Pieczywo

Produkty zbożowe odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Pieczywo leży u podstaw piramidy żywieniowej. Przy tak obfitej ofercie na rynku warto postawić na zdrowe pieczywo ekologiczne. Znajdziemy w tej kategorii pieczywo chrupkie, chleby pełnoziarniste, pieczywo razowe, pieczywo bezglutenowe i wiele innych!

Rodzaje pieczywa w Arkanach Smaku

Wiemy, jak różnorodne są potrzeby żywieniowe naszych klientów. Dlatego też ciągle poszerzamy swoją ofertę pieczywa, by każdy znalazł tu coś dla siebie. Odkryjesz tu więc pieczywo jasne, razowe i pełnoziarniste. Oferujemy przeróżne chleby: esseński, gryczany, kukurydziany, lniany, orkiszowy, z prosa czy pumpernikiel. Dysponujemy całą gamą pieczywa chrupkiego i wafli. Mamy również pieczywo bezglutenowe. Znajdziesz tu też chrupkie przekąski. Wszystko dla miłośników pieczywa!

Dlaczego warto wybierać pieczywo eko?

Pieczywo ekologiczne to dobry wybór, jeśli zależy nam na sprawdzonych produktach, bez ulepszaczy i sztucznych spulchniaczy. Ekologiczny chleb to sam smak i zdrowie! Wciąż nie tak łatwo znaleźć ekologiczną piekarnię, dlatego zbieramy w jednym miejscu pieczywo różnych producentów:

  • Alce Nero
  • Alimenta
  • Allos
  • Amaizin
  • Bio Ania
  • Biominki
  • Biopont
  • BURGER
  • Dennree
  • Farma Świętokrzyska
  • Fiorentini
  • Florentin
  • La Bio Idea
  • Lifefood
  • Niro
  • PAPAGRIN
  • Schnitzer
  • Terrasana

Wśród nich każdy znajdzie swoje ulubione pieczywo z dostawą do domu!

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

Pieczywo na zakwasie to skarbnica korzyści dla naszego układu pokarmowego. Pomaga on bowiem odbudowywać prawidłową florę bakteryjną. Chleby na zakwasie bardzo długo utrzymują swoją świeżość, a do tego występują również w wersji bezglutenowej. Chleby na drożdżach są natomiast łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu. Nie można odmówić im również smaku! Na pewno warto skosztować obu wersji i na tej podstawie podjąć decyzję.

Chleb bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe to produkt wybierany głównie przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten. Udowadniamy, że chleb bezglutenowy może być smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Z jakiej mąki wypieka się takie pieczywo? Najczęściej stosuje się mieszanki zawierające kilka z nich: mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana, migdałowa, kokosowa, sojowa, amarantusowa, z ciecierzycy, jaglana, z komosy ryżowej czy z tapioki. Dzięki różnorodnym dodatkom, jak siemię lniane, słonecznik czy czarnuszka dodatkowo wzbogacimy naszą kanapkę o wartości superfoods. I urozmaicimy smak pieczywa, które wcale nie musi być nudne!

Ile kalorii ma kromka chleba?

Kaloryczność pieczywa różni się w zależności od jego rodzaju. Może zaskoczyć, że ciemne i wieloziarniste pieczywo ma więcej kalorii od jasnego. Ale przez to również syci nas na dłużej. Kromka chleba białego lub graham zawiera koło 66 kcal, kromka razowa dostarczy nam 75 kcal, pumpernikiel 96 kcal, ale pita używana do kebaba to aż 170 kcal! Warto czasem przypomnieć sobie te liczby, ponieważ nawet niewinnie wyglądająca kromka może okazać się bombą kaloryczną. Czy jednak dla smaku ulubionego wypieku zawsze trzeba z niej rezygnować?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium