Miód

Miód to wspaniały słodki wyrób pszczół. W zależności od tego, z jakiego surowca powstał, wyróżniamy miody spadziowe, nektarowe — czyli kwiatowe oraz mieszane. Największą popularnością cieszy się w Polsce miód spadziowy, ale również wybitny miód manka czy feceliowy.

Miód lipowy BIO 400 g Pucer Miód lipowy BIO 400 g Pucer
Producent: Pucer
Cena: 30,81 zł
szt.
zobacz więcej
Miód gryczany BIO 400 g Pucer Miód gryczany BIO 400 g Pucer
Producent: Pucer
Cena: 30,81 zł
szt.
zobacz więcej
Miód gryczany BIO 950 g Pucer Miód gryczany BIO 950 g Pucer
Producent: Pucer
Cena: 69,23 zł
szt.
zobacz więcej

Rodzaje i właściwości miodu

Głównym podziałem wśród miodów jest rozróżnienie na wytwór spadziowy, nektarowy oraz mieszany. Już starożytni doceniali lecznicze właściwości miodu. Wykazuje on działanie uodparniające, detoksykacyjne oraz bakteriobójcze. Zawiera bowiem głównie cukry proste wzbogacone minerałami i witaminami. Ile zatem kalorii ma miód? Przeciętnie w 100 gramach znajdziemy 320 kcal. Ma on jednak dużo niższy indeks glikemiczny w zestawieniu np. z białym cukrem, a więc spożywany z umiarem może przynieść same korzyści. Pochodnymi produktami są pyłki pszczele czy pierzga.

Miód nektarowy — kwiatowy

Dzięki pracowitym pszczołom mamy niezliczone rodzaje miodu kwiatowego: rzepakowy, szosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, koniczynowy, manka, bławatkowy, malinowy, nawłociowy, mniszkowy, chabrowy czy wreszcie wielokwiatowy. Mówi się jednak, że w Polsce najważniejsze dla wytwarzania miodu są: rzepak, lipa, koniczyna i gryka. Miód kwiatowy jest jasny, czasem jego barwa przechodzi w ciemnożółtą, a nawet brązową.

Miód spadziowy

W Polsce występują dwa rodzaje miodów spadziowych — ze spadzi liściastej oraz spadzi iglastej. Pszczoły zbierają wydzielinę owadów pasożytujących na wybranych drzewach i mieszają ją z wyciekającym z drzew tych sokiem roślinnym. Miód taki jest droższy, ponieważ spadź nie występuje corocznie.

Czym jest miód pitny? Czy to prawdziwy miód?

Smakosze mocniejszych trunków stawiają na wyroby pochodne, czyli różnorodne miody pitne. Są to oczywiście produkty związane z miodem, który ulega odpowiedniemu rozcieńczeniu i fermentacji. Tak powstają półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki — im wyższa liczba w nazwie, tym większy udział wody w stosunku do brzeczki miodu w takim trunku.

Najzdrowszy na świecie: miód manuka

Miód manuka to młody produkt na polskim rynku. Sprowadzany aż z Nowej Zelandii — właśnie tam produkowany jest z kwiatów drzewa herbacianego, inaczej właśnie krzewu manuka. Miód ten ma ciemniejszą barwę oraz intensywny smak. Najbardziej jednak wyróżnia się wysoką zawartością metylogioksalu — substancji o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. Dzięki temu miód manka może być wsparciem terapii farmakologicznych, ale też stosowany profilaktycznie wzmocni naszą odporność i poprawi funkcjonowanie organizmu.

Miód faceliowy

Miód faceliowy pozyskuje się z kwiatów facelii, królowej miododajnych roślin. Wyrób ten ma delikatny smak i aromat, ale przekonują również jego właściwości bakteriobójcze oraz wysoki poziom magnezu i żelaza. Dzięki temu, spożywając go, dbamy o dobrą kondycję ciała i duszy! Miód faceliowy sprawdzi się pomocniczo przy nadciśnieniu, chorobach układu krążenia, pokarmowego czy górnych dróg oddechowych. Miodem faceliowym, podobnie z resztą jak innymi, świetnie uzupełnimy energię po wzmożonym wysiłku. To też zdrowy sposób na zastąpienie cukru w herbacie czy wypiekach. Korzystajmy z niego jak najczęściej!

Miód w kuchni

Przez swoją słodycz miód kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami oraz deserami. Jednak jego aromat doskonale wzbogaci również sosy, zupy czy mięsa! Miód pasuje zarówno do dań jarskich, jak i właśnie mięsnych czy rybnych. Nie istniałyby bez niego wyśmienite grzańce czy nalewki, które rozgrzewają nas zimą, jednocześnie chroniąc organizm przed bakteriami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium