Grzyby marynowane i suszone

Grzyby w kuchni mają swoją długą historię połączoną z tradycją zbieractwa. Grzyby marynowane to tradycyjna polska potrawa traktowana jako zakąska bądź składnik sosu tatarskiego. Grzyby suszone to natomiast doskonały sposób na przechowywanie produktu poza sezonem z zachowaniem pełni smaku i aromatu!

Borowik Marynowany Bio 300 g - Runoland Borowik Marynowany Bio 300 g - Runoland
Producent: Runoland
Cena: 29,99 zł
zobacz więcej

Grzyby marynowane czy suszone?

Grzyby marynowane i grzyby suszone to zupełnie odmienne kategorie! Choć nie jesteśmy w stanie wskazać, która z nich jest bardziej popularna. Grzyby marynowane powstają po ich gotowaniu, a następnie zamarynowaniu w zalewie octowej z przyprawami. Gotowy produkt służy za przekąskę, przystawkę, jest też składnikiem sosu tatarskiego. Grzyby suszone pozwalają natomiast zachować wszystkie właściwości, a także smak i aromat świeżych grzybów. Dodatkowym atutem jest ich łatwe przechowywanie. Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia, ale rynek i tak jest bardzo bogaty w te produkty. Najpopularniejsze suszone grzyby to borowiki, koźlarze, gąski, pieprzniki, maślaki czy opieńki. W kuchni azjatyckiej spotkamy grzyby mun, thai, shiitake czy maitake.

Grzyby — wartości odżywcze

Wartości odżywcze grzybów bywają sprawą kontrowersyjną. Bardzo długo uważało się, że ich walory smakowe to ich jedyna zaleta. Nie da się jednak zaprzeczyć, że grzyby są niskokaloryczne, zawierają dużo białka i błonnika. Znajdziemy w nich składniki mineralne, jak potas, fosfor czy magnez. Udowodniono, że związki obecne w grzybach wykazują działanie antynowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Należy jednak uważać na ich ciężkostrawność — nie jest to przysmak idealny dla każdego.

Najlepsze potrawy z grzybów suszonych

Suszone grzyby to przede wszystkim jeden z fundamentów tradycyjnej polskiej kolacji wigilijnej. Wzbogacają takie zupy, jak żurek, barszcz, grzybowa, zalewajka. Są podstawą sosów. Często nie wyobrażamy sobie bez nich prawdziwego bigosu. Potrawy z suszonych grzybów to także nadziewane krokiety, uszka czy pierogi. Jak widzimy, dobrze czują się w towarzystwie kapusty, ale i bez niej dodają smaku i aromatu naszym kuchennym eksperymentom.

Zrób to sam!

Prawdziwi grzybiarze sami zbierają, a następnie poddają grzyby obróbce. Zachęcamy do tego tylko osoby o szerokiej wiedzy na ten temat. Pamiętajmy bowiem, że polskie lasy są obfite w grzyby o różnym stopniu toksyczności. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by po zakupie świeżych grzybów od sprawdzonego dostawcy samodzielnie zająć się ich przygotowaniem.

Jak suszyć grzyby?

Grzyby przygotowywane do suszenia muszą być zdrowe — bez oznak psucia czy robaków. Oczyszczone szczoteczką, następnie przetarte wilgotną ściereczką nadają się już do pokrojenia na mniejsze kawałki. Nie myjmy ich, ponieważ utrudni i wydłuży to cały proces. A jak on wygląda? Są różne metody suszenia grzybów w domu. Możemy robić to w specjalnej suszarce do żywności, w piekarniku, na nitce, na słońcu lub przy innym źródle ciepła, np. na grzejniku. Pamiętajmy, że właściwie wysuszone grzyby powinny zachować elastyczność. Przechowujmy je w szczelnych pojemnikach bez dostępu światła.

Ile gotować suszone grzyby?

Suszone grzyby warto przygotować do użycia w kuchni. Najlepiej namoczyć je wcześniej w nocy, a pozostałą wodę wykorzystać w przygotowywanych potrawach. A jak długo gotować suszone grzyby po takim namoczeniu? Zazwyczaj wystarczy im 10 - 15 minut na małym ogniu.

Jak samodzielnie zamarynować grzyby?

Grzyby w marynacie to specjał wielu polskich domów. Ich przygotowanie jest całkiem łatwe. Najpierw przygotowujemy grzyby: opłukane, wyczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucamy do gotującego się wrzątku wraz z pokrojoną w plasterki cebulą. Gotujemy je 5 minut. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę octową. Jest to woda i ocet w proporcjach 4:1. Zagotowujemy ją wraz z odrobiną soli, cukru, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Odcedzone grzyby z cebulką przekładamy do suchych (!) słoiczków i zalewamy zalewą. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem, czekamy do wystudzenia i gotowe! Mamy swoje własne marynowane grzyby!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium