Środki żelujące i zagęszczające

Środki żelujące i zagęszczające stosowane są w kuchni do poprawy konsystencji oraz smaku naszych potraw. Środki żelujące stosowane są do wytwarzania przetworów i konfitur, do produkcji słodyczy czy wędlin.

Agar 100 g Agar 100 g
Producent: Targroch
Cena: 13,99 zł
szt.
zobacz więcej
Agar 250 g Agar 250 g
Producent: Targroch
Cena: 30,99 zł
szt.
zobacz więcej
Agar 5 kg Agar 5 kg
Producent: Targroch
Cena: 569,99 zł
zobacz więcej
Agar 500 g Agar 500 g
Producent: Targroch
Cena: 58,99 zł
szt.
zobacz więcej
Agar Agar Bio 60 g - Rapunzel Agar Agar Bio 60 g - Rapunzel
Producent: Rapunzel
Cena: 26,99 zł
szt.
zobacz więcej
Pektyna 100 g Pektyna 100 g
Producent: Targroch
Cena: 13,99 zł
zobacz więcej
Pektyna 250 g Pektyna 250 g
Producent: Targroch
Cena: 28,99 zł
szt.
zobacz więcej
Pektyna 5 kg Pektyna 5 kg
Producent: Targroch
Cena: 522,99 zł
zobacz więcej

Rodzaje środków żelujących

Środki żelujące możemy podzielić ze względu na pochodzenie na odzwierzęce i roślinne. Każdy więc znajdzie coś dla siebie. Oto popularne środki żelujące:

  • żelatyna spożywcza z przetwórstwa mięsnego,
  • alginat sodowy z czerwonych alg,
  • mleczan wapnia, czyli sól wapniowa kwasu mlekowego,
  • agar-agar z czerwonych glonów i traw morskich,
  • hydroksypropylometyloceluloza z celulozy,
  • lecytyna z fasoli sojowej,
  • guma Gellan ze skrobi,
  • guma ksantenowa,
  • mączka chleba świętojańskiego z drzewa karbowego.

Gdzie je wykorzystujemy?

Środki żelujące i zagęszczacze stosowane są do pieczenia chleba czy ciast, do produkcji konfitur, dżemów, do galaretek i tym podobnych deserów, lodów, jogurtów, serów czy wędlin. Nie musimy z nich rezygnować w naszej zdrowej kuchni!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium