
Kategorie
Producent
Dostępność
Ocena
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Migdały
Migdały obok orzechów stanowią znakomite uzupełnienie zbilansowanej diety dzięki wielu cennym wartościom odżywczym. Właściwości migdałów sprawiają, że to idealny produkt dla kobiet w ciąży, wegetarian, osób odchudzających się czy narażonych na stres.





Wartości odżywcze i właściwości migdałów
Migdały zawierają witaminę E, mangan, magnez, miedź, błonnik, białko i ryboflawinę. Ich właściwości antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia w naszym organizmie, arginina poprawia wydolność mięśni, tłuszcze zawarte w migdałach obniżają poziom złego cholesterolu, co korzystnie wpływa na cały układ naczyniowo-sercowy. Migdały chronią przed miażdżycą, cukrzycą czy udarem mózgu. Niwelują także skutki stresu czy przemęczenia. Dietę przyszłej mamy wzbogacą o kwas foliowy. Pomogą również zmniejszyć mdłości czy dokuczliwe zgagi.
Migdały a kalorie — czy trzeba na nie uważać?
Wartość energetyczna 100 gramów migdałów to nawet 590 kcal! Mimo to mogą sprzyjać odchudzaniu. W jaki sposób? Zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują nasz metabolizm, dzięki czemu zatrzymują gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Zawierają też błonnik, który potęguje uczucie sytości. Oczywiście, by migdały nie przyczyniły się do wzrostu wagi, należy jeść je z umiarem.
O czym warto pamiętać?
Prócz tego, że ze względu na kaloryczność należy jeść migdały w ograniczonych ilościach, należy pamiętać o czymś jeszcze. W wysokich temperaturach tracą swoje prozdrowotne właściwości, dlatego nie poddawajmy ich obróbce termicznej! Przechowujmy je w szczelnych opakowaniach i w suchym miejscu, by nie dopuścić do ich szybkiego zepsucia.
Migdały w naszej kuchni
Migdały w naszej kuchni stosujemy podobnie jak orzechy. Najczęściej są więc składnikiem mlecznych śniadań, deserów czy słodkich wypieków. Doskonale wzbogacają dania obiadowe — kurczaka, rybę czy sałatki. Warto wypróbować mąkę migdałową lub mleko migdałowe, które wprowadzą do naszej kuchni odrobinę egzotyki.