Przyprawy

Przyprawy to dodatki do potraw, które wzbogacają ich smak, zapach oraz wygląd. Pieprz czy papryka dodają pikanterii naszej kuchni, przyprawy korzenne umilają zimowe wieczory, curry czy kurkuma potrafią zmienić wygląd naszego talerza. Trudno o dobrą kuchnię bez bogatego zestawu przypraw.

Bogactwo przypraw ekologicznych

Przyprawy ekologiczne, czyli wyprodukowane bez pestycydów, sztucznych aromatów i ulepszaczy, to prawdziwy skarb naszej kuchni! Udoskonalają nasze potrawy o nowe nuty smakowe, wydobywają z nich to, co najlepsze. Dzielimy je standardowo na:

  • ziołowe,
  • warzywne,
  • korzenne,
  • mieszanki przypraw,
  • inne, czyli octy, miody, bakalie, sosy, sól czy bakalie.

Zioła i dodatki z całego świata

Historia przypraw jest bardzo długa. Mówi, że przyprawy przed swoim zastosowanie w kuchni uważane były głównie za leki, afrodyzjaki czy elementy kadzideł. Używane były, a nawet przeznaczane na handel, na wiele lat przed naszą erą. Początkowo był to głównie cynamon i pieprz, ale za sprawą Egiptu, który potrzebował ziół do balsamowania, rozwinął się handel tymi dodatkami na masową skalę. Bardzo długą historię zapisaną w tekstach kultury ma czosnek czy gałka muszkatołowa. W średniowiecznej Europie szczególnie ceniono przyprawy korzenne. Odkrycie Ameryki otworzyło przed nami koleje skarby. Na naszym rynku poznaliśmy dzięki temu ziele angielskie, wanilię czy paprykę chilli.

Najdroższa przyprawa świata

Mowa o szafranie. Jego ceny wahają się od 20 do 30 złotych za gram. Dlaczego to najdroższa przyprawa świata? Szafran pozyskuje się z kwiatów krokusa, a w zasadzie z jego wysuszonych słupków o jasnoczerwonym złotawym odcieniu. To ze względu na specyficzny sposób produkcji jest on tak cenny. Przyprawa ta ma zupełnie niepowtarzalny smak. Pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych czy wytrawnych potraw. Świetnie doprawi ryż, owoce morza, zupy lub ciasta. Należy jednak uważać, by nie dodać go zbyt dużo. Grozi to gorzkim smakiem potrawy.

Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne pochodzące z Wysp Korzennych w Indonezji zajmują szczególne miejsce wśród przypraw świata.To właśnie dla nich Magellan wyruszył w swoją podróż! Zaliczamy do nich anyż, goździki, szafran, gałkę muszkatołową, kardamon, kurkumę, cynamon, wanilię czy ziele angielskie. Mają nie tylko wyjątkowy smak, ale również korzyści zdrowotne. Przyprawy korzenne pasują głównie do zimowych zup oraz wielu świątecznych potraw. Kurkumę czy ziele angielskie stosujemy w kuchni nieco powszechniej i częściej.

Curry i kurkuma

Curry i kurkuma to specyficzne potrawy w naszej kuchni. Należy zaznaczyć, że curry to tak naprawdę mieszanka przypraw indyjskich, ziół i suszonych warzyw, która przenosi nasze kubki smakowe w indyjskie klimaty. Wyczujemy w niej pikantne nuty, a nasze dania zabarwią się na żółto. Kochamy ją głównie dzięki takiej potrawie jak kurczak curry! Co w tym wszystkim robi kurkuma? To składnik mieszanki curry, ale często używamy jej także samodzielnie. Ona również pochodzi z Indii, gdzie już dawno doceniono jej zdrowotne oraz kosmetyczne właściwości.

I wreszcie… Przyprawa do bigosu i maggi

Przyprawa do bigosu i magii to jedne z naszych ulubionych przypraw polskiej kuchni. Pierwsza z nich to również mieszanka, choć możemy stworzyć ją samodzielnie. Warto wtedy w odpowiednich proporcjach użyć liścia laurowego, ziela angielskiego, ziaren pieprzu, kminku, tymianku i majeranku. A maggi? Ogromna część Polaków nie wyobraża sobie rosołu bez jej dodatku. Choć ogólnie to międzynarodowa marka, mówiąc o niej, zawsze mamy na myśli płynny sos dodawany do zupy, by wzmocnić jej smak i aromat.

Przechowywanie przypraw

Należy pamiętać, że przyprawy lubią zaciemnione miejsca o umiarkowanej temperaturze, bez dostępu światła, wilgoci i powietrza. Najlepiej czują się przechowywane oddzielnie, w szklanych lub porcelanowych pojemnikach. Przyprawy ziarniste warto przechowywać jak najdłużej w niezmielonej formie. Organizer na przyprawy możemy stworzyć sami lub zaopatrzyć się w gotowy przybornik.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium