włoska. Suszona włoszczyzna to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw lub chcemy zrobić ekspresowy wywar szybciej niż standardowo. Taka suszona mieszanka może zostać wzbogacona tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem czy bazylią. Włoszczyzna wzmocni smak każdej zupy czy sosu.

Gotowe mieszanki czy samodzielne suszenie?

Suszone warzywa można przygotować samodzielnie, nawet bez specjalistycznego sprzętu do suszenia. Robimy to w temperaturze pokojowej, na słońcu czy na grzejnikach, a na koniec dosuszamy w letnim piekarniku. Jeśli nie mamy ochoty na te kuchenne zabiegi, śmiało sięgnijmy po gotowe mieszanki. Najlepszej jakości składniki to gwarancja ich smaku i aromatu.

Czym są warzywa blanszowane?

Blanszowanie jest wstępnym etapem suszenia warzyw w warunkach domowych. Polega na wrzuceniu warzyw na chwilę do wrzątku, a następnie oblaniu ich zimną wodą. Taki szok termiczny zwiększa ich elastyczność, może również przygotować je do zamrożenia — dzięki temu nie stracą wartości odżywczych oraz… Swojego koloru. Warzywa blanszowane to istotny element zdrowej kuchni.

Do czego można wykorzystać suszone warzywa?

Suszone warzywa dodają naszej kuchni smaku i aromatu. Mogą stanowić podstawę bulionów czy sosów. Świetnie sprawdzają się jako farsz gołąbków lub pierogów. Urozmaicą dania z kaszy czy makaronu. Osobnym tematem są suszone pomidory, w których można zakochać się od pierwszego skosztowania, prawda?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium