Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Marmolady

( ilość produktów: 9 )

W ofercie naszego sklepu znajdziesz pyszne bio marmolady z pomarańczy, cytryn, mandarynek oraz połączenia cytrusów z imbirem.

Marmolada to klasyczny produkt, który być może kojarzysz z okresem dzieciństwa. Ten słodki, owocowy przysmak stanowi idealny dodatek do domowych wypieków. Co więcej, jest to produkt wegański i bezglutenowy. Uwielbiany przez dzieci. Oferowane przez nas produkty nie zawierają dodatku sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Owoce użyte do ich produkcji pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Lato zamknięte w słoiku

Smarowna i słodka

Marmolada jest przetworem otrzymywanym ze świeżych owoców lub przecierów owocowych wraz z dodatkiem około 50% cukru. Wszystkie przetwory dostępne w naszym sklepie zawierają żelujące pektyny owocowe, są więc odpowiednie dla wegan. Cechą charakterystyczną marmolad jest ich smarowność oraz umiarkowany stopień zżelowania.

Marmolada twarda

W zależności od konsystencji wyróżnia się dwa rodzaje marmolad:

  • Twarde - charakteryzują się umiarkowanie twardą, lecz smarowną konsystencją, która zachowuje swój kształt podczas krojenia.
  • Miękkie - cechują się konsystencją półstałą i smarowną.

Czym różni się marmolada od dżemu i konfitury?

Nie ma jednoznacznych wytycznych, które w sposób konkretny przedstawiałyby wyróżniki poszczególnych przetworów cukrowych. Przyjmuje się jednak, że podstawową cechą je różnicującą jest ich konsystencja.

  • Marmolada to wyrób o dość twardej konsystencji, nadający się do krojenia, owoce są w niej najczęściej całkowicie przetarte.
  • W procesie wytwarzania dżemów dużą wagę przywiązuje się do zachowania możliwie sporych fragmentów owoców przy jednocześnie wysokim stopniu zżelowania.
  • Konfitury zaś będzie cechować zawartość całych owoców. Te ostatnie wytwarza się najczęściej z owoców małych, np. malin.

Słodkie przysmaki z marmoladą na twoim stole

Rogaliki i pączki

Marmolada będzie świetnym dodatkiem do domowych wypieków, na przykład kruchych rogalików lub pączków. Wypróbuj propozycji z naszego asortymentu - przetworów z owoców cytrusowych i przekonaj się, jak fantastycznie komponują się ze słodkim ciastem, nieco odmieniając klasyczne wersje tych smakołyków.

Ciasto francuskie

Jeżeli preferujesz mniej czasochłonne wypieki, wykorzystaj gotowe ciasto francuskie. Pokrój je na mniejsze kwadraty, na każdy z nich wyłóż porcję wybranej marmolady, a następnie zwiń je w rogaliki lub zagnij w kieszonki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika. Jeśli kochasz słodkości, po wystygnięciu udekoruj je dodatkowo lukrem. Każdy łasuch będzie zadowolony!

Kanapki z czasów dzieciństwa

A może spróbuj przenieść się wspomnieniami w okres dzieciństwa? Na pewno jako dziecko nie raz zajadałeś się ze smakiem świeżym chlebem posmarowanym domową marmoladą. Zrób sobie chwilę wolnego od zdrowych, pełnowartościowych posiłków i przygotuj kanapki ze specjałem z naszego sklepu. Gwarantujemy, że nie pożałujesz!

pixel