Nasiona

Nasiona w kuchni znane są z bogactwa witamin i minerałów, dlatego powinny stanowić ważną część codziennego jadłospisu. Najpopularniejszy jest ostropest, pestki dyni czy słonecznika. Często poszukujemy też nasion na kiełki rzodkiewki, lucerny czy rzeżuchy, by z sukcesem hodować je samodzielnie.

Król nasion — ostropest plamisty

Ostropest plamisty należy do powszechnie znanych roślin leczniczych. Doceniano go już w starożytności. To właśnie z nasion ostropestu wytwarza się lek Sylimarol, sporządza się odwary czy nalewki. W sprzedaży występuje również w zmielonej postaci, którą można wzbogacić koktajle, zupy czy owsianki. Ze względu na podobieństwo do ostu nazywany jest „świętym ostem”, „ostem św. Marii” czy „mlecznym ostem”. Dzięki swoim właściwościom wyprzedza w popularności inne nasiona, jak słonecznik czy pestki dyni. W okresie wiosennym w rankingach zainteresowania dorównują mu jedynie nasiona na kiełki, które można hodować samodzielnie w domu.

Ostropest — właściwości i zastosowanie

Jakie więc właściwości ma ostropest, że tak chętnie po niego sięgamy? To przede wszystkim zasługa zawartej w nim sylimaryny, która chroni naszą wątrobę oraz pobudza jej zdolności regeneracyjne. W taki sam sposób chroni również nasze nerki, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu. Warto przyjmować ostropest podczas leczenia, wtedy lepiej poradzimy sobie z farmaceutykami i ich skutkami ubocznymi. Te niezwykłe nasiona mają właściwości przeciwzapalne oraz antynowotworowe. To zdecydowany mistrz w ochronie naszej wątroby, która narażona jest na wiele substancji toksycznych różniej podczas normalnego funkcjonowania człowieka w zanieczyszczonym przecież środowisku. Dodatkowe właściwości ostropestu plamistego to ochrona żołądka, łagodzenie migren czy choroby lokomocyjnej oraz profilaktyka zapalenia dróg żółciowych, natomiast olej z ostropestu może spowolnić procesy starzenia się skóry.

Nasiona na kiełki

Kiełki cieszą się dużą popularnością w polskich domach — nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim przez swoje właściwości. Oczywiście możemy kupić gotowe kiełki w sklepie, ale te samodzielnie wyhodowane są zawsze pod ręką w dowolnej ilości. Mamy też pewność, że nasiona pochodzą z ekologicznych upraw, nie zawierają więc środków konserwujących czy pestycydów. Mamy szeroki wybór kiełków: rzodkiewki, lucerny, buraka, brokuła, kapusty, koniczyny czerwonej, pszenicy, rzeżuchy i wiele, wiele więcej! Które więc wybrać? Poszczególne rośliny różnią się swoim smakiem (od słodkiego po pikantny), kolorem oraz zawartymi w nich witaminami i minerałami. Kierujmy się naszym smakiem i potrzebami organizmu.

Inne nasiona i pestki w naszej kuchni

Jak wspominaliśmy, nasiona, ziarna i pestki w kuchni to nie tylko kiełki i ostropest! Bardzo często do wypieków czy sałatek używamy pestek dyni czy słonecznika. W deserach coraz częściej pojawiają się nasiona chia. Babka jajowata wzbogaca naszą dietę o cenny błonnik. Chętnie sięgamy również po bogate w składniki odżywcze nasiona konopi. Warto testować i urozmaicać codzienne posiłki w zdrowy sposób.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium