
Kategorie
CERTYFIKAT BIO
Dostępność
Cena
-
od
do
Nowość
Środki żelujące i zagęszczające
Środki żelujące i zagęszczające stosowane są w kuchni do poprawy konsystencji oraz smaku naszych potraw. Środki żelujące stosowane są do wytwarzania przetworów i konfitur, do produkcji słodyczy czy wędlin.


Producent:
Bio Vegan
Cena:
15,00 zł
29,99 zł
Rodzaje środków żelujących
Środki żelujące możemy podzielić ze względu na pochodzenie na odzwierzęce i roślinne. Każdy więc znajdzie coś dla siebie. Oto popularne środki żelujące:
- żelatyna spożywcza z przetwórstwa mięsnego,
- alginat sodowy z czerwonych alg,
- mleczan wapnia, czyli sól wapniowa kwasu mlekowego,
- agar-agar z czerwonych glonów i traw morskich,
- hydroksypropylometyloceluloza z celulozy,
- lecytyna z fasoli sojowej,
- guma Gellan ze skrobi,
- guma ksantenowa,
- mączka chleba świętojańskiego z drzewa karbowego.
Gdzie je wykorzystujemy?
Środki żelujące i zagęszczacze stosowane są do pieczenia chleba czy ciast, do produkcji konfitur, dżemów, do galaretek i tym podobnych deserów, lodów, jogurtów, serów czy wędlin. Nie musimy z nich rezygnować w naszej zdrowej kuchni!